Skip to main content

Five Capitals. Businesswise.

Dit is de laatste blog in de serie over Five Capitals. Hoe kan je als ondernemer nu een christelijk ondernemer zijn?

Pagina 2 van 2

4. 5C in de zakelijke context

Voordat ik voor mijzelf dit onderwerp afrond, wil ik nog even stilstaan bij de interessante parallel die Brandon Shaefer trekt tussen de 5C en de zakelijke wereld. Hij vertaalt het zo:

Kapitaal Zakelijke invulling
Spiritueel Merk(identiteit), missie en waarden
Relationeel Gezonde en productieve cultuur
Fysiek Lange termijn houding cycli
Intellectueel Training van personeel
Financieel Huidige en toekomstige markten

Ik vind het een interessante vertaalslag die hij maakt, maar heb er tegelijkertijd wat moeite mee. Stuk voor stuk kan ik het eens zijn met de vergelijking die hij maakt. Als collectief echter, heb ik wat moeite met de volgordelijkheid. Immers, de focus op de huidige en toekomstige markten zal bij weinig bedrijven helemaal onderaan staan. Je zou ook kunnen zeggen dat een gezonde bedrijfscultuur logischer op de eerste plaats is. Nou goed, daar kan je over discussiëren. Omdat ik Brandon Shaefer in deze serie veelvuldig heb aangehaald, wil ik ook zijn complete visie een plek geven in mijn blogs (en er niet alleen uit cherry picken).

Dus: die christelijke ondernemer

  • loopt niet met de Bijbel onder de arm te prediken op het werk
  • zorgt ervoor dat de output van werk (poen) gezonde input is voor privé ipv
    output van privé (energie) input is voor werk (poen vergaren)
  • streeft over het totaal (werk & privé) een gezonde volgorde van kapitalen na
  • heeft voldoende zelfkennis en daarmee inzicht in valkuilen
  • luistert meer dan spreekt

Weet je, ik kan wel mijn best doen hier een hoogdravend verhaal neer te pennen, maar dit is voor mij de kern. Ik wil vriendelijk, integer, betrouwbaar en gastvrij zijn. Ik hoef mijn privé- en geloofsleven niet te verzakelijken en mijn zakelijke leven niet te vergeestelijken. Ik sta voor wie ik wil zijn en ik nodig je uit mij er op aan te spreken als ik het niet ben. Of dat nu privé of zakelijk is, dat doet er niet toe. Ik ben toch uit één stuk immers?

Mijn wens is uitdrukkelijk om aandacht de geven aan de juiste dingen in mijn leven en daarvoor vind ik het Five Capitals model erg bruikbaar. Maar het lijkt me niet voorbehouden aan leidinggevenden en ondernemers (of weet je nog, de ‘high professional‘). Iedereen kan er mee aan de slag, iedereen kan de volgorde beïnvloeden en groeien in kapitalen door gericht andere kapitalen in te zetten. In Jezus hebben we het perfecte voorbeeld en in de Bijbel een immens naslagwerk.

Het antwoord mag dan misschien simpel lijken, eenvoudig is het zeker niet.

Vorige pagina

Pagina
  • 1
  • 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.