Skip to main content

Hell, no!?

| Renco Schoemaker |
Vandaag geen licht voer, maar een verkennende blog over de duivel, hel, doctrines en dogma’s. Zet ‘em op!

Vandaag weer lekker licht voer :-) Iets met een duivel, de hel, calvinisme, arminianisme en universalisme. In de afgelopen tijd heb ik weer menig podcast geluisterd en blog gelezen en daarom vond ik het tijd dit alles eens in een verkennende blogpost bij elkaar te brengen. Daar bedoel ik mee dat ik voor mezelf aan het uitvogelen ben welk standpunt ik eigenlijk zelf inneem. Dat betekent ook dat ik op dit moment vast belangrijke zaken vergeet of volgende week een andere mening heb. In dit stadium telt het (denk)proces vooral, niet zozeer de uitkomst van dat proces.

Zinvloed

Voor de goed geïnformeerde lezer zal de blog zinvloed.nl niet nieuw zijn. Op de vraag ‘Wat is Zinvloed?’ antwoorden zij zelf:

Zinvloed biedt je elke dag inspiratie om buiten de lijntjes te geloven. We zoeken met open vizier naar een zinvol christendom.

Regelmatig verschijnen er (voornamelijk korte) blogs van oa Alain Verheij, Katie Vlaardingerbroek en Reinier Sonneveld. Een overzicht van alle schrijvers/auteurs vind je hier. In oktober trapten ze af met een eerste blog in een serie genaamd ‘Duivelse Blogs’: Satan: feit of fictie? Door te zoeken op de tag duivel vind je alle (4) blogs in deze serie op rij. Mijn advies: lees ze nu even, het kost je 5-10 minuten.

Het zet het cultureel bepaalde beeld van de duivel en het, naar mijn idee, juiste perspectief. Ik denk dat er  kwade machten zijn, geleid door de satan. Ik denk ook dat er een werkelijkheid bestaat die wij niet kunnen zien, zonder gerichte inspanning althans. Lees bijvoorbeeld deze blog over geestelijke strijd. Maar laten we het niet onnodig veel aandacht geven. Oké, een beetje dan, in deze blog. En wat is de thuisbasis van de satan? De hel? Daarover ook meer.

PWNA

Zoals jullie misschien wel weten luister ik regelmatig naar podcasts van BadChristian. Joey is onlangs ook een eigen podcast gestart getiteld: Pastor With No Answers. Ofwel: PWNA. Alle recente podcasts van BadChristian vind je hier op Soundcloud en die van PWNA vind je hier. Tip!

In onderstaande episode gaat het over calvinisme. Een belangrijk onderdeel van het calvinisme is de predestinatie. Ofwel: het feit of je naar de hemel gaat staat al vast. En dat is niet te beïnvloeden.

Er zijn ook andere stromingen. Bijvoorbeeld het universalisme waarover onderstaande episode gaat. Belangrijk onderdeel van het universalisme is dat uiteindelijk iedereen gered zal worden. En ook dat is niet te beïnvloeden.

https://soundcloud.com/pastor-with-no-answers/bc-wts-episode-2-universalism

Verder is er nog het arminianisme waarin de vrijheid van de wil een belangrijke rol speelt. In andere woorden: je kan wel degelijk invloed uitoefenen. Het staat wat dat punt betreft tegenover het calvinisme. Tot slot het annihilationisme waarbinnen de hel niet echt een plaats heeft. Mensen die het offer van Jezus niet aannemen zullen vernietigd worden na hun overlijden, maar niet eeuwig branden in de hel. God zal alle zondaren vernietigen waardoor alleen de rechtvaardigen eeuwig leven zullen ontvangen.

Stromingen vertaald

Onder het calvinisme kan je de verschillende smaken van het gereformeerd protestantisme scharen. Kort door de bocht: de gereformeerden (inclusief de hervormd gereformeerden). Weet nog: predestinatie en geen vrije wil. Onder het arminianisme scharen we in Nederland de remonstranten die zich in 1610 afsplitsten van de Gereformeerde Kerk. Zij geloven wel in de vrije wil en niet in de predestinatie. Minder ‘populair’ in termen van aantal aanhanger is het annihilationisme, in Nederland bekend door de Jehova’s getuigen. Zij geloven niet in het voortleven van de ziel na de dood en ook niet in het bestaan van de hel.

Hell, no!?

Dat brengt ons bij de hel, zoals in de titel van deze blog genoemd. Deze uitspraak is een stevige ‘oneens’. “Do you like that boy/girl over there? Hell no!”

  • Bestaat de hel op de manier zoals we ons die vaak voorstellen? Met vuur?
  • Is er een hel tussen nu en de wederkomst van Jezus? En daarna? Zijn ze hetzelfde?
  • Is de hel eeuwig?
  • Is er onderscheid in de ‘straf’?
  • Zijn alle niet-gelovigen verloren?

Geen eenvoudige vragen en zeker geen vragen waarop ik voor mijzelf een antwoord op heb gevonden. Wel vragen om verder over te denken.

Theologische verkenning

Het is goed mogelijk dat ik in volgende blogs nog eens schrijf over dit alles. Voor nu is de winst te onderkennen dat elk standpunt dat je over de hel inneemt sterk samenhangt met de doctrine die je, bewust of onbewust, aanhangt. En die doctrines heb ik in deze blog heel kort toegelicht terwijl ze verstrekkende veronderstellingen (dogma’s) hebben over bijvoorbeeld God’s goedheid, God’s (al)macht en God’s soevereiniteit. Uiteraard zal je als post-moderne christen zeggen geen doctrine aan te hangen en geen dogma’s te onderschrijven. Maar is die ontdekkingstocht niet veel spannender dan het soms tot kunst verheven getwijfel?

Misschien binnenkort toch maar eens verder in ‘Christelijke dogmatiek’ (recensie).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.