Skip to main content

Helse zomer 1: introductie

De aftrap van een helse blogserie deze zomer op geloofsvoer! Een introductie met veel achtergrondartikelen.

Zo af en toe is het tijd een lastig en complex onderwerp (dogma) bij de kop te pakken. Op de achtergrond, met wisselende interesse, is dat al een tijdje de hel voor mij. In eerste plaats omdat de traditionele kijk op de hel toch enigszins jeukt, nietwaar? En dan is het leerzaam om eens andere stromingen te verkennen om vast te stellen of de geïndoctrineerde hel dan nog overeind blijft (zo vaak wordt er niet over gepreekt..). Deze zomer dan toch echt een poging tot de eerder aangekondigde ’theologische verkenning’ van de hel! Hell, yeah!

Preston Sprinkle

Via de podcasts van BadChristian heb ik kennis gemaakt met Preston Sprinkle. Een schrijver, spreker en blogger (en vast nog veel meer). Hij heeft een dagelijkse podcast (iTunes link) die ik nog nooit geluisterd heb, maar zijn blogs op Patheos hebben wel degelijk mijn aandacht. In februari 2015 begon hij een serie blogs over een zienswijze op de hel omschreven als ’terminal punishment’, ofwel: tijdelijke bestraffing. Dit in tegenstelling tot de traditionele kijk op de hel die uitgaat van eeuwigdurende bestraffing. Hij schrijft over zijn zoektocht, zijn verkenning en over de Bijbelse onderbouwing bij deze zienswijze. Hoe zit het dan met de Bijbelse argument voor de traditionele zienswijze? Ook daar schrijft hij over. En gelukkig, hij vat het ook nog even voor ons samen.

Rethinking Hell

Via Preston Sprinkle en BadChristian maak ik kennis met de podcast Rethinking Hell. En website bleek een paar maanden later (met ontzettend ’toffe’ banner ;). Ze werken samen in een serie blogs en podcasts als opmaat naar het boek Zondervan’s Four Views on Hell (2nd edition), zo lezen we. Preston Sprinkle is de editor van dit boek vertelt hij, hij schreef ook de introductie. Chris Date, aanhanger van het annihilationisme, gaat in zijn Rethinking Hell podcast ook het gesprek aan met de vier schrijvers van het boek.

Overigens is het goed te weten dat met ‘conditional immortality‘, ‘annihilationism’ en ’terminal punishment’ hetzelfde wordt bedoeld in deze context. Voor alledrie geldt: geen eeuwigdurende bestraffing zoals de traditionele zienswijze leert (‘eternal conscious torment’ genoemd, of kortaf: ECT) en geen uiteindelijke redding voor iedereen zoals het universalisme (‘universalism’) leert. Check zeker ook dit plaatje!

Discussie!

Oké, let the games begin! Hieronder poog ik de discussie in blogs en podcasts zo overzichtelijk mogelijk weer te geven. Geen zorgen, ik hoop er later ook nog in mijn eigen bewoording over te schrijven. Maar om die blog(s) lekker weg te lezen is de nodige achtergrondkennis vereist en daarvoor dient deze introductie. De drie hoofdpunten pak je mee in deze blog en je ‘hell IQ’ test je hier :)

Eternal Conscious Torment

Allereerst mag Jerry Shepherd ECT verdedigen in deze blog. In het boek is het schrijver Denny Burk die ook in deze Rethinking Hell podcast het woord neemt. In deze blog wordt Jerry het vuur aan de schenen gelegd door Chris Date, en in deze blog nogmaals. Het stof daalt hier neer. Chris pakt ook Denny Burk spreekwoordelijk aan in deze blog.

De ECT zienswijze kent de meeste aanhang en dat zal waarschijnlijk de reden zijn dat deze zienswijze veel aandacht krijgt in andere blogs. Check bijvoorbeeld eens deze serie.

Conditionalism (aka Annihilationism)

Chris Date verdedigt hier annihilationism terwijl deze taak vervult wordt door John G. Stackhouse Jr. in het boek en deze podcast. Jerry Shepherd maakt het hem lastig in deze blog en later nogmaals in deze blog. Het stof daalt hier neer. Chris legt in deze blog uit waarom het betoog van John beter had gekund in het boek.

Annihilationism kent na ECT de grootste aanhang binnen het protestantisme.

Universalism

Het universalisme geniet een beperkte aanhang binnen de Protestantse zienswijzen op de hel. Het zal mening protestant dan ook onaangenaam verrast hebben dat deze zienswijze als volwaardig alternatief wordt gepresenteerd in het boek Four Views on Hell. Schrijver Ropbin A. Parry verdedigt universalism in deze podcast en wordt in deze blog van Chris Date bekritiseerd in zijn zienswijze.

Purgatory

De minst protestante zienswijze op de hel. Veelal afgewezen door Protestanten vanwege een gebrek aan Bijbelse onderbouwing en daarmee voor hen onbijbels. Daarnaast past het idee van een vagevuur (vertaling van purgatory) niet in de Protestantse opvatting dat alleen het geloof iemand redt. In andere woorden: indien je gered wordt kom je in de hemel, indien je niet gered wordt dus niet. Daar past een vaag, grijs gebied niet in.

In Four Views on Hell wordt deze zienswijze verdedigt door schrijver Jerry L. Walls. Hij krijgt geen blog toebedeeld op Rehtinking Hell, maar mag zijn zienswijze gelukkig nog wel onderbouwen in deze podcast.

Four views on Hell

Al met al heb ik een hoop gelezen en geluisterd alvorens ik gestart ben met lezen in het boek zelf (gewoon te koop bij Bol). En da’s natuurlijk precies wat men hoopte! Nou ja, inmiddels ben ik halverwege en ik kan alle (voor)kennis goed gebruiken in het (vlot) lezen van het handzame boekje. Een (min of meer willekeurige) review vind je hier.

Editor Preston Sprinkle stelt zich in het boek tamelijk neutraal op en doet z’n ‘editorial hat’ pas af in deze podcast. Alhoewel hij natuurlijk al lang ‘kleur’ bekend had in z’n eigen blogs. De kennis komt natuurlijk ook van pas bij het schrijven van de volgende blogs waarin ik de fundamentele verschillen tussen de zienswijzen hoop te verkennen. En dan hoofdzakelijk vanuit Bijbelteksten en theologische/filosofische concepten.

Relativering

Bij deze hele (theologische) discussie valt nog op te merken dat het mij eigenlijk nog het minst uitmaakt welke zienswijze op de hel nu het meest aannemelijk is. Wat ik veel interessanter vind is de zoektocht op zichzelf en ons beeld van onszelf en van God dat logisch volgt uit een bepaalde zienswijze. Ik heb niet het idee dat ik een sluitend antwoord vind en ook daar kan ik prima mee leven. Zoals ik zei, het is de zoektocht (het proces van leren) die centraal staat. En relativering is daarbij op z’n plaats, zoals het hier treffend wordt verwoord op Relevant.

En o ja, er wordt al sinds de eeuwigheid gedacht en geschreven over de hel. Check bijvoorbeeld eens deze serie.  In alle bescheidenheid is het uitgeschreven denkproces van een ‘consultant‘ dus maar een geringe bijdrage. Niettemin een bijdrage.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.