Skip to main content

Voedsel 2

Gezonde voeding is hip. Genoeg deskundigen die graag advies geven. Ik zie door de bomen het bos niet meer. Wat heeft Dé Deskundige er over te zeggen?

“De volgende keer gaan we checken of wij net als die Israëlieten wat kunnen leren over voeding van dé deskundige, de Maker van alles.” Met dit vooruitzicht sloot ik de vorige blog af. Het volk van God reisde over de aarde en had geen moderne wetenschappelijke inzichten. Het volk had wel een hele stapel wetten gekregen. God wilde graag dat het goed zou gaan met Zijn volk. Niet alleen geestelijk. Ook fysiek. En de wetten hadden niet alleen het beste voor met de mens. Ook de rest van de aarde had er profijt van.

Onzin

Wij hoeven ons niet meer aan de wetten van het oude testament te houden. Jezus heeft ons vrijgekocht door aan het kruis te sterven. Dit vind ik een belangrijke basis voordat we naar de oude wetten gaan kijken.

Niet alle wetten die beschreven staan in het oude testament zijn interessant om onder de loep te nemen, als het gaat om de praktische invulling voor vandaag de dag.

Veel wetten waren een verwijzing naar de Messias die zou komen. En zijn wat dat betreft in vervulling gekomen. Offerwetten hoeven we uiteraard niks mee, omdat er na de kruisiging van Jezus (het ultieme offer) niet meer geofferd hoeft te worden. Dan heb je nog te maken met het feit dat we in een moderne samenleving wonen waar veel wetten gewoon niet meer toepasbaar zijn, of echt onnodig zijn om op te volgen.

Zinvol

Toch denk ik dat het zinnig kan zijn om naar een aantal wetten te kijken. En vandaag wil ik dit doen met de voedselwetten. Niet omdat we ons hier aan zouden moeten houden. Meer om het te lezen als adviezen van onze almachtige en wijze God. Nogmaals, mijn doel is niet om ons onder bepaalde wetten te krijgen.

Het is zinloos om naar de wetten te kijken, wanneer je denkt dat je hierdoor rechtvaardig kan worden. Maar als rechtvaardige kan het heel zinvol zijn om naar de wetten te kijken.

Voedselwetten

 • God maakt een onderscheid tussen reine (gespleten hoeven en herkauwers, bijv. schaap, koe) en onreine (bijv. varken) dieren. Dat heeft niks te maken met de frequentie waarop deze dieren zich wassen. Het blijkt dat reine dieren nooit andere dieren eten. Het zijn vegetarische dieren. Deze dieren dragen weinig ziektes of parasieten met zich mee en zijn voor ons veel gezonder om te eten.
 • Daarnaast is het ook beter om geen onreine dieren te eten, omdat deze een grote rol hebben in het behouden van een natuurlijk evenwicht. Ze ruimen dode dieren op en voorkomen plagen van dieren die eetbare planten opeten.
 • Alle herkauwers mogen gegeten worden, met uitzondering van de haas, klipdas en kameel. Deze hebben namelijk geen gespleten hoeven en blijken om hele specifieke redenen ook niet gezond te zijn om te eten. (Namelijk net als andere onreine dieren dragers van levensgevaarlijke trichinen).
 • Er wordt niet alleen onderscheid gemaakt tussen reine en onreine dieren. Er wordt ook verteld welke vogels wel of niet gegeten kunnen worden. Ook waterdieren worden gegroepeerd, net zoals insecten en kruipende dieren.
 • Het is echt heel bijzonder dat bij al die bovenstaande groeperingen alle voedselwetten tot in de details kloppen. Bijv: Sommige vogels zijn prima om te eten, andere vogels worden verboden. Wetenschappelijk gezien blijkt inderdaad dat de verboden vogels niet goed zijn om te eten.
 • Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de voedselwetten en het blijkt dat het erg precies in elkaar zit op het gebied van gezondheid en biologische balans.
 • Een bekend onrein dier is het varken. Deze wordt ook speciaal benoemd in de voedselwetten. Een varken is een echte afval-eter en kan zo’n 200 ziekten en 18 verschillende parasieten met zich mee dragen. Het varken kan 40 ziektes overbrengen naar de mens.
 • Doordat wij goed kunnen koelen en goed kunnen braden voorkomen we veel besmettingen. Desondanks zijn er waarschijnlijk veel vage ziektes die veroorzaakt worden door het eten van onrein vlees.
 • De reine vissen, zijn vissen met zowel vinnen als schubben. Deze blijken goede vetten te bevatten en bevatten stoffen die de kans op bepaalde ziektes verlagen. Onreine waterdieren zoals mosselen en garnalen gruwelt God van. Er staat zelfs drie keer dat God hiervan gruwelt. Deze dieren eten alle afval in het water op. Ze zijn er om water schoon te maken.
 • God verbiedt het om vet van dieren (uitgezonderd het vet van vissen) te eten. Het is tegenwoordig algemeen bekend dat dit ook erg ongezond voor ons is. (en het vet van vissen blijkt inderdaad niet schadelijk of zelfs gezond)
 • Als de westerse maatschappij zich aan de voedselwetten van God zou houden, is er uitgerekend dat de ziektekosten met 70 procent zouden kunnen dalen.

Er is nog heel veel te schrijven over voeding en wat de Bijbel hier over zegt. Getriggerd om hier meer in te verdiepen? Veel van de informatie hierboven is gebaseerd op het boek Genesisdieet van Kessler en op het boek Moderne wetenschap en de Bijbel van Hobrink.

Ik ben mij meer bewust van het voedsel dat ik in mijn lichaam stop. Niet alleen omdat we dan gezonder kunnen leven. Ook (of bovenal) uit een stuk eerbied naar God, onze Maker.

 

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.