Skip to main content

10x geld

Hoe gaan we als christen om met ons geld. 10 inzichten die mij aan het denken en in beweging hebben gebracht op het gebied van geld.

Mijn eerste stapjes buiten mijn veilige, gezapige leven heb ik gezet op het gebied van geld. Gevaarlijk om daar een blogpost over te schrijven, want wie ben ik om iets over jou portemonnee te zeggen? Ik wil je dan ook helemaal niks opleggen. Ik wil alleen met je delen wat mij zover heeft gebracht om anders met mijn geld om te gaan. Hier 10 inzichten die mij in beweging brachten rondom het thema ‘geld’.

(In willekeurige volgorde)

1

Geld is handig om een bepaald tekort in je leven te vervullen. Denk aan een tekort aan zelfacceptatie: Met geld koop je status. Veel geld weg geven kan ook status geven. Zolang het om onszelf draait, zal geld een leegte proberen te vervullen. Probleem: geld kan die leegte niet vullen en maskeert het werkelijke probleem.

2

1000 teksten in de Bijbel gaan over persoonlijke materiële voorspoed en het gebruik van bezit. In het Nieuwe Testament gaan 1 op de 5 verzen over geven en ontvangen. Jezus sprak meer over omgaan met geld dan over geloof en bekering. Niemand wordt in de Bijbel zoveel gewaarschuwd als de welvarenden.

Check de volgende teksten voor een juiste context van deze blogpost: Handelingen 2:44/ lucas 18:18/ 1tim6:7/ 1tim6:17/lucas12:29/ 2cor9:6/ mat6:19/ 1cor6:10

3

Jezus is er duidelijk over: Leven voor het geld kan niet in combinatie met leven voor God. Lees dit, deze en die. Jezus benoemt dat geld een afgod kan worden. Blijkbaar kunnen wij geld zoveel macht geven dat we het eigenschappen van een godheid geven.

Maarten Luther zei eens dat er drie bekeringen nodig zijn: die van het hart, het verstand en van de portemonnee. 

4

Een bekend principe uit het oude testament: een tiende deel van je inkomsten weg geven. Er is een hoop onduidelijkheid en discussie over. Het is een gevaar dat het een wet gaat worden, terwijl we niet meer onder de wet leven. Ook is het verleidelijk om tienden weg te geven, zodat je met die andere 90 procent lekker kan doen wat je zélf wil. Zonder zelf duidelijk te hebben wat juist is rondom ‘de tienden’, vind ik het wel een mooi principe. Het haalt je hoogst waarschijnlijk uit de comfortzone, maar let op bovenstaande valkuilen. Jezus visie hierop.

5

Misschien ken je de gedachte wel: als ik de schaapjes op het droge heb, ga ik meer weg geven. Maar het lijkt wel of we de schaapjes nooit op het droge krijgen. De volgende auto moet mooier en groter zijn en dat geldt ook voor onze tv, huis, tuin, vakantie, enz. We wennen zo snel aan luxe en gemak en willen al snel meer. We creëren op deze manier een machtig monster dat steeds gevoed moet worden.

6

Geld geeft korte-termijn geluk. Ik was twee weken intens blij met mijn eerste autootje. Hoeveel geluk voel ik nog bij mijn vierde auto? Je kan geen dingen kopen die blijvend gelukkig maken. Dingen die wel blijvend gelukkig kunnen maken, zoals een rijk gezinsleven, zinvolle baan, goede vrienden, geloven in God, duurzame liefdesrelatie, enz, zijn niet te koop.

Jan Peter Schmittmann. Oud bankier en betrokken bij een afschuwelijk (zelf)moord drama had erg veel geld. Hij twitterde 1,5 jaar geleden: “#Geluk, als geld een reflectie is van geluk, zijn de armsten het gelukkigst”. Of, zoals de acteur Jim Carey eens zei: "I wish everyone could experience being rich and famous, so they'd see it wasn't the answer to anything"

7

We zien gemiddeld 3000 reclame uitingen per dag. En al deze reclames doen ons geloven dat we gelukkiger worden als we hun producten kopen. Het besef dat dit (on)bewust ons handelen beïnvloed, maakt dat we dit consumerende handelen ook kunnen doorbreken.

8

Geld is erg oneerlijk verdeeld. Er sterft nu een kind aan ondervoeding. Elke zes seconden sterft er een kind aan ondervoeding. Nu dus weer één. Dat zijn 39 kinderen tijdens het lezen van deze blogpost. Wij Nederlanders horen bij de rijkste 10% op deze aarde….

9

Geef geld weg aan mensen of zaken die het hard nodig hebben. Op die manier train je om er minder aan vast te zitten en het te zien als een middel. Bovendien bouw je dan concreet mee aan het Koninkrijk van God op deze aarde. O ja, ga niet pochen over je gulle giften.

Tip: geef ook een deel flexibel weg. Op die manier is het leuk om maandelijks te onderzoeken wie of wat het geld dit keer goed kan gebruiken.

10

Geld is een geweldig middel! Landen waar het geld werd afgeschaft (denk aan Cuba) maakte de bevolking niet gelukkig. Mensen verliezen dromen en ambities en stoppen met lange termijn denken. Geld is niet verkeerd. Het heeft al miljoenen mensen gered. In de Bijbel staan voorbeelden waaruit blijkt dat geld een prima middel is. Ook om van te genieten!

Photo Credit: Greta.tt via Compfight cc

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 40 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.