Skip to main content

God een afgod? Ons godsbeeld

| Lennert Streuper |
In deze maatschappij is het vanzelfsprekend dat het individu centraal staat. Wat voor gevolgen heeft dit voor ons godsbeeld? Bedenken we een eigen God?

Ik begin dit stuk met ‘ik’. Niet zo gek, want het draait toch ook om mij? Dat is tenminste wel de algemene gedachte waarin ik in deze westerse maatschappij ben opgegroeid. Ik ben opgeroeid in een cultuur die mij heeft geleerd dat ik mijn eigen leven moet gaan maken. Het draait om mij en ik moet doen waar ik gelukkig van wordt. Ik moet mij ontwikkelen. Ik weet precies mijn kwaliteiten en mijn leerpunten en heb tig persoonlijke ontwikkelingsplannen gemaakt. YOLO!

Bril

Alhoewel ik lenzen draag, kijk ik de hele dag door een bril. Door mijn opvoeding/ de cultuur/ boeken die ik lees/ leraren en mentoren die ik heb gehad/ preken/ vrienden/ opleiding/ media/ enz., kijk ik door een figuurlijke bril. Deze bril heb ik ook op als ik naar God kijk en ik vrees dat die bril een verkeerd beeld geeft.

Godsbeeld

Wij hebben allemaal een gedachte, over hoe God is. Dit Godsbeeld kan (zoals hierboven beschreven) door heel veel dingen worden beïnvloed. We ontkomen er niet aan dat we allemaal met een bepaalde bril op naar God kijken. Even een voorbeeld: We hebben het vaak over God de Vader. Het voelt goed om dit beeld van God te hebben, wanneer we zelf een prettige vader hebben gehad. Echter hebben velen niet zo’n prettige ervaring met hun vader. Wanneer deze mensen horen over God de Vader kan dit in eerste instantie hele negatieve emoties bij hen oproepen. Zo hebben wij allemaal dus een andere bril op, wanneer wij kijken naar God.

Ik

Ik heb een gelukkig leven opgebouwd/ gemaakt/ ontwikkeld. Het is comfortabel en hopelijk wordt er niet teveel aan geschud. Een klein beetje mag, zolang het maar onder de noemer ‘avontuurlijk’ of ‘uitdagend’ past. Vanuit die situatie kijk ik naar en leef ik met God. Ik ken de teksten in de Bijbel waarin God oproept een radicaal ander leven te leiden dan de gangbare norm is, maar dat strookt niet met mijn comfortabele leventje. Daarom heb ik in de loop der jaren mijn godsbeeld zo aangepast dat het goed past bij míjn leven.

Aai

Want in alle dingen waar ik druk mee ben in mijn leven is het enorm prettig en ook handig om in een God te geloven die mij steunt wanneer ik het lastig heb. Een God die mij accepteert en naar mij luistert. Een God die mij een aai over de bol geeft en oproepbaar is wanneer ik het moeilijk heb. Kortom een God die mij helpt om een gelukkig leven te leiden. Hij geeft een doel, wanneer ik zelf even geen doel heb. Hij sust mijn geweten, heerlijk. We proberen goed te leven, onze naaste lief te hebben. Maar hopen vooral dat er niet teveel geschud wordt aan ons veilige bestaan.

Afgod

Door onszelf heel belangrijk te maken in ons leven, kunnen we een kleine, veilige god (inderdaad, zonder hoofdletter) creëren. Een soort zelfgemaakte afgod.

De genadige en liefdevolle kant van God past vaak prima bij dat veilige godsbeeld. Maar dit is een heel eenzijdig beeld met grote gevolgen (lees niet verder als er niet aan je comfortabele leven geschud mag worden).

Wanneer wij geloven in een veilige god zal dit ons op den duur laf en lauw maken. Een veilige god vraagt niks van ons en kan ons ook niks geven. Hij dwingt ons nooit op de knieën voor een hongerig en wanhopig gebed. En hij zet ons ook nooit rechtop voor een stellige vastberadenheid. Een veilige god inspireert ons niet tot ontzag, aanbidding, heiliging of opoffering. We laten deze god niet dichtbij genoeg komen om ons werkelijk te veranderen.

God is Almachtig

God is niet aardig of fijn. God is niet veilig of gezapig. God is een alles verterend vuur. God is heilig en rechtvaardig (link). Het is niet mijn bedoeling om jullie nu bang te gaan maken, of dat we nu vanuit een angstig wettisisme gaan leven (link). Laten we onderzoeken naar hoe God werkelijk is. Deze God is veel liefdevoller en bied veel meer troost en genade dan onze zelfbedachte veilige god. Tegelijk is deze God veel groter en machtiger dan wij ons voor kunnen stellen en veel meer in staat om ons te inspireren, ons te heiligen en in beweging te zetten.

Romeinen 8:4 Ons leven wordt immers niet langer beheerst door onze eigen natuur, maar door de Geest. 5 Wie zich door zijn eigen natuur laat leiden is gericht op wat hij zelf wil, maar wie zich laat leiden door de Geest is gericht op wat de Geest wil. 6 Wat onze eigen natuur wil brengt de dood, maar wat de Geest wil brengt leven en vrede.

Aansluitende Bijbelteksten (klik op tekst om te lezen): Psalm 97/ Habakuk 3/ Exodus 33:18 en verder

In mijn zoektocht die beschreven staat in dit stuk heb ik veel geleerd van dit boek (link)

Photo Credit: Stuck in Customs via Compfight cc

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 40 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.