Skip to main content

De- én reconstructie

De nieuwe podcast ‘Reconstruct’ houdt me bezig. Het proces van deconstructie én reconstructie vind ik erg boeiend. Luister ook!

Ik luister podcasts. Best veel. Ik lees boeken. Niet zoveel. Ik luister de Bijbel. Met regelmaat. Ik bid. Minder dan ik zou willen. Ik denk aan God. Dagelijks. Jezus’ offer. In toenemende mate belangrijk voor me. Het jeukt. Soms. Mijn wereldbeeld. Per definitief beperkt én gekleurd. Deconstructie. Ik acht het zowel noodzakelijk als beangstigend. Reconstructie. Spannend en uitdagend, maar volgt helaas pas op deconstructie. De deconstructie en reconstructie van mijn geloof. Het in de loop der jaren opgebouwde kaartenhuis in laten storten en zorgvuldig herbouwen. Of zoals in het nummer Ecplise van de uitstekende band Deathbreaker: “Tear this to the ground. Built it up to tear it down.”

Deconstructie

Een ‘buzz word’ in het land der religies. Of althans in de subcultuur van de podcasts, dat kan ik met zekerheid stellen. Niet alleen in de BadChristian of The Paster with No Answers podcast, maar ook Vox, The Liturgists of The Deconstructionists podcast. Jaja. Veel slimme mensen denken al heel lang na over dit begrip en voor de liefhebbers: check deze Wikipedia pagina. Op mij komt het over als het christelijk geloof zo zwaar bevragen dat het niet anders kan dan terugvallen op persoonlijke ervaringen die vervolgens makkelijk te relativeren zijn tot ‘individuele waarheden’. Nu kan je stellen dat dit bewijst dat het christelijk geloof onzin is, maar dat vind ik dan weer onzin. Allereerst omdat geen enkel (enigszins prettig) wereldbeeld overeind blijft op deze manier en daarnaast zijn persoonlijke ervaringen vaak juist erg belangrijk in een geloofsleven. Die mag je mijns inziens dus niet zo makkelijk diskwalificeren.

Wat je ook onder ‘deconstruction’ kunt vatten is het kritisch kijken naar je eigen wereldbeeld, je wijze van geloven en geloofsbeleving, je beeld van God, Jezus, de hemel en de hel. Etcetera. Je ‘sloopt’ over tijd, naarmate je ouder wordt, delen van je geloof(sbeleving) weg. Sommige dingen die je eerder geloofde, geloof je nu niet meer. Of je bent genuanceerder en kunt gemakkelijker accepteren dat je het ook niet (zeker) weet. Ik zie mijn blogserie over de hel als een proces van deconstructie én reconstructie. Van de ‘geïndoctrineerde hel‘  (of eigenlijk deze blog al in november 2015) naar het annihilationisme.

Reconstructie

Een regelmatige gast bij de podcasts die ik luister is Dan Koch. Iemand die bereid is erg ver te gaan in zijn (liberale) standpunten over geloof, religie en cultuur. Hij startte al vrij snel z’n eigen podcast: Depolarize. “Our national discourse is more divided than ever. Host Dan Koch moderates discussions with brilliant guests, using reason and storytelling to improve arguments on both sides, create empathy, and build bridges.” 

Hij kon mij niet bekoren. Zijn opvattingen werden naar mijn idee onvoldoende uitgebalanceerd waar je blijft steken in een zienswijze als deze. Eens, maar tegelijkertijd een weinig constructieve en en behulpzame conclusie. Maar toen kwam daar ineens https://www.reconstructpodcast.com. ‘The Collective Exploration of our Faith’. Dat klinkt interessant. Ze schrijven zelf: “We started this podcast because we wanted to create a resource for deconstructing Christians to start reconstructing their faith. So in each episode, we explore theological and philosophical topics with an aim to positively building a theology and understanding of Christian thought and life.”

Drie pijlers

De makers John Raines (reformed) en Dan Koch (progressive) hebben vooraf goed nagedacht over hun podcast en wisten zo de ‘zoveelste podcast’ goed te positioneren én véél luisteraars aan zich te binden. Knap gedaan. Handig ook, de ‘shownotes’ met bruikbare links zodat je nog eens verder kunt kauwen op een onderwerp op het snijvlak van theologie en filosofie. Daarnaast schrijven ze regelmatig over onderwerpen die centraal staan in podcast. Dat vind je hier.

In hun tocht van deconstruction en reconstruction hanteren ze drie waarden:

  • Meaningful Unity – “doing it in community as part of a community, it means holding onto the value of loving others even when you disagree with them”
  • Critical Charity – “…responsible convictions are carefully defended and lovingly heard, where perceived falsity is bravely challenged out of a sincere concern.”
  • Serious Theology – “…take joy in seriously researching, discussing, and ruminating upon where we’ve been and where we’re going. Essentially, serious theology is about loving God with all our mind.”

Wat ze hier verder in detail mee bedoelen leggen ze uit in de eerste podcast. Je luistert ‘em gemakkelijk zelf ;-)

[soundcloud-master]

Kaartenhuis

Spannend wordt het wel wanneer het proces van deconstructie de kern van je geloof gaat raken. Voor mij is dat niet zozeer de vraag of God bestaat, maar wel wat het betekent om in hem te geloven. En wat dat zegt over anderen, die niet in hem geloven. Wat dat zegt over wat ik weet, of überhaupt kán weten. In hoeverre ik hem kan kennen. In hoeverre God zich laat kennen. Mijn al dan niet aanwezige vrije wil (ja, die vraag staat nog steeds open). God’s plan met de wereld. Hoe ik omga met tegenslagen, ziekte, rampen. Dichtbij of ver weg. In hoeverre raakt mij dat of laat ik mij dat laat raken? En ik heb vast nog vele andere voorbeelden in m’n hoofd nadat ik deze blog heb gepubliceerd.

Ach, misschien kabbel ik wel gewoon verder in m’n geloof. En misschien is dat ook wel oké. Maar misschien ook niet. Deze podcast Reconstruct zet me in ieder geval op een voor mij leuke en uitdagende manier aan het denken over theologische en filosofische onderwerpen. Soms raak ik ze een beetje kwijt, maar de grote lijn is en blijft goed te volgen. Een aanrader om eens nader naar jouw eigen kaartenhuis te kijken. Als je wilt. Als je durft (en dat is geen grapje).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.