geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Five Capitals. Businesswise.

Dit is de laatste blog in de serie over Five Capitals. Hoe kan je als ondernemer nu een christelijk ondernemer zijn?

Pagina 1 van 2

Met aanvankelijke lichte tegenzin schrijf ik vandaag m’n voorlopig laatste blog in de serie Five Capitals (ook wel: 5C). Lichte tegenzin omdat ik inmiddels alweer zoveel andere onderwerpen heb gevonden waarover ik wil schrijven, dat dit zelfopgelegde keurslijf wat begint te jeuken. Wat dat aangaat goed dat het ook beoogd was als laatste blog in deze reeks. Op de site heb ik een heuse ‘speciale’ Five Capitals pagina aangemaakt. Daar vind je alle 6 blogs bij elkaar. Check het hier. Vandaag een laatste en veel te lange aanvulling over karakter, leiding geven en christen zijn op je werk. Volgende blogs worden korter, promise.

Recap

In het kort even waar we vandaan komen. In september ’14 maakte ik kennis tijdens een seminar Five Capitals, georganiseerd door Nederland Zoekt… Ik schrijf daar twee blogs over: eentje meer beschrijvend en eentje meer belevend. Ik heb het onderwerp een tijdje laten rusten totdat ik in maart ’15 het op het seminar aangeschafte boekje Oikonomics las. Dat zette mij aan tot het wederom schrijven over het Five Capitals gedachtegoed. Toen besloot ik ook dat het maar een serie moest worden. Er volgde in april een blog over de vijf individuele kapitalen gevolgd door een blog in mei over de (gewenste) volgordelijkheid. Vandaag hoop ik, met al deze bagage op zak, antwoord te geven op de voor mij relevante vraag: hoe kan je als ondernemer christelijk ondernemer zijn? Een vraag die al een tijdje open ligt (net als het vliegtuig op de afbeelding, nav de 5C huisstijl).

Vier vragen

In deze blog wil ik de vier vragen uit mijn laatste 5C blog beantwoorden, en daarmee de hoofdvraag (voor mij) beantwoorden.

  1. Hoe verenig je jouw (gewenste) volgorde van kapitalen met die van de zakelijke wereld?
  2. Welke rol speelt je eigen karakter hierin?
  3. Hoe vertaalt zich dat naar leiderschap in je bedrijf?
  4. Kan je het model van Five Capitals toepassen in de zakelijke wereld?

1. Scope

Wanneer je de gewenste volgorde van kapitalen legt naar wat doorgaans belangrijk is in de zakelijke wereld, dan zakt de moed je al snel in de schoenen. Hoe ga je in vredesnaam een bedrijf runnen dat financieel kapitaal onderaan de lijst heeft staan? Ik ben altijd al actief geweest in de zakelijke (commerciële) markt en vanuit dat vertrekpunt heb ik dan ook geen antwoord op deze vraag.

Gaandeweg zag ik in dat wanneer je de wens hebt uit één stuk te zijn (zelfde, christelijke Renco privé en zakelijk) je ook de scope moet hebben op het geheel. Het werk is een onderdeel, maar niet het totaal. De scope waarbinnen je de 5C op de gewenste volgorde probeert te krijgen dient dus ook te liggen op het totaal, niet op een onderdeel (werk). Dus het is naar mijn idee prima christelijk om voor een bedrijf te werken dat financieel kapitaal op één heeft staan.

Het gaat er dan natuurlijk wel om in hoeverre je al dan niet deze zakelijke volgordelijkheid van de kapitalen gaat ‘meenemen’ naar je privé- en geloofsleven.

2. Karakter

Hierin speelt je karakter een belangrijke rol. Ik schreef er al eens over in deze blog over meesterschap. De verschillende karaktertrekken onderscheiden de ene persoon van de andere, en bepalen hoe een persoon met bepaalde dingen omgaat (bron). Karaktertrekken zijn typisch voor een bepaald persoon, vooral in combinatie met andere karaktertrekken. Wanneer je gezegend bent met een baan die veel financieel kapitaal opbrengt, de primaire focus van de onderneming, is het zaak dit financiële kapitaal in je persoonlijke, niet-zakelijke leven op het juiste niveau in te brengen: onderaan en altijd ten dienste van de andere kapitalen. Je karakter bepaalt voor een groot deel in hoeverre je in staat zult zijn dit (van harte) te doen.

Iemand karakter, aangevuld met zijn/haar gewoonten vormt de persoonlijkheid van iemand. Daarbij de opmerking dat gewoonten doorgaans een stuk makkelijker te veranderen (veelal ‘af te leren’) zijn dan karaktertrekken. Len schreef een toffe blog over één van zijn tot verkort nare gewoontes. Het in volgorde houden van de kapitalen hangt dus sterk samen met je persoonlijkheid en daarom is een stuk zelfkennis erg handig. Het geeft je inzicht in de valkuilen en in het bijzonder in je weerbaarheid van het financiële kapitaal als de nummer één. Brandon Shaefer schreef er eerder deze blog over al krijgt het krachtige financiële kapitaal daarin naar mijn idee te weinig aandacht. Wie liever kijkt dan leest, zie hieronder.

3. ‘leadership’

Gelukkig hebben we in Nederland gewoon het woord leiderschap, naast meesterschap en vakmanschap, wat toch een tamelijk nuchtere betekenis heeft (bron):

Leiderschap is een proces waarbij een individu een groep van individuen beïnvloedt om een bepaald doel te bereiken. Vaak is dit iemand die een leidinggevende positie heeft binnen de desbetreffende groep, maar dit is geen vereiste.

Ik zeg dat omdat leadership wel zo’n ontzettend buzzword is. Maar buzzwords maken geen leiders. Gelukkig maar. Je karakter speelt een grote rol in het soort leider/leidinggevende dat je wilt en kunt zijn. Een vriend van me ontdekt meer en meer hoe ‘de ander écht zien’ voor ons helemaal niet vanzelfsprekend is omdat we onszelf vaak in de weg staan. Daar is het van belang veel meer te luisteren dan te spreken. Ook Brandon Shaefer pleit daarvoor. En niet alleen luisteren naar de anderen, maar in het leiding geven ook luisteren naar God. En dat vergt gebed, tijd en overdenking.

Een mens vindt vreugde in een goedgekozen antwoord,
de juiste woorden op de juiste tijd – hoe voortreffelijk is dat.
(Spreuken 15:23)

Volgende pagina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

copyright © geloofsvoer - 2013-

Powered by YOOtheme.