Skip to main content

Wat ik eigenlijk wil zeggen…

| Renco Schoemaker |
We delen selectief op social media. Onze identiteit is veelal een afgeleide van wat we hebben, doen en van wat andere over ons zeggen of denken. Lees maar.

Met het luisteren van al die podcasts, inmiddels door minder uren op het asfalt wel afgenomen, hoorde ik meermalen over het fenomeen ‘Enneagram’. Nooit van gehoord, maar het leek me leerzaam er wat meer over te lezen. Daarom kocht ik op m’n Kindle ‘The Sacred Enneagram: Finding Your Unique Path to Spiritual Growth’. Jaja, ik word doorgaans ook niet enthousiast van zo’n pretentieuze titel. Maar goed, ‘keep your eyes on the prize’. Dus ik begon met lezen. En in hoofdstuk één las ik iets dat goed past op een blog-voornemen dat ik al lang had. Here we go..

The Three Lies We Let Define Us

Henri Nouwen wordt aangehaald en geciteerd: “I am what I have, I am what I do, and I am what ofther people say or think about me”. Hij beschrijft dit als de drie menselijke leugens waarin we geloven als het gaat om onze identiteit. Daaraan is te relateren, niet? Vaker dan we willen toegeven laten we onze identiteit bestaan uit wat we bezitten, doen en wat andere mensen over ons zeggen of denken. Op social media is dat zeker het geval. Daarom een analyse van mijn eigen twitter berichten in de context van bovenstaande drie leugens: wat ik wil nu eigenlijk zeggen?

Tweet Tweet

Hieronder tref je een reeks tweets aan met daaronder wat ik eigenlijk wil zeggen.

https://twitter.com/rencosch/status/911139344567676929

Ik luister echt niet alléén maar christelijke muziek hoor. Veel christenen zijn namelijk nogal krampachtig in smaak (ik niet). Als papa van twee jonge kinderen heb ik mijn voorliefde voor harde(re) muziek niet opgegeven. Amsterdam is voor mij een heel normale bestemming, ofwel: ik kom nog eens ergens (ik woon in Zwolle). Mijn muzieksmaak is verfijnder dan je denkt.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/910924617472233478

Ik ben dat niet, en haal m’n neus op voor wie dat wel zijn. Als een Farizieer die bidt tot God en zegt: Dank U dat ik niet ben als zij. En dat terwijl ik zelf geen juridische achtergrond heb.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/910570479685120000

Mijn verbondenheid aan de brancheorganisatie zegt iets over mijn kennis en kunde. Mijn eigen bedrijf maakt dat ik me ook ’s avonds inzet voor m’n werk en daar de nodige reistijd voor over heb. In eerdere tweets hierover, die je nu niet ziet, heb ik al kenbaar gemaakt dat ik zelf een spreker was op deze avond. Ik ben bescheiden door dat hier niet weer te noemen, maar toch ook weer wel..
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/910394025471041536

Ik ben sportief en gedisciplineerd. Immers, wie is er zo vroeg ’s morgens in het bos op een werkdag? Ik heb doorzettingsvermogen (het was zwaar – ploegen). Ik kan dat: m’n gezin en eigen bedrijf combineren met sporten. Weer of geen weer. Gáán.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/910240320880807937

Als dertiger ben ik niet saai en burgerlijk. Nee, ik game zelfs nog (of: weer) en ben helemaal bij met de laatste games. Impliciet vertel ik je ook dat ik zo’n fraaie ‘next-gen’ spelcomputer (PS4) heb.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/908676877262446593

Ik ben een muziekliefhebber, en ik gebruik het hippe (?) last.fm om bij te houden wat ik allemaal wel niet luister. Ken jij deze toffe bands ook? Ook ben ik handig met ‘ICT’. Het online aan elkaar knopen van diensten en platformen (hier: Last.fm en Twitter, via Tweekly.fm) is voor mij echt makkelijk.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/907973276722491392

Alhoewel ik veel bij/voor gemeenten werk, en dat in de ogen van mensen – denk ik – nog wel eens als saai en eentonig kan worden gezien, kom ik nog eens ergens in overheidsland. De Nationale Politie. Niemand weer natuurlijk wat Blueview is, maar het klink tof.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/906817899381366784

Jawel, ik ga naar de kerk. Ik hoor als christen bij een kerkelijke gemeenschap en identificeer me met de Nederlands Gereformeerde Kerk in Zwolle. Tof toch, dat iedereen dat mag weten? Ik ben zo iemand die het geen probleem vindt om te vertellen dat ik christen ben. Althans, vanaf ‘schreeuw platform’ twitter en hier vanaf geloofsvoer.nl met een beperkt bereik. In één-op-één gesprekken ben ik iets minder tof, hoor.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

https://twitter.com/rencosch/status/904708272350826498

Omdat niemand weet wat ik Fingbox is, wil ik vooral laten merken dat ik technische kennis heb. Ik ben van de ‘apparaatjes’ want ik snap dat allemaal. Let wel, je hebt te maken met een early adopter op dit gebied.
I am what I have, I am what I do, and I am what other people say or think about me

En zo kan ik nog wel even doorgaan…!

Dominante thema’s

Als ik zo m’n eigen tijdslijn eens doorloop, dan valt me op dat ik m’n best doe:

  • mijn vakinhoudelijke kennis te etaleren – ik ben wat ik weet (wat ik heb)
  • mijn reisbestemmingen te delen – ik ben waar ik kom (wat ik doe)
  • mijn ‘eigen’ muziek- en tv-seriesmaak te benadrukken – ik ben wat ik luister en kijk (wat ik doe)
  • mijn sportprestaties te benomen – ik ben wat ik doe
  • met mijn balans tussen werk, gezin, sport en vrije tijd te inspireren – ik ben wat ik doe

En alles, vooral wat ik doe, sommeert tot: ik ben wat anderen over mij zeggen of denken. Centraal staat mijn ondernemendheid. Dat definieert mij kennelijk (volgens mezelf).

Als ondernemer, 10 jaar dit jaar, heb ik een bovengemiddeld salaris verworven (let op de woordkeus) en is mijn financiële reserve eveneens bovengemiddeld, kijkend naar leeftijdsgenoten. Toch denk ik dat de leugen ‘ik ben wat ik heb‘ i.i.g. op social media weet te verbergen*. Maar ook die leugen bestaat in mijn leven. De financiële mogelijkheid (veelal) te kunnen kopen wat je graag wilt, maakt dat je er nonchalanter onder bent. Immers, het is gemakkelijk te vervangen. Maar dat maakt de leugen niet minder waar.

* misschien schrijf ik nog eens over de worsteling die ‘een nieuwe auto’ heet. Je bent immers wat je rijdt, toch?

Enneagram

Tja, en wat is dan dat enneagram? Daar is nu geen ruimte meer voor. Zodra ik er uit ben, laat ik het jullie weten in een blog. Tijdens het lezen van het genoemde boek wisselen gevoelens van ‘wauw, dit kan interessant zelfinzicht opleveren’ tot ‘wat een geforceerde poging alles en iedereen in één ‘model’ te passen’. Het is nog even afwachten welke zwaarder gaat wegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.