Skip to main content

Makkelijk en moeilijk doen

| Renco Schoemaker |
Renco brengt wat recente blogs bij elkaar in deze blog waarin hij bekend houvast te zoeken tussen ‘moeilijk doen’ en ‘makkelijk doen’. Hoe doe jij dat?

We kunnen elkaar enorm verrassen als mensen. Je verwacht dat iemand ‘moeilijk’ zal doen en in werkelijkheid haalt ‘ie de spreekwoordelijke schouders op. Andersom natuurlijk ook: iemand doet heel luchtig, heel makkelijk over een vraagstuk wat voor jezelf echt ontzettend moeilijk is. Beide kan heel ontnuchterend werken. Tot slot kan je jezelf ook verrassen..

Een vervolg (zo blijkt)

Deze blog is eigenlijk een vervolg op blogs die ik hiervoor schreef. Vanaf de zomer gezien stelde ik mezelf impliciet of expliciet een aantal vragen.

Nu zanger Tim Lambesis berouw toont, kan ik dan zijn muziek weer omarmen en wil ik het concert van zijn voormalig christelijke band As I Lay Dying weer bezoeken? De ChristenUnie die de uitvoering van het regeerakkoord onverkort steunt ook al gaat het in tegen haar overtuiging. Denk aan de inmiddels afgeschafte afschaffing van de dividendbelasting (of meer recent: de uitzetting van de familie Tamrazyan).

Ik maak en houd dingen soms moeilijk. Opzettelijk lijkt het wel. Ook daar schreef ik een blog over a.d.h.v. 2 Koningen 5:13. Soms voelt het alsof ik ergens moeilijk over behoor te doen, terwijl dat ten diepste helemaal niet zo voelt. Neem de album cover van het nieuwe album Eve, met daarop een ontblote vrouw. Is dat oké voor een christelijke rockband? Anderzijds wil ik ook graag ‘moeilijk doen’ over zaken die we sinds onze jeugd niet opnieuw zijn gaan overdenken. Ongepaste stelligheid kopt deze blog.

En tegelijkertijd ervaar dat andere mensen precies hetzelfde doen in gesprek met mij. Makkelijk doen over zaken die ik betwijfel of waar ik mee worstel. Moeilijk doen over zaken die in mijn ogen klip en klaar, zwart/wit zijn. Uiteraard gebeurt dit zelden bewust, maar het verwart me wel. In de zin van: hoe navigeer je nu tussen makkelijk en moeilijk doen? Ja, een gezonde mix klinkt goed maar dat is een weinig concreet advies. Bestuderen en nuanceren dan maar? Terug naar af.

De houvast zoekend

Ik vind het lastig. Soms wil ik moeilijk doen omdat ik vind dat een ander veel te makkelijk doet. Dan probeer ik, zogezegd, de weegschaal wat in balans te brengen. Ik doe me dan wel eens moeilijk (uitgesprokener) voor dan ik echt ben. Een offer wat ik wel wil brengen voor een goede, stevige discussie. Soms wil ik makkelijk doen omdat ik moe ben of omdat die ander op een voor mij zo ergerlijke manier moeilijk doet. Ook dan poog ik de weegschaal in balans te brengen: ik doe me makkelijker voor dan ik ben. Maar ik weet het regelmatig gewoon niet.

Daarnaast het zit ‘em ook in gedrag en niet alleen in gedachten en overtuigingen. Hoe moeilijk of makkelijk wil ik doen over onrecht? Over armoede? Onverschilligheid, lauwheid ligt op de loer. Ik heb het in me veel dingen rationeel wat te vinden en m’n dagelijkse gedrag er nauwelijks door te laten beïnvloeden. En ja het is druk binnen m’n (eigen) bedrijf, thuis in het gezin blablabla. Oké, tijd en energie is schaarser dan voorheen.

Maar de houvast ontbreekt me om die schaarse tijd en energie dan goed om te zetten in ‘moeilijk doen’ (in overtuiging en gedrag) over wat er toe doet  – hoofdzaak – en ‘makkelijk doen’ over wat er minder toe doet – bijzaak. Het is zo individualistisch en het gevaar is dat je je christelijk geloof om je zorgvuldig geconstrueerde overtuigingen en gedragingen heen boetseert.

Verfrissend

De altijd van een kek ogende profielfoto voorziene mede-blogger Wouter van der Toorn schrijft openhartig over zijn eigen zoektocht. Net voor de zomer pakte deze blog me. Hij schrijft daar:

Aan geloof heb je uiteindelijk niets als het slechts een innerlijke overtuiging is, zonder dat het je aanzet om je eigen leven onder handen te nemen, zorg te dragen voor wereld waar je in leeft en bij te dragen aan recht en rechtvaardigheid.

Er zijn vele blogs van hem waarin hij in meer of mindere mate een inkijkje geeft in z’n hoofd en hart. Dat wetende pakte dit bericht dat zwager Len me stuurde, me des te meer. Erg mooi (en wel om deze reden) en wat mij betreft voegt beeld weinig toe. Wouter grijpt terug naar een blog die hij zelf in 2016 schreef. Een andere tijd (volgens mij). Juist om die reden mooi.

Houvast. Hou vast.

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.