Skip to main content

geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.

 

Ongrijpbaar groot onrecht

| Renco Schoemaker |
Bij onrecht denken we vaak aan de oneerlijke verdeling van welvaart. Nu is dat onrecht ook aanwezig op een ongekende maar minder zichtbare schaal in de financiële wereld.

Afgelopen week at ik samen met mijn vrouw chocolade van Tony Chocolonely, en dan drie grote reep melkchocolade met pecan en marshmallow. Check em hier. Wel eens geprobeerd? Man, dat is lekker hoor. Nu moet ik zeggen dat ik meer van hartig houd dan van zoet, maar een stuk lekkere chocolade van Côte d’Or of Tony gaat er best in. Bij Tony weet ik ook nog soort van dat ik een hogere, maar eerlijke prijs betaal. En die smaak hè?!

Ongelijk verdeeld

Wie zo’n Tony reep (het bekt ook lekker) uit de verpakking haalt ziet in één oogopslag dat de stukje niet van gelijke grootte zijn. Nu kom ik daar, na ruilhandel, wel uit met mijn vrouw maar er zijn vast situaties denkbaar waarin dit tot hevige strijd leidt. Want ja, hoe verdeel je zo’n reep nu eerlijk en gelijk?
tony-reep-boven

Tony zegt hier zelf over op zijn website:

Wij vonden het maar raar dat alle chocoladerepen verdeeld zijn in gelijke stukjes, terwijl het er in de cacao-wereld helemaal niet zo eerlijk aan toe gaat! Met de oneerlijke verdeling van onze 180 grams repen willen we alle chocofans op smakelijke wijze duidelijk maken dat de inkomsten in de chocoladewereld ongelijk verdeeld zijn.

De inkomsten in de chocoladewereld zijn ongelijk verdeeld en op een grote schaal kunnen we het, denk ik, eens zijn over dat voedsel, drinkwater, inkomsten, welvaart, gezondheid, onderdak, luxe ontzettend oneerlijk verdeeld zijn over de wereld. Eerder blogde Len al over hoe we nu met dat onrecht kunnen omgaan. Hij gaf ons 11 tips om zelf om te gaan met onrecht, en voegde daar later aan toe dat we als christenen niet het patent hebben op deze tips. Waar ligt ons fundament en waaruit halen we onze kracht als het gaat om onrecht bestrijden in ons dagelijks leven? Zonder dat kan het gaan knagen.

Ander onrecht

Vandaag wil ik het hebben over een andere vorm van onrecht, eentje die veel minder zichtbaar is en ook veel abstracter. In 2010 kwam de documentaire Inside Job uit. De trailer:

Wie van jullie lezers weet hoe nu precies hoe de financiële crisis in de VS in 2008 is ontstaan? Ik in ieder geval niet, maar na het kijken van deze documentaire wel een stukje beter. Zelf ben ik niet thuis in de financiële wereld dus termen als derivatives en swaps zeggen mij niks. Toch weet de docu het begrijpelijk te houden. Gaandeweg krijgt mijn rechtvaardigheidsgevoel tijdens het kijken steeds meer te verduren.

Wat een ongrijpbaar groot onrecht. Bah, ik kan er misselijk van worden. Tijdens het typen wind ik me er weer ontzettend over over. En tegelijkertijd ontzettend ongrijpbaar onrecht, erg abstract. Er zijn mensen die door (geslaagde) zelfverrijking miljoenen anderen uit hun huizen hebben gedwongen.

Crisis

Deze risiconemende mensen hebben in een rol gehad in het veroorzaken van de globale financiële crisis. Nu die zelfverrijking zo genadeloos aan het licht is gekomen de afgelopen jaren verwacht je verbetering: een betere regulering en straffen voor hen die in een rol hebben gehad in dit alles.

To bad, to say the least. Bij het kijken van Inside Job kan je niet anders dan constateren dat diezelfde mensen voor een groot deel nog aan het financiële roer staan. Wat een door en door verziekte sector dat dit mogelijk is. Door het uitblijven van recht stapelt onrecht zich op onrecht. Tot op het punt dat je gefrustreerd, boos en tegelijkertijd moedeloos de aftiteling tegemoet ziet.

Niet alleen

Uiteraard sta ik niet alleen in deze. Integendeel. Neem correspondent Ewald Engelen: hij schrijft met enige regelmaat voor ‘online krant’ De Correspondent (waarop ik een abonnement heb). Check zijn Correspondent pagina hier en Twitter hier. Twee weken terug verscheen zijn publicatie De Schaduwelite voor en na de crisis -niets geleerd, niets vergeten. Hier kan je een sneak preview lezen en hier op bol.com kan je het e-book downloaden. In drie columns gaat hij op De Correspondent met de zweep over het verrotte financiële systeem. Een verademing te lezen dat er mensen zijn die dit alles zo scherp (en tamelijk objectief volgens mij) op het spreekwoordelijke papier kunnen zetten. Gaat dat lezen!

Terug van nooit weggeweest 1: de herverpakte hypotheek (link)

Terug van nooit weggeweest 2: de bonuschantage (link)

Terug van nooit weggeweest 3: de huizenzeepbelmaffia (link)

Bewust

Het doel van deze blogpost is niet een Bijbelse onderbouwing geven van de noodzaak van de strijd tegen onrecht in de wereld. Dat behoeft volgens mij geen betoog. Wel wil ik jullie (net als mijzelf) bewust maken van een heel andere, minder in het oog springende, vorm van ongrijpbaar groot onrecht. Onrecht dat heeft geleid tot een crisis van ongekende proporties. De zware consequenties liggen veelal bij de ‘gewone mensen’ terwijl er aan de top weinig verandert. Ook dit onrecht moet bevochten worden. Kunnen we met jullie hulp ook hier 11 tips opstellen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.