Skip to main content

Een geloofsvoer agenda

| Renco Schoemaker |
Het is goed regelmatig achterom te kijken: hoe ging het? Het is net zo zinvol ook zo af en toe vooruit te kijken: waar gaan we naar toe en hoe? Een agenda.

Afgelopen week heb ik met je achterom gekeken: een halfjaar geloofsvoer. Hoe smaakte dat voer voor (niet- / beetje-) gelovigen? Of zoals het in 1 Korintiërs 3: 2 staat: de melk. Smaakt het naar meer? Heeft het je een beetje geholpen uit dat grijze gebied te komen in de wetenschap dat de Eeuwigheid ook niet grijs is, maar eindelijk zwart-wit? We hopen het van harte.

Hele week

Vandaag dus een uitkijkje naar wat je van ons (of in ieder geval van mij) kan verwachten de komende 26 weken. Pin me er niet op vast alstublieft want in het afgelopen jaar heb ik ook meerdere beloften gemaakt voor toekomstige blogposts. Laat ik zeggen dat er nog een paar open staan. Maar goed, daar heb ik je vooralsnog ook niet over gehoord ;-)

Ook goed om te weten: je kan geloofsvoer ook volgen op Twitter, Google+ en straks ook Facebook. We posten daar (bijna) elke dag om 11:00 een bericht met veelal een link naar interessante andere blogs of filmpjes. Op vrijdag posten we natuurlijk een link naar onze eigen blog. Dus op vrijdag produceren we zelf voer, de rest van de dagen wijzen we je op interessant voer van anderen. Leuk toch!?

Openstaand

Na een scan van vorige blogposts kwam ik tot de ontdekking dat de volgende beloftes nog open staan:

  • De documentaire The Cove kijken en hier bespreken nav mijn bespreking van de docu Blackfish

  • Meerdere blogs over naar Gods stem luisteren nav deze blogpost over Gods stem verstaan

Ik wil wat meer studie doen op bijbel passages en zo met concretere voorbeelden en handvatten komen. Of mij dat lukt is ter zijner tijd aan jou om te beoordelen.

  • Een blog over onze diepste motivaties die tot handelen leidt (licht filosofisch) nav deze blog over genade

Wat bepaalt ons handelen? Is het de liefde en dankbaarheid van een ander? Het compliment? De wetenschap dat we pluspunten aan het scoren zijn in Gods grote boek? Zijn we intrinsiek gemotiveerd een ander te helpen? Of moeten we toegeven dat veelal juist extrinsieke motivatie sprake is? Een onderwerp waar ik regelmatig over nadenk: waarom doen we wat we doen? (en waarom niet wat we niet doen, maar waarvan we wel vinden dat we het zouden moeten doen)

Tja, daar is vast nog wel wat over te schrijven denk ik. Moet zeggen dat er ook al heel veel over geschreven ís. Zelf vind ik het toch wel een spannend boek, dat Openbaringen. Misschien heb je zelf ook wel één of meerdere delen uit de ‘Laatste Bazuin’ serie gelezen. Van de eerste drie boeken zijn zelfs (matige) films gemaakt. Een overzichtje vind je hier op Wikipedia.

  • Zo af en toe een bespreking van een muziekalbum nav mijn serie over La Dispute

Het zal dan uitsluitend gaan om albums met diepgaande teksten die een christelijke achtergrond hebben. In het dagelijks leven is het soms makkelijker je te relateren en spiegelen aan songteksten die je hoort terwijl je in de auto zit, dan lastiger te begrijpen verzen uit de Bijbel die nadere studie vereisen. Ik zie het één niet als vervanging van het ander, maar voor mij is christelijke muziek een enorme inspiratiebron waarvan ik ook graag een stukje deel hier op geloofsvoer.

Spontaan komen nog de volgende onderwerpen in me naar boven:

Geestelijk leiderschap

In hoeverre zijn we bereid andere christenen ons geestelijk te laten leiden? We zijn het deels (?) verleerd elkaar aan te spreken over de praktische invulling van onze geloofslevens. Sta je klaar voor anderen? Deel je je rijkdom met minder bedeelden? Ben je een betrokken lid van je gemeente? Nemen we dat wat Jezus gezegd heeft serieus genoeg? Er is een verschil het verstandelijk tot je nemen en aan te nemen voor waar en goed, en het maken van échte (en lastige) keuzes in je leven. Uit die grijze zone!

Persoonlijke geloofsontwikkeling

Beetje spannend wel, deze. Maar ik wil meer en meer open zijn over mijn eigen keuzes, de plek die ik bereid ben God te geven in mijn leven. Stukje bij beetje. Maar omdat alle informatie die je hier als schrijver neerpent in theorie tot in eeuwigheid toegankelijk is voor alle mensen op deze planeet, is dat spannend en deels onontgonnen terrein voor mij.

Wat of wie eren we in ons leven

Onze samenleving biedt meer dan voldoende dingen die we kunnen eren. Hoe verhoudt dit alles zich tot het eren van God? In de Bijbel vinden we meerdere mensen die God oprecht liefhebben en tegelijkertijd welvarend waren, in meerdere opzichten. Hoe is dit in de dagelijkse praktijk ter verenigen? Wanneer praten we iets goed?

Een overpeinzing van het Job-scenario

Bij wijze van experiment (hopelijk): een persoonlijke uitwerking van het Job-scenario. Strip je leven langzaam van alles wat je lief is en probeer je voor te stellen welk effect dit op je zal hebben. Vergeef me mijn wat deprimerende toon, maar ik denk dat zo’n gedachte-experiment scherper inzichtelijk kan maken of we de juiste dingen en (P)ersonen liefhebben.

Dus

Als ik bovenstaande agenda nog eens zelf teruglees, constateer ik dat er toch wel aardig wat samenhang is in de onderwerpen. Niet te eenzijdig? Hopelijk lukt het deze richting wat vast te houden. En dat zwager Len zich kan vinden in dit alles en dat hij het zal afwisselen met zijn boeiende en persoonlijke blogposts! Maar goed, Len is op vakantie als ik dit schrijf. En als je dit leest, ben ik zelf op vakantie. Ik wens jou, Len en mezelf een fijne vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.