Skip to main content

Voedsel

Gezond voedsel is een hype. Niks nieuws onder de zon, onze Maker schreef duizenden jaren geleden al wat tips en adviezen op papier.

De vorige keer trok ik de conclusie dat we te maken hebben met natuurwetten waar we niet onderuit komen. Uiteraard kan God op een bovennatuurlijke manier ingrijpen, maar over het algemeen is er een logisch oorzaak/gevolg-principe waar we niet los van staan. Toch leven we vaak alsof we boven deze natuurwetten staan. We lijken er niet altijd bij stil te staan dat het tarten van deze wetten negatieve gevolgen kan hebben. Tot zover een korte terugblik op het vorige deel. Ik sloot af met de mededeling dat er in de Bijbel veel tips en adviezen staan om goed met de basale natuurwetten om te gaan. Ik schreef hier al eerder over in dit artikel. Vandaag wil ik een start maken en laten zien hoe dit zit op het gebied van voeding.

Korreltje zout

We zijn het er allemaal wel over eens dat hetgeen we eten zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben. Alhoewel we wel een idee hebben wat de negatieve gevolgen kunnen zijn, lijken we dit met een korreltje zout te nemen. De gevolgen zijn niet alleen slecht voor ons lichaam. Ook voor de omgeving in de breedste zin van het woord. Ik wil geen roet in het eten gooien, maar hier toch een paar feitjes over een deel van onze voeding:

  • We eten erg veel vlees. Gemiddeld zo’n 82 kilo per jaar per persoon.
  • 80 procent van alle landbouwgrond in de wereld gebruikt voor veehouderij. Wanneer deze landbouwgronden gebruikt zouden worden voor de productie van allerlei voor de mens eetbare producten, kunnen er 30 miljard monden worden gevoed.
  • 40 procent van alle graanproductie gaat rechtstreeks naar de veehouderij. Moeilijk te verantwoorden als er zoveel mensen zijn die honger leiden.
  • Er wordt veel bos gekapt om plaats te maken voor vee dat we kunnen eten.
  • Vlees produceren kost erg veel water. Om 1 kilo rundvlees eet-klaar te maken is 100.000 liter water nodig
  • Omdat wij zo ontzettend veel vlees willen eten, is er erg veel veehouderij. Dit vee zorgt voor veel broeikasgassen. Vee stoot zelfs 40 procent meer broeikasgassen uit dan alle auto’s, vliegtuigen, schepen, treinen en vrachtwagens samen.
  • Als alle Nederlanders 3 dagen in de week geen vlees zouden eten, levert dat net zoveel besparing op CO2 uitstoot als wanneer we 3 miljoen auto’s van de Nederlandse wegen zouden halen.

Gebakken peren

Goed. Dit zijn een paar voorbeelden van de gevolgen van onze laksheid als het gaat om de natuurwetten waar we mee te dealen hebben. Wij willen 82 kilo vlees en de omgeving zit met de gebakken peren. Naast dat onze eetgewoontes veel gevolgen heeft voor de aarde waarop we leven, heeft het ook gevolgen voor ons lichaam.

Ik heb de afgelopen tijd veel gelezen over onze eetgewoontes in onze rijke maatschappij en de gevolgen daarvan op onze gezondheid. Het blijkt dat wij, in onze rijke maatschappij, over het algemeen niet gezond bezig zijn. We eten veel te veel dierlijke vetten en eiwitten. Dit zit niet alleen in vlees, maar bijvoorbeeld ook in zuivelproducten als melk, kaas, ei enz. Ook wordt er veel te veel met ons eten gesjoemeld voordat wij het opeten. Zo worden er veel chemische dingen aan toegevoegd. Heel veel voedsel wordt bewerkt, zodat het lekkerder, langer houdbaar en/of goedkoper wordt. Dan moet je niet alleen denken aan snoep met kleurstoffen. Neem bijvoorbeeld brood. Een standaard bruin brood (geen volkoren) is bewerkt om het langer houdbaar te laten zijn. Dit doen ze door de zemelen en kiemen uit het graan te verwijderen. Hierbij gaan echter 22 mineralen en vitamines verloren! God schept een graankorrel met 22 vitamines en mineralen en wij bewerken het tot niets. Vleesch nog visch. Maar dan wel ‘niets’ wat lekker lang houdbaar is. Dezelfde downgrade wordt uitgevoerd met rijst, pasta’s en suikers.

Maker

Er zijn erg veel ziektes die ontstaan doordat wij niet gezond genoeg eten. Denk hierbij aan hart en vaatziektes, diabetes, verschillende soorten kanker. Ik lees regelmatig dat wetenschappers dit welvaartszieken noemen, omdat de eetgewoontes verslechteren naarmate de welvaart toeneemt. Ik weet dat niet elk van deze ziektes veroorzaakt worden door voeding. Er zijn ook andere oorzaken waar wij weinig invloed op kunnen hebben, maar voeding heeft een grote invloed op onze gezondheid.

Een lange inleiding op een misschien wat uitgekauwd onderwerp. De laatste jaren is gezonde voeding een behoorlijke hype. Toen ik ziek werd, nam ik mij voor om gezonder te gaan eten. Ik had er geen kaas van gegeten, dus ging op zoek naar deskundigen. Daar kwam ik geen steek verder door de enorme hoeveelheid informatie en verscheidenheid aan meningen. Toen ontdekte ik dat God in het oude testament allemaal voedingswetten heeft ingesteld. Het blijkt dat deze wetten onder andere dienden om het volk Israël gezond te houden. De volgende keer gaan we checken of wij net als die Israëlieten wat kunnen leren over voeding van dé deskundige, de Maker van alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.