Skip to main content

Geen zin meer

Vandaag blogt Renco over zijn keuze te gaan stoppen met bloggen. Het gaat, na al die jaren, ineens over kosten en opbrengsten. Hoe zit dat?
| Renco Schoemaker |

Ja, daar heb ik een tijde tegenaan zitten hikken. Tegen het schrijven van een volgende blog én tegen het schrijven van déze blog, als volgende blog. Mijn laatste blog, rekening houdend met mijn definitie daarvan, is van ruim zes maand terug. In de tussentijd mag ik graag tijd steken in podcasts en uiteraard muziek. Wat is de toekomst van de blog voor mij?

No more blogging?

Toen we startten met geloofsvoer.nl spraken we een wekelijkse blogfrequentie af: de ene week mijn zwager Len en de andere week ik. Sinds de toevoeging van de podcasts is die frequentie gehalveerd; blog Dick – podcast – blog Renco – podcast etc. Daar tussenin experimenteerde ik zelf met het geloofsvoer eengesprek, maar ben voornemens daarmee te stoppen. Mijn discipline, door mijzelf geroemd én verguisd, maakt dat ik doorga in een ingeslagen weg. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het bloggen meer en meer als een moeten voelt. Het kost teveel (mentale) tijd voor een wat onduidelijke ‘opbrengst’. En omdat ik de pleister er niet ineens afhaal, is dít nog niet mijn laatste blog.

Geen zin meer

Opbrengst?!

Dat van die opbrengst is nieuw ja. Graag mag ik verkondigen – recent nog –  dat alles voor geloofsvoer (gesprek) vooral een intrinsiek doel kent en dat lezers en luisteraars een welkome bijvangst zijn. Daarvan is geen woord gelogen, maar daar hoort dan nu wel achteraan dat voor het bloggen dat intrinsieke doel lijkt te verdwijnen. Zodra de vraag over de opbrengst zich aandient, weet je dat iets z’n langste tijd gehad heeft. In ieder geval in z’n huidige vorm. Ik heb gewoonweg geen zin meer om uren te besteden aan tekst nu de jas van audio (podcast) me zo comfortabel zit.

Voor het geloofsvoer eengesprek geldt iets anders. Daar ben ik ontevreden (geworden) over het format. Eerdere blogs teruglezen en daar wat op reflecteren leidt, zo stel ik na een kleine 20 afleveringen, tot oppervlakkige en vergelijkbare inzichten. Dat gecombineerd met de keuze die ‘gesprekken’ in mijn eentje te voeren, waarbij wordt ingeleverd op gespreksdynamiek, resulteert in een afnemende motivatie. Het eindresultaat spreekt mijzelf gewoonweg onvoldoende aan en de factor tijd speelt daarbij dus niet eens een rol. Ik ga wat nieuws bedenken!

Tja, en omdat ik mijzelf niet kan helpen zet ik voor mijzelf de stop-stip voor het bloggen op eind dit jaar. Dat is het (structureel) bloggen na tien jaar voor mij klaar. Voor het eengesprek geldt dat ik dit seizoen afmaak en nog twee afleveringen opneem. Twintig leek me een mooi getal ;-) Daarna dus misschien tijd voor wat anders; daar ga ik eens goed over nadenken.

Weg routine

Nu zal een willekeurige lezer niet wakker liggen van het ontbreken van een (inmiddels) ontbrekende blog hier of daar, maar voor mij zegt het wel wat. Of ben ik bang dat het wat zal zeggen (?). Eerder schreef ik:

Ik besloot alleen door te gaan omdat ik precies dát nodig had: een terugkerende stimulans om over God, geloof en kerk na te denken. Er tijd voor te maken en dat onderdeel te laten zijn van een wekelijkse routine.

Heb ik dan die stimulans niet meer nodig? Of hoeft die niet meer terugkerend te zijn? Interesseert nadenken over God, geloof en kerk mij niet meer? Mag dat geen tijd meer krijgen, of een routine zijn? Komt daar wel wat voor terug? Maar het antwoord daarop is dat er gewoonweg iets anders voor terug is gekomen, in de vorm van een podcast. Een ander format, dat in dialoogvorm tot stand komt op dát moment. Het kost daarmee minder tijd dan een blog schrijven en is, denk ik, authentieker en spontaner. En een vast podcastavond geeft meer houvast dan een steeds maar te herplannen, individuele ‘blog-schrijf-taak’.

Er verandert feitelijk niets, maar zélf heb ik het nodig zo’n eind te markeren. Te motiveren. Naar mezelf toe aan te kondigen en zo’n keuze te legitimeren. En alhoewel ik geaarzeld heb of dit onderwerp op zichzelf wel ‘blogwaardig’ is – geen idee wat daar de criteria voor zijn overigens – lees het het nu toch maar mooi. En ikzelf.

Persoonlijk

En hoe pijnlijk ook; het zijn ook familieomstandigheden die maken dat ik er de (mentale) tijd en ruimte niet meer voor kan of wil maken. Ik sta achter ieder woord dat ik hier in april 2022 opschreef, maar wat hier staat is óók waar. Mijn moeder die zo lang zo diep moet gaan waarna er alleen zwart over is. Dit is niet meer te schrijven nu:

Er is zo weinig anders te doen dan praten over, bidden voor en hopen op die morgenstond. Op de opkomende zon waarnaar je kunt verlangen, als start van iets beters. Al is het maar klein. Houvast om de dagen door te komen en moedig deze loodzware periode te doorstaan. Maar het is en blijft voor mij niet voor te stellen hoe je je een lange periode zo naar en intens verdrietig kunt voelen. […] Er komen ook weer andere, betere tijden. Maar daar komen voelt soms buiten het haalbare. En toch, lieve mam. You’ll find what you’ve been longing for. Ik hoop dat dit laatste snel realiteit wordt, hoe klein ook.

Hier ging het over de glans die verloren gaat in een Bijbeltekst en hier over de troost van Psalm 102. Dat alles krijgt her en der een plek op geloofsvoer (gesprek), hoe kan het ook anders.

Discipline legt het af (en dat is goed)

Tot slot speelt aan de ‘opbrengst’ kant ook nog dit. Wanneer je uitzichtloos (mentaal) lijden van dichtbij meemaakt relativeert dat ieder schrijfsel over geloof. Wat valt er over te schrijven? De vraag over het lijden zal ík niet kunnen beantwoorden, maar ik heb er wel mee te maken. Net als zoveel anderen. Het hangt als een sluier over mij, over mijn geloof en over mijn blog(motivatie). Een blog schrijven voelt dan als een even zinloze en te grote opgave terwijl in dialoog met anderen een podcast veel gemakkelijker en oprechter tot stand komt. Én veel leuker is. Dus de discipline legt het af omdat ik geen zin meer heb in bloggen.

Nou ja, nog even dan ;-)

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.