Skip to main content

Natuurwetten

Bij een hoop ellende wijzen we snel met onze vinger naar God. Maar er is ook nog zoiets als natuurwetten, of niet?

Jaren terug werd er een ziekte bij me geconstateerd. Het confronteerde me met mijn vertrouwen in God. Ik dacht dat als ik maar genoeg op God zou vertrouwen, mijn leven redelijk voorspoedig zou verlopen. Had ik niet genoeg op God vertrouwd? Moest ik alsnog dubbel zo hard vertrouwen om alles weer gezond te krijgen?

Vertrouwen

Inmiddels gaat het goed met mijn gezondheid en ik leerde dat mijn vertrouwen op God niet betekend dat alles goed gaat in het leven. Bij mijn manier van op God vertrouwen, ging het vooral om mijzelf. Langzaam begon ik in te zien dat het vertrouwen op God betekend dat het om Hem gaat.

Ik geloof zeker dat vertrouwen op God goede dingen kan geven in het leven. Dit is echter een behoorlijk ik-gerichte benadering van vertrouwen. Het kan een gevolg zijn van dat vertrouwen en zou niet een doel moeten zijn.

Ondergeschikt belang

Het werd me akelig duidelijk dat niet alleen mijn lichaam kwetsbaar is. Ook relaties, economische systemen, het milieu en tal van andere systemen zijn behoorlijk kwetsbaar. Eerder dacht ik dat ik met wat vertrouwen op God, het effect van mijn eigen handelen van ondergeschikt belang zou zijn. Ik was vergeten dat ik hier zelf verantwoordelijk voor ben.

We leven door genade en in vertrouwen. Dat maakt het erg verleidelijk om met een nonchalante, laconieke, ietwat luie houding door het leven te hobbelen. We vergeten echter dat we verantwoordelijk zijn voor ons handelen en dat ons handelen positieve en negatieve effecten kunnen hebben op welk kwetsbare systeem dan ook.

Bovennatuurlijk

Ik merkte bij mijzelf dat ik al snel naar God keek toen ik werd geconfronteerd met ziekte. Ik bekeek de situatie van een geestelijke kant. Dit is helemaal niet verkeerd. Ik geloof namelijk dat we als christenen te maken hebben met een geestelijke wereld. Ik geloof dat God ons kan genezen. Het is een feit dat God op een bovennatuurlijke manier kan ingrijpen. Hij kan ons handelen en denken sturen.

Ik heb echter wel ervaren dat ik en vele christenen met mij, zich heel sterk richten op geestelijke zaken. Niet alleen bij ziekte, maar gewoon over het algemeen in het dagelijks leven. Ik wil jullie adviseren om dat gewoon te blijven doen. Het sterk richten op geestelijke zaken. Maar de rationele, praktische, lichamelijke zaken worden vaak wat uit het oog verloren.

Natuurwetten

God heeft de aarde geschapen met alles wat daar op leeft. God heeft daarbij ook allerlei natuurkundige processen en natuurwetten gemaakt. Dit zijn hele aardse wetten waar iedereen mee te maken heeft. 1 van de natuurwetten is bijvoorbeeld: zwaartekracht.

Ik geloof dat wij als christenen, nieuwe mensen zijn vervuld met de Heilige Geest, waardoor God op een bijzondere manier door ons heen werkt. Deze nieuwe mens is echter niet immuun voor de aardse natuurwetten. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om goed met deze natuurwetten om te gaan!

  • Wanneer ik met mijn motor hard uit een bocht vlieg en iets raak is de kans groot dat ik dat niet overleef.
  • Als ik heel mijn leven, elke dag alle maaltijden bij de mc donalds ga eten, is de kans groot dat ik geen tachtig zal worden.
  • Als ik stop met water drinken, leef ik hooguit 3 a 4 dagen.
  • Als ik geen tijd en liefde stop in mijn relatie met mijn vrouw, moet ik niet gek staan te kijken als zij een keer de koffers in pakt.
  • Als ik 30 gram zout achter elkaar in neem, overleef ik dat niet.
  • Als ik constant de oordopjes in mijn oren te hard heb staan, word ik slecht horend.

Bovenstaande dingen zijn allemaal voorbeelden van natuurwetten waar we mee te maken hebben. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om hier goed mee om te gaan. Wanneer een van bovenstaande punten mij of iemand anders overkomt, wijzen we niet naar God met de vraag waarom Hij dit toe staat. Nee, ík moet gewoon water drinken, niet uit de bocht vliegen, enz. Daar ben ik zelf verantwoordelijk voor! Deze bovenstaande punten vinden we allemaal behoorlijk logisch en houden we ook rekening mee.

Wijzen

Toch tarten we in onze westerse maatschappij met de natuurwetten zoals deze door God geschapen zijn. Denk aan het milieu wat we verontreinigen en de lucht die we iedere dag inademen, het bewerkte voedsel dat we eten, de hebzucht in onze productiesystemen, enz. Het is onvermijdelijk dat dit consequenties heeft en het zou niet eerlijk zijn om dan met onze vinger naar God te wijzen. Mochten we toch gaan wijzen, dan moeten we niet gek staan te kijken als Hij naar Zijn Woord wijst.

De Bijbel geeft namelijk heel veel tips als het gaat om natuurwetten. De volgende keer wil ik een voorbeeld laten zien waaruit blijkt dat de Bijbel hele concrete handvatten geeft om hier goed mee om te gaan. Dit zal ik uitwerken aan de hand van voeding.

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.