Skip to main content

God verstaan is best moeilijk

| Renco Schoemaker |
In de geschiedenis zijn vele misstanden begaan onder het mom ‘Gods wil’. God verstaan en luisteren naar zijn stem is niet gemakkelijk. Een overdenking.

Het gebeurt me regelmatig dat ik uitspraken als ‘Naar God luisteren’ en ‘Gods wil verstaan’ hoor of lees om me heen. Ik heb mezelf gelukkig nog niet kunnen betrappen op een dergelijke uitspraak. Ik zeg gelukkig omdat ik het een uitspraak vind die afstand kan scheppen. De toehoorder kan namelijk invullen dat jij dit soort ‘gesprekjes met God’ regelmatig hebt, aangezien je er zo over praat. Zoals je ook kan zeggen dat je naar je ouders of vrienden moet luisteren. Maar God verstaan, da’s eigenlijk best wel moeilijk toch? Wat betekent het eigenlijk? En hoe doe je dat dan? Graag verken ik dit met jullie.

Preken

Begin dit jaar preekte onze voorganger over dit onderwerp en dit boeide me bovengemiddeld. Dat heb ik gelukkig meer de laatste tijd, dat preken me bovengemiddeld interesseren. Ik kan niet ontkennen dat dat goed voelt, wanneer het je echt raakt en aanzet tot nadenken en handelen. Het raakte me echter ook bovengemiddeld omdat ik jaren terug eens door een vriend gewezen ben op de preken (‘Q&A sessies’) van Tim Keller. Een aantal is hier te vinden (en direct te beluisteren). In het bijzonder wil ik jullie wijzen op deze. In het laatste deel gaat hij in op het herkennen van Gods wil, wat dicht ligt tegen het verstaan van God. Wanneer spreekt Hij tot me en wanneer beeld ik het me in? Voor mij als nuchtere Zwollenaar een belangrijk vraagstuk.

Gifts, confirmation & opportunity

De preek van Tim Keller waar ik hierboven naar verwijs heet ‘God’s secret & revealed will’. Een onderscheid dat mij onbekend is en ook buiten het bestek van deze post valt. (check meer preken op op SoundCloud (link)). Hij benoemt echter in diezelfde preek ook drie onderdelen van het herkennen van Gods wil. En die zijn op één of andere manier altijd blijven plakken bij mij:

 1. Gifts (welke gaven heb je en wil je inzetten?)
 2. Confirmation (bevestigen je familie en vrienden dat je inderdaad over bepaalde gaven beschikt?)
 3. Opportunity (doet zich een kans voor deze gaven in te zetten?)

We hebben allemaal bepaalde gaven, maar in welke contexten willen/moeten we die inzetten? En misschien zijn we wel helemaal niet zo goed in iets als we zelf denken. En dan nog, waar en wanneer kan je dit alles inzetten? De benadering van Tim Keller glanst in zijn  eenvoud, maar vind ik na het horen van onze ‘eigen preek’ te simplistisch. De gehele dienst van die zondag is overigens hier (5 jan 2014, NGKII, Zwolle) te beluisteren.

Simpel

Wanneer je redeneert vanuit één van de drie punten naar de overige twee, voelt het alsnog aan als geforceerd Gods wil verstaan. Ik heb meerdere talenten, die ook nog eens door de mensen om mij heen onderschreven worden. Er doen zich soms kansen voor ze in te zetten en de ene keer doe ik dat wel, de andere keer niet. Toch voelt het absoluut niet alsof ik de ene keer Gods wil volg en de andere keer niet. Ik mis een diepere benadering van het onderwerp. Tevens een benadering die qua complexiteit meer recht doet aan de realiteit. Onze predikant kwam met een alternatief voor mij, al zie ik het niet als een substituut voor de drie punten van Tim Keller. De totstandkoming van deze punten is namelijk niet helemaal één of één met elkaar te vergelijken. Tim Keller redeneert vanuit: is iets Gods wil? Onze voorganger vanuit: wat is Gods wil?

6 manieren/stappen om God te verstaan

Allereerst de opmerking dat deze zes manieren niet van elkaar te isoleren zijn, net zoals de driedeling van Tim Keller. Ten tweede de belofte dat ik elk van de zes manieren nader uitwerk in volgende blogposts. Daarin poog ik ook per manier met Bijbelse invalshoeken te komen. Er zijn namelijk meer dan voldoende voorbeelden van mensen uit de Bijbel die ook Gods stem zochten. En die soms wel of niet vonden. Net als wij.

 1. Gods woord, de Bijbel lezen. Een inkopper eerste klas, maar toch.
 2. Ons eigen verstand gebruiken, verlicht met Gods geest. Dat klinkt voor nu nog licht zweverig.
 3. Advies van anderen vragen. Zie punt 2 Tim Keller.
 4. Omstandigheden waarin we zijn. Zie punt 3 Tim Keller.
 5. Vrede/rust in je hart na bidden tot God. Hier tegenover staat onrust van binnen.
 6. Wachten op God. Taai, confronterend en niet gemakkelijk.

En dan nog

Het is een lastig onderwerp. In de geschiedenis zijn er nogal wat misstanden begaan uit “Gods wil”. Daarom is het ook zo belangrijk te proberen naar God te luisteren op verschillende en meerdere manieren. Manieren die samen veel beter duidelijk maken of God inderdaad tot ons spreekt; ons in een richting wijst. Of dat we dingen horen die er niet zijn. Ik zeg bewust horen omdat zien (als in visioenen/dromen) iets is wat voor mij vooralsnog onbekend is.

 • wat zegt de bijbel? (wat zou Jezus hebben gedaan)
 • wat zegt ons verstand? (snufje nuchterheid)
 • wat zeggen anderen? (van waardevolle vrienden of familie)
 • wat zeggen de omstandigheden? (word ik in een opmerkelijke situatie geplaatst)
 • wat zegt mn hart? (rust en vrede tegenover onrust negativiteit)

Er valt nog genoeg over te zeggen en schrijven. Voor nu laat ik het hier bij. Fijne vrijdag!

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.