geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.

 

Nog even over de 4e Musketier

De 4e Musketier, geprezen en verguisd. Vandaag een blog in reactie op een eerdere blog van Leenard Kanselaar.

Dinsdag schreef collega blogger Leenard Kanselaar een blog over de 4e Musketier (een klein beetje op mijn uitnodiging). Je kunt het hier lezen. Ook hier op geloofsvoer.nl hebben we meerdere malen aandacht besteed aan 4M. Zelf schreef ik een blog nav mijn eerste kennismaking met 4M op een L.I.F.E. partneravond, voor ondernemers en high professionals (wat zijn dat?!). Dat ging over veerkracht en kan je hier lezen. Begin dit jaar bezochten ik en mijn zwager Len het 4M Event in Zwolle waarover Len deze blog schreef: Een gevoelige man bij 4M event. Ik ben wat minder gevoelig denk ik, want ik schreef nav diezelfde dag een blog over meesterschap. Vandaag in reactie op Leenard wat nieuwe gedachten.

Uit één stuk

Vandaag dus even niet over hoe je in je werk christen kan zijn, over hoe je een geïntegreerd leven kunt leiden in werk/privé. Een vraag die ik wel wil beantwoorden in een serie blogs over de Five Capitals waarvan je hier deel 1 vindt en hier deel 2 (er volgt nog meer). Maar als man ben ik het liefst uit één stuk, dat klinkt al een stuk beter dan een man die een geïntegreerd leven wil leiden. Ik ben minder een gevoelsmens dan mijn zwager Len, en waarschijnlijk ook minder dan Leenard maar daarvoor ken ik hem eigenlijk onvoldoende. Leergierig ben ik wel, getuige de insteek die ik kies bij menig blog. Misschien pas ik als minder-gevoelige man beter bij 4M.

Jeuk

Len schreef in de eerder genoemde blog al over de “eenvoudige” boodschap of misschien kan je beter zeggen eenvoudig verpakte boodschap. Want in de kern doen ze helemaal niet eenvoudig over de boodschap. Op de 4M website staat:

Karakterweekenden – Het karakterweekend is niet een gewoon weekend. Het is een reis waarin je geestelijk en fysiek wordt uitgedaagd. Een reis van 72 uur, waarbij 30 centimeter misschien wel de langste afstand is: die tussen hoofd en hart. In een karakterweekend wordt de fysieke uitdaging gecombineerd met de boodschap dat er hoop is omdat God liefde is. [...]
Event – het jaarlijkse Event dient als inspiratiepunt voor alle Musketiers en hun vrienden. De massale viering heeft een katalyserende werking op de mannenbeweging en op initiatieven van gerechtigheid.
Muskathlon – Met de Muskathlon strijden we voor gerechtigheid: een ultieme uitdaging, op een bijzondere plek, waarmee we de allerarmsten, vervolgende christenen en slachtoffers van moderne slavernij op een significante manier steunen.
The Message – het christendom draait om een fantastische boodschap: er is hóóp omdat God liefde is. Het doorgeven van de boodschap van God is dé bestaansreden van de 4e Musketier. Door spreekbeurten, het uitgeven van boeken, het magazine MUSK en multimedia willen wij de huidige generatie mannen bereiken.

Maar toch jeukt het als ik dan lees:


Het is me te theatraal denk ik. Wat misschien wel ten diepste jeukt is dat 4M ‘by design’ gewoon niet voor iedereen is. Ik bedoel, je kan je aangesproken voelen door hun boodschap of vorm, of niet. Velen kiezen ervoor daarover te oordelen op basis van wat ze zien en horen. Daar gaat onherroepelijk nuance verloren. Maar deze blog is niet bedoeld 4M te verdedigen, dat kunnen ze prima zelf ;-). Ze zitten overigens in hetzelfde pand als ik, één verdieping boven mij.

All-inclusive?

Wat ik wel bedoel is dat hun nadruk op het fysiek ‘stuk gaan’ als voorwaarde voor doorbraak en verandering in je hart, gezin, maar vooral geloofsleven mannen buitensluit. Niet omdat er geen ruimte is voor gevoelige mannen; ik heb ervaren dat deze ruimte er zeker wél is. In dat opzicht denk ik dan ook dat 4M wel antwoord kan geven op de vragen van Leenard:

Waarom moet een man sterk zijn? Waarom moet hij onkwetsbaar zijn? Waarom mag hij niet huilen? Waarom mag hij niet zwak zijn en zijn emoties en angsten tonen?

Er zal ongetwijfeld, in de woorden van Henk, op karakterweekenden ‘gehuild en geknuffeld’ worden. Ik geloof dat God daar grote dingen doet en sluit niet uit dat ik nog eens een weekend mee ga. Maar voordat dit alles binnen handbereik komt, wordt sterk de indruk gewekt dat hier fysiek ‘stuk gaan’ noodzakelijk voor is. En daarmee sluit je mannen uit.

Talloze mannen worden al beroerd bij de gedachte van 10km hardlopen, laat staan een marathon. Veel mannen gaan niet “met een kano over een Canadase wild-water-rivier […] varen tussen de grizzley-beren”. Die willen niet op de vuist met elkaar of als strijdende koning worden weggezet. Ze willen dat ook niet, denk ik, omdat ze dat fysiek niet aankunnen. De mannen van 4M die ik ken zijn allemaal (zeer) sportief, vlot gekleed, mooi postuur en fraaie kuif. Veel andere mannen zijn echter te dik, lui en onsportief.

4M leus: Inspiratie voor ieder mannenhart en golven van gerechtigheid wereldwijd!

Dat het een mannenbeweging is, vind ik krachtig. Het besluit ook vrouwen toe te laten vind ik in dat licht bijzonder. Maar laat het een mannenbeweging voor iedereen zijn die God zoekt. En laat er dan geen fysieke drempel in de weg staan. Waar kunnen de luiaards terecht? Waar de dikkerds? Waar de onsportievelingen? Ieder mannenhart toch?

Disclaimer

Zelf ben ik lid van het zakelijke partnernetwerk van 4M sinds eind 2014. Ik heb een rode canvas gekregen met een onbegrijpelijke spreuk en die hangt in mijn kantoor. De bijeenkomsten, zover meegemaakt, vond ik prettig en aangenaam. Ik hoor ook van anderen dat het écht ergens over gaat en dat mannen hun hart openstellen en kwetsbaar durven zijn. Fysieke inspanning komt er niet of nauwelijks aan te pas. Alle ruimte voor mannen die daar niet zo van houden. Maar wel gericht op ondernemers en high (?) professionals.

Ik kan me vinden in 4M, het lijkt ook steeds beter bij me te gaan passen. Mijn gevoel zegt wel dat er veel mannen tussen wal en schip vallen. Niet vanwege de boodschap. maar vanwege de vorm. En dus niet omdat je besluit, gebaseerd op meer of minder informatie, dat de vorm je niet aanspreekt. De gekozen vorm maakt dat je het gevoel hebt niet deel te kúnnen nemen, terwijl je je tegelijkertijd erg aangesproken voelt door de inhoud. Inspiratie voor ieder mannenhart zal het daarom niet zijn denk ik..

ps. vanmorgen kwam deze blog van 4M online: Toeschouwer of deelnemer? Want die vraag stelden Len en ik onszelf gisteren ook: blijven we er vanaf de zijlijn over praten, of gaan we een keer mee op weekend? ’t Zal ’t laatste wel worden, maar op z’n vroegst in 2016. Wordt vervolgd… ;-)

Reacties (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

copyright © geloofsvoer - 2013- - powered by YOOtheme.

volg ons   —