Skip to main content

Op pastoraal niveau (2)

| Dick Sluiter |
Dick moest wel reageren op de column die Renco aanhaalde in zijn laatste blog. Ongefundeerd, ongenuanceerd, weinig intelligent en lelijk geschreven. Zo!

Ik ben zeker van mening dat een column prikkelend mag zijn, maar de aangehaalde column van Dick Westerkamp sloeg toch werkelijk alles. Ongefundeerd, ongenuanceerd, weinig intelligent en lelijk geschreven. Het enige voordeel van de column is dat een ik een goede reden heb om zelf een nieuwe blog te schrijven en meteen te reageren op Renco.

Column

Inhoudelijk lijkt Dick Westerkamp, kort door de bocht gezegd, te betogen voor een meerderheid > minderheid stelling in de maatschappij. Waarom een kleine groep (transgenders) bevoordelen als dit een grote groep (christelijke gemeenschap/de maatschappij) ontwricht? Nog even daargelaten dat hij de groep transgenders an sich al niet eens serieus neemt

Ik heb altijd geleerd dat we er juist zijn voor de minderheden, zowel in religieuze als maatschappelijke zin. We moeten ons aanpassen aan de zwakste schakels in onze samenleving in plaats van aan de sterkste. Dit principe komt bijvoorbeeld naar voren in formele regels. We rijden 30km per uur in de bebouwde kom, niet omdat niemand uit zichzelf niet voorzichtig zou rijden, maar precies voor die paar personen die dat niet kunnen en een kind aanrijden. We hebben restricties voor alcohol en drugsgebruik, niet per se omdat het gebruik verkeerd is, maar om diegene te beschermen die geen maat kennen.

Jezus

In christelijke zin zien we dit in de belichaming van Jezus, iemand die de minderheden opzocht: de bedelaars, tollenaars en hoeren. De ‘gewone’ meerderheid kon in dat opzicht op minder aandacht rekenen. Met reden! Deze meerderheid heeft vanwege zijn dominantie positie juist al de morele macht. De focus moet op de groepen liggen die hier buiten (dreigen te) vallen. Dit is een belangrijk onderdeel van het idee van een ideale samenleving EN schepping waarmee ik ben opgegroeid.

Ik vind de column juist zo zwak, precies om de reden die de columnist gebruikt om zijn punt te maken. Hij minimaliseert de minderheid om op te komen voor de meerderheid (?).

Individuele versus collectieve gedachten

Ik snap het onderscheid tussen individuele en collectieve gedachten en de dito uitvoering in beleid zoals genoemd in de blog van Renco.  Maar op het gebied van seksualiteit loopt dit probleem binnen de kerk al jarenlang als een rode draad door discussies. Wat te doen met die eeuwenoude regels en tegelijkertijd ook de veranderende (onze?) tijdsgeest proberen te incorporeren? Religie is immers een beweging, maar gezien de Nashville verklaring zullen veel orthodoxe christenen het met deze uitspraak niet eens zijn. Religie als beweging omvat onder meer de acceptatie dat er geen objectieve lezing van de Bijbel bestaat en elke uitleg gekleurd is door cultuur en tijdsgeest.

Ongenuanceerd

De verdere aangehaald argumenten zijn zo weinig inlevend en begripvol, dat ik het eigenlijk nog een wonder vind dat ds Marc ten Brink met hem wil praten dan wel denkt te kunnen overtuigen. Deze ongenuanceerdheid doet me denken aan Trump die zijn ‘pussy grabbing’ verantwoorde met ‘kleedkamerpraat’ en Johan Derksen die minderheden kan beledigen onder het mom van ‘voetbalkantinehumor’. We lijken wel terug te grijpen naar tijden toen men homoseksualiteit nog indeelde bij de psychiatrische stoornissen (bijv. het World Health Organisation schrapte dit pas in 1990 en de DSM in 1973).

Er wordt gesuggereerd dat transgender zijn een keuze is, een keuze zoals het kiezen van een spijkerbroek. Maar het probleem zit nu juist in het feit dat dit niet als keuze voelt, maar men is niet het geslacht waarin men geboren is.

Dat deze geslachtsveranderingen moeilijk zijn, fysiek en mentaal, zal niemand ontkennen. Dat er twijfelaars zullen zijn evenmin, dat gevoelens over snijden in je gezonde lichaam een van de moeilijkste aspecten is nog minder. En om dit alles te ‘gebruiken’ (zo zie ik dit) om een bepaald punt te maken, om te laten zien dat je anders bent (zout der aarde etc.) geeft mij een hele vieze smaak in de mond.

Iemand zei laatst tegen mij zo treffend: zoveel onderwerpen om je punt mee te maken (stevig statement over misbruik, iemand??? ) en dan kies je dit. Alsof wij als maatschappij al klaar zijn met de emancipatie van transgenders…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.