Skip to main content

1e & onvoorwaardelijke liefde

Iemand onvoorwaardelijk liefhebben is voor ons mensen niet mogelijk. Gods liefde is wel echte, onvoorwaardelijke liefde. Wat betekent dat eigenlijk?

Je kent het gevoel misschien nog wel, die eerste keer dat je verliefd was. Een wat lastig te beschrijven gevoel en de typering ‘vlinders in de buik’ is op z’n minst onvolledig. Mijn zoontje Joah mag graag ‘Kikker’ kijken en ook daar doen ze een poging die eerste verliefdheid uit te leggen in de aflevering ‘Kikker is verliefd’ (check hier!). Vandaag meer over Gods eerste liefde.

IRL

Het accent wil ik leggen op de onvoorwaardelijkheid van Gods liefde. Wanneer je je eigen eerste liefde nog kunt herinneren weet je allicht ook nog dat je alles zou willen doen voor die ander. Hij/zij zou bij wijze van spreken maar hoeven te knippen en je zou het doen. Zonder dat je overtuigd hoefde te worden, zonder dat je daarvoor iets terug kreeg. Maar ‘in real life’ (vandaar het kopje IRL) verandert deze liefde; ze wordt minder onvoorwaardelijk. Je maakt immers beide onderdeel uit van de relatie en dat brengt rechten en plichten met zich mee aldus onze overheid. Ook in de Bijbel is het realiteitsbesef aanwezig dat een huwelijk niet altijd perfect is. In Hebreeën 13:4 lezen we:

Houd het huwelijk in ere, in alle omstandigheden, en houd het echtelijk bed zuiver, want overspeligen en echtbrekers zal God veroordelen.

Een dergelijke waarschuwing was kennelijk nodig destijds. En nu in onze tijd zeker niet minder nodig lijkt me. Vorige week schreef ik over Tim Lambesis die zich vervreemde uit zijn huwelijk, vervreemde van zijn kinderen en uiteindelijk zijn vrouw wilde laten ombrengen door een hitman. Inmiddels zit hij een gevangenisstraf van 6 jaar uit en zal hij zijn kinderen waarschijnlijk nooit meer zien. In april schreef ik over de band La Dispute die met hun songteksten op het album ‘Somewhere At The Bottom Of The River Between Vega And Altair‘ op indringende wijze verwoorden hoe de dynamiek van een relatie/huwelijk kan zijn.

Kortom: wij mensen zijn niet zo goed in onvoorwaardelijk liefhebben zoals we dat misschien wel konden in het begin van die eerste liefde. We zien het om ons heen gebeuren en misschien ook wel in onze eigen relatie. Hoe bemoedigend is het te weten dat God die onvoorwaardelijkheid van die eerste liefde nooit heeft losgelaten.

Landen

Ik stel allereerst voor eerst even goed na te denken over de betekenis van het woord onvoorwaardelijk omdat het nogal radicaal is. Laat de betekenis even landen en projecteer die vervolgens op een/jouw relatie van een ander. De Van Dale verwoordt het zo:

onvoorwaardelijk

Onvoorwaardelijke liefde kent dus geen enkele voorwaarde, maar ook geen enkele beperking! Het is er, ruimschoots aanwezig, voor iedereen die het in ontvangst wil nemen. Got it?

On-onvoorwaardelijk?

Maar kan je niet stellen dat Gods liefde niet helemaal onvoorwaardelijk is? Hij moest immers Zijn Zoon ervoor geven, helemaal! Om het goed te maken tussen Hem en ons. En een andere voorwaarde is dat wij Zijn liefde willen aannemen. Aan Gods kant, de Gevende, was er de voorwaarde dat de zonde die tussen ons en Hem in staat werd weggenomen. Zonde die overigens veel verschijningsvormen kent, maar Gods vergevende genade is ondeelbaar. Aan onze kant, de ontvangende, is er alleen de ‘voorwaarde’ dat we die liefde willen aanvaarden. Dat klinkt laagdrempelig, maar het is alles behalve dat.

Aannemen

Nog voordat we bestonden was God er. Hij had ons al lief voordat we er waren. In 1 Johannes 4: 19 lezen we:

Wij hebben lief omdat God ons het eerst heeft liefgehad.

Maar deze liefde aannemen is voor velen ondoenlijk, te lastig. Voor veel anderen gaat het met vallen en opstaan. In gesprekken (of: discussies) met vrienden en kennissen in mijn leven is het kernpunt het vermogen deze onvoorwaardelijke liefde aan te kunnen nemen. Maar dat betekent dat je erkent dat er HELEMAAL NIETS is dat je zelf hebt kunnen doen om deze liefde te verdienen. Het kan als bedreigend en beklemmend worden ervaren dat God zoveel van ons houdt. Dat er niets is dat we kunnen doen om Gods liefde te verdienen, we hoeven het alleen maar aan te nemen. Teleurstellend of het mooiste dat er is?

Als eerst

Zelf vind ik het ook moeilijk te doorgronden hoe Gods liefde werkt, maar ik vind vrede en rust in de gedachte dat het niet van mij afhangt. Dat wil niet zeggen dat ik een onverschillig leven kan leiden omdat alles toch al geregeld is met Gods liefde. Het gaat om het diepe besef dat in eerste instantie, als allereerst, Gods mij al liefhad. Al het andere komt daarna, maar Hij hield al van jou en mij voordat we er waren. En juist omdat we er nog niet waren is die liefde onvoorwaardelijk; we hadden immers nog niets kunnen doen om het te verdienen.

Zonder voorwaarden. Zonder beperkingen. Voor jou en voor mij. Ben je in staat het aan te nemen?

Photo Credit: L Hollis Photography via Compfight cc

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.