Skip to main content

Psalm 102

Het openingsnummer van de nieuwe EP van Semler

Semler verraste de christelijke muziekwereld door met haar vorige EP Lauren Daigle van de nummer één te stoten. Nu is ze terug, en hoe! Dick deelt vandaag Psalm 102.
| Dick Sluiter

Semler verraste de christelijke muziekwereld door met haar vorige EP Lauren Daigle van de nummer één te stoten. Nu is ze terug met een opvolger. En ook deze is weer de moeite waard.

Semler

Semler kwam vorig jaar op mijn radar toen ze verrassend de hegemonie van Lauren Daigle op de nummer 1 positie doorbrak met haar EP Preacher’s Kid. Ik schreef hier toen een blog over. Nu is Grace Semler Baldridge, terug met een opvolger: Late Bloomer. Wederom een korte EP van 6 nummers met een lengte van een kleine twintig minuten. Klik eens op de link, zou ik zeggen, want veel tijd kost het je dus niet. En het is de moeite waard.

Ik was wel verrast door het openingsnummer van Late Bloomer: Psalm 102. Bij het nazoeken blijkt dit inderdaad een mooi, maar wat gedragen psalm die ik nog ken van vroegere kerkbezoeken. Ook maakt psalm 102 deel uit van de ‘boetepsalmen’. Dit is een selectie uit het Bijbelboek Psalmen (OT) die vroeger werden gebruikt om boete te doen, zoals het woord al zegt. Een boetedoening in de vormen van het opzeggen van 7 psalmen (6, 31, 37, 50, 101*, 129 en 149). De oorsprong van deze boetedoening zou zelfs teruggaan naar koning David.  Deze Psalm wordt ook vaak gebeden voor hulp aan de mens in nood, bij ziekte en/of crisis. En er wordt in de Brief aan de Hebreeën 1: 10-12 nog verwezen naar Psalm 102: 26-28. In dit hoofdstuk wordt de vraag naar Wie is Jezus? uitgelegd: Hij is niet zomaar een bijzonder mens, maar God’s evenbeeld, diegene waarin de onzichtbare God zichtbaar is geworden. En het citaat uit Psalm 102 wordt gebruikt ter verduidelijking van deze uitleg.

Een opmerkelijke keuze dus deze psalm als begin van je nieuwe EP te kiezen. Ik heb nergens een toelichting op de keuze voor deze psalm kunnen vinden, maar hopelijk kom ik die nog eens tegen. Ze citeert overigens  Psalm 102: 4-12, om vervolgens regel 19 als refrein te gebruiken.

*De nummering lijkt niet te kloppen, psalm 101 wordt genoemd in plaats van psalm 102, maar dit heeft te maken met de bronvertaling: het vulgaat. Het vulgaat is een Latijnse vertaling, rechtstreeks uit het Hebreeuws, en tijdens het concilie van Trente door het Vaticaan verklaard als het enige gezaghebbende. Vulgaat komt van de uitdrukking ‘versio vulgata’, wat ‘volkse versie’ betekend. Een alledaagse Latijn in plaats van het literaire Latijn. De vulgaat (en de oud-Griekse Septuagint) kent een iets andere nummering dan de King James versie en onze eigen Statenvertaling.

Psalm 102

Video

“God almighty, Don’t ignore me, Hear my prayer”

Lyrics

I am too wasted to eat
My bones cling to my skin
I am an owl in the desert
And I lie awake
‘Cause I am so lonely
My enemies taunt me
They use my name for a curse
And I eat ash for bread
I drink my tears
I live in a shadow
But you already know
You are holy
God almighty
Don’t ignore me
Hear my prayer

Let this be
Let this be recorded
For a generation to come
Let this be (Let this be)
Let this be recorded
For a generation to come
Let this be (Let this be)
Let this be recorded
For a generation to come
Let this be (Let this be)
Let this be recorded
For a generation to come
Let this be (Let this be)
Let this be recorded
For a generation to come
Let this be (Let this be)
Let this be recorded
For a generation to come
Let this be (Let this be)
Let this be recorded
For a generation to come

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *