Skip to main content

Enneagram type 1: Reformer

| Renco Schoemaker |
Onlangs deed ik de Enneagram test van ‘The Enneagram Institute’ en daaruit kwamen twee dominante types: type 1 (reformer) en type 2 (challenger). Lees mee.

Een tijdje terug schreef ik over het Enneagram. Eerst een soort van inleidende blog naar aanleiding van de 3 leugens van Henri Nouwen en vervolgens een nadere beschrijving van het Enneagram en de 9 types. In die laatste blog gaf ik al aan een test te gaan doen en allicht te schrijven over de uitkomsten. Nou, dat doe ik bij dezen. Deze eerste blog gaat over mijn meest dominante type: reformer (type 1). Waar herken ik me sterk in? Waar herken ik me enigszins in? Waar herken ik mezelf helemaal niet in? Morgen volgt de tweede blog over een bijna zo even dominant type.

Reformer

Een door mijzelf ‘gecomponeerde’ beschrijving van type 1 – in het Nederlands de perfectionist – vind je in deze blog. Dit op basis van delen uit het boek ‘The Sacred Enneagram: Finding Your Unique Path to Spiritual Growth‘. Het Enneagram Institute schrijft er zelf dit over. Het streven naar vakmanschap en de lat hoog leggen, ja dat beschrijft mij wel denk ik. Haatdragendheid en woede staan verder van me af. Hoe dan ook, tijd om de resultaten van de test eens nader te bekijken.

Korte omschrijving

Iemand die, in het algemeen, plichtsgetrouw is, verstandig, verantwoordelijk, ethisch, gedisciplineerd en georganiseerd. Iemand die in conflictsituaties komt door een (te) sterke zienswijze, ongeduld en een kritische houding (ook naar zichzelf). In het beste geval iemand die tolerant is, beschikt over een goed onderscheidingsvermogen, morele principes heeft en eerlijk is.

De ‘reformer’ wil graag gelijk hebben, constant verbeteren, consistent zijn met idealen en zichzelf rechtvaardigen. Kritiek vóór zijn en niet geoordeeld worden door anderen. Hij/zij wil niet ongelijk hebben, laks zijn of omgaan met mensen die lui of niet serieus (kunnen) zijn. In chaos opereren: liever niet.

Ik herken me sterk in

De ‘reformer’ verlangt naar het goede en hanteert daarbij hoge ethische standaarden. Denkt na over het verstandig gebruiken van middelen. Hanteert een hoge standaard voor zichzelf én voor anderen. Evalueert zichzelf met regelmaat en streeft naar een gebalanceerd en verstandig leven om zo duidelijkheid, overzichtelijkheid en energie te hebben om het doel te komen. Sterke gevoelens over goed en kwaad spelen daarbij een rol. Zelfdiscipline nastreven in alles. Logica en redeneren ziet de ‘reformer’ als belangrijk, maar het gevoel speelt een grotere rol dan hij/zij wil toegeven.

Verstandig omgaan met tijd en middelen geeft voldoening. Van anderen wordt verwacht dat zij (ook) punctueel zijn, efficiënt en kieskeurig zijn. Laat zich leiden daar het geweten en is voor anderen iemand waar goed advies en feedback aan te vragen is. De onpartijdigheid, eerlijkheid en objectiviteit helpen daar goed bij. Intrinsiek gemotiveerd het goede te doen, welbespraakt en effectief in het overbrengen van waarheid en wijsheid vanuit zijn/haar perspectief. Wil staan voor kwaliteit.

Ik herken me enigszins in

De ‘reformer’ heeft een sterk besef over zijn/haar bestemming en doel, en ook een idee over de reden van het bestaan. Gematigdheid in alles is kenmerkend. Aandacht wordt geschonken aan de serieuze zaken van het leven. Impulsen spelen een grotere rol dan hij/zij wil toegeven. Over het algemeen serieus en vastberaden, werkend aan het boeken van vooruitgang. Van buiten in balans en zelfverzekerd, maar dit strookt lang niet altijd met het innerlijke. Het gevoel van verantwoordelijkheid kan zwaar drukken en hem/haar ten prooi doen vallen aan verborgen depressie of (emotionele) geïsoleerdheid.

Ik herken me (helemaal) niet in

De ‘reformer’ is zo gefixeerd, of: gepassioneerd, over het doel, de bestemming, dat hij/zij bereid is daarvoor álles te riskeren. Orde en netheid is van groot belang en gezinsleden die hier lak aan hebben roepen woede op. Het verspillen van tijd is ‘not done’. Emotionele kwetsbaarheid roept in de eerste plaats schaamte op. Woede wordt onderdrukt en kan zorgen voor humeurigheid, ‘down’ voelen en een terugtrekkende beweging op emotioneel vlak.

Conclusie en lessen

Veel van de (lange) omschrijving vind ik (zeer) goed passen bij het zelfbeeld dat ik heb. Het gevoel van bestemming, een doel in het leven is bij vlagen wel aanwezig (geweest), maar doorgaans niet zo. De al dan niet onderdrukte woede, die volgt uit het houden van hoge (ethische) standaarden richting jezelf en anderen, herken ik niet zo. Kan alleen bedenken dat dit een relatie heeft met mijn muzieksmaak. Die wordt vaak als agressief uitgelegd en onlangs stond ik nog meermaals vooraan de beuken in de moshpit. Maar dat is uitzondering, geen regel.

Écht ontspannen is moeilijk voor me. Mijn hoofd is een onuitputtelijke bron van dingen die ik nog kán of móet doen. Soms zonder goed te weten waarom…Floaten gaat steeds beter, maar is en blijft een uitdaging. Geduld heb ik in de jaren wel meer gekregen, maar mijn drang om ‘voorwaarts’ in beweging te blijven maakt dat dit mij (soms veel) moeite kost. Een les is dat anderen wijzen op het feit dat ze niet voldoen aan een (of: mijn) standaard voegt weinig toe. Dat ‘wijzen op’ gebeurt natuurlijk impliciet hè. Subtiel, maar zeker aanwezig.

En dan de emoties. Da’s wel een dingetje. Ik herken me niet zozeer in schaamte rondom emoties (tonen), maar heb verscheidene keren ontdekt dat ze mij kunnen overvallen. En dan vooral verdriet. Me er niet goed raad mee weten hangt, denk ik, samen met het (gewenste?) zelfbeeld en beeld dat anderen van mij hebben: stabiel en in balans (‘vliegt niet uit de bocht’). Alsof die emoties daar geen plek ik kunnen hebben omdat die verstorend werken.

Er valt nog zoveel meer over te zeggen, maar dat bewaar ik voor gesprekken met vrienden en familie die hopelijk een woord meepakken van deze blog :) Morgen deel twee van twee, over type 8 de ‘challenger’.

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.