Skip to main content

Focus

| Lennert Streuper |
Ik zeg tegen veel dingen ‘ja’ en tegen weinig dingen ‘nee’. Gevolg: erg druk en geen heldere focus. Hoe ging Jezus om met alle mogelijkheden/uitdagingen en drukte in het leven?

In de laatste blog van mijn zwager las ik een dappere keuze. Wie Renco een beetje kent en de laatste tijd heeft gesproken of wie hem volgt op social media, zal weten dat hij enthousiast is over 5 capitals. Nadat hij zich flink heeft verdiept in deze ‘beweging’ dacht elke vriend of volger te weten waar hij de komende tijd zijn tijd en aandacht aan zou besteden. Toch maakt hij een andere keuze.

Druk

December is begonnen. Voor de meesten van ons de drukste tijd van het jaar. En ook ik ben blij als ik weer heelhuids het nieuwe jaar heb gehaald. Het is niet mijn grootste kracht om ‘nee’ te zeggen, met als gevolg dat ik soms te druk ben. En ik ben niet de enige. Ik ken veel mensen die regelmatig zeggen erg druk te zijn. We willen niks missen, alles meemaken. Veel bereiken en behalen, socializen, studeren, geld verdienen, enz, enz. Het gevolg is dat we nogal eens geleefd worden en we de regie niet meer in eigen handen hebben.

Jezus

Mijn zwager maakt inspirerende keuzes op dit gebied. Van wie heeft hij deze wijsheid? Misschien wel van Jezus. Als je de evangeliën leest dan valt het op dat Jezus het druk heeft. Er zijn overal mensen die iets van hem willen. Logisch: Hij geneest en bevrijd mensen. Hij heeft inspirerende speeches die niemand wil missen. En toch zie je een sterke focus bij Jezus. Hij trekt constant verder, terwijl niet iedereen in het dorp de mogelijkheid heeft gehad om hem te ontmoeten. Je leest dat Jezus regelmatig Zijn rust pakt, contact zoekt met Zijn Vader, tijd doorbrengt met Zijn naaste volgelingen en richting heeft in Zijn reis. Jezus heeft sterke prioriteiten en Zijn focus is gericht op Jeruzalem. Hij houd de regie over Zijn daginvulling.

Ja VS Nee

Wat zijn mijn prioriteiten en waar ben ik naar op weg? Waar wil ik me op focussen? Als ik dat helder heb, weet ik waar ik ‘ja’ tegen zeg. En als ik weet waar ik ‘ja’ tegen zegt, dan weet ik ook waar ik ‘nee’ tegen moet zeggen.

Deze vragen ga ik mezelf stellen als december voorbij is. Ik ben nu te druk. Ik moet nodig aan een sinterklaasgedicht beginnen.

Hier een interessant artikel over Prio’s en Jezus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.