Skip to main content

Press On, Press On

Vandaag licht Renco toe waarom het nummer ‘To Whom It May Concern’ van de band Underoath juist nu veel voor hem betekent.

De vorige keer schreef ik mijn ‘late 00’s top tien albums‘. In die top tien tref je ook het album ‘Define the Great Line‘ aan van de band Underoath. Het nummer dat ik daar uit lichtte is ‘To Whom It May Concern‘. Wat een sterk nummer vind ik dat en ik zal toelichten waarom juist dit nummer vandaag centraal staat.

To Whom It May Concern

At the End of the Road …

In april schreef ik de blog ‘Ik ben verdrietig‘. Mijn vader heeft de ziekte van Parkinson. Mijn moeder is depressief. Ze voelt zich al lange tijd depressief, verbetering is zeer tijdelijk en er gloort even geen morgenstond. De moed er dan in houden vraagt op momenten meer dan alles.

Het is niet goed onder woorden te brengen, en dit is ook niet de plaats om daar over uit te wijden, maar wat kan ik me máchteloos voelen. Een nare ziekte is het. Het brengt ons dichter bij elkaar op momenten en soms is er slechts de lach. Zonder de daarachter schuilgaande pijn en het niet te stoppen verdriet. Maar ik zie vooral mijn moeder die het zo ontzettend moeilijk en zwaar heeft. En daar heb ík het moeilijk mee. En dan luister ik ‘To Whom It May Concern‘. Terwijl mij de tranen over de wangen stromen.

… You’ll find what you’ve been longing for

Er is zo weinig anders te doen dan praten over, bidden voor en hopen op die morgenstond. Op de opkomende zon waarnaar je kunt verlangen, als start van iets beters. Al is het maar klein. Houvast om de dagen door te komen en moedig deze loodzware periode te doorstaan. Maar het is en blijft voor mij niet voor te stellen hoe je je een lange periode zo naar en intens verdrietig kunt voelen.

So hold your head up high and know
It’s not the end of the road

Het is zo’n fletse uitspraak – je hoofd maar omhoog houden – maar níet uit de mond van zanger Spencer Chamberlain die veel met depressie kampt(e). It’s not the end of the road. Er komen ook weer andere, betere tijden. Maar daar komen voelt soms buiten het haalbare. En toch, lieve mam.

It’s time for you to press on
This is not your war
Set your signs, set your signs to North
Press on, press on *

Er zit kalmte in het nummer, (be)rust(ing), woede en vertrouwen. Verschillende emoties die een coherent geheel vormen. Het nummer eindigt (rustig) met:

It’s not the end of the road, the end of the road for you
At the end of the road
You’ll find what you’ve been longing for
You’ll find what you’ve been longing for
You’ll find what you’ve been longing for

Ik hoop dat dit laatste snel realiteit wordt, hoe klein ook.

(De volledig songteksten van het nummer vind je hier.)

* Press on betekenis:

  • to continue moving forward in a forceful or steady way
  • to continue to do something especially in a determined way

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.