Skip to main content

Hemelvaart

Vandaag een eerbetoon aan de Hemelvaart door Dick. Vanwege de Hemelvaart van Jezus, maar ook vanwege het heengaan van anderen.

Deze blogpost wordt een eerbetoon aan de Hemelvaart. Vanwege de Hemelvaart van Jezus, maar ook vanwege het heengaan van twee (jonge) vrouwen die hun stempel op de christelijke gemeenschap hebben achtergelaten.

Rachel Held Evans

Overleden 4 mei jl. op 37 jarige leeftijd.

Een Amerikaanse schrijver van columns, blogs en New York Times bestsellers. Een mooi interview met Karel Smouter vind je in de Nieuwe Koers. Een deel uit dat interview:

Met deze groep (conservatieve christenen red.) is ze momenteel het meest in debat. Ze probeert er een andere weg tegenover te stellen, die juist ruimte laat voor onbeantwoorde vragen. “Toen ik als kind mijn ouders bestookte met allerlei vragen, gaven ze me het beste antwoord dat ze konden geven: ‘Dat weet ik niet.’ Die houding probeer ik ook te hebben.” De kritiek die ze hierop ontvangt, zal velen bekend in de oren klinken: ‘Je begeeft je op een hellend vlak. Als je op deze ene vraag het antwoord niet weet, dan zul je straks helemaal niets meer van de Bijbel geloven.’ “Mijn antwoord daarop is: dat klopt, ik begeef me absoluut op een hellend vlak. Maar anders dan jou verteld is, leidt dat hellende vlak slechts tot nieuwe vergezichten en zienswijzen die je daarvoor niet had kunnen vermoeden. Twijfel brengt je niet bij de poorten van de hel, maar bij een diepere kennis van de God van de Bijbel.”

Kinga Bán

Overleden op 6 mei jl. ook op 37 jarige leeftijd.

In christelijk Nederland moet je aardig je best doen wil je niet eens van Sela gehoord hebben de afgelopen jaren. De zangeres van deze band kent dan ook vele fans en haar dood maakte ook grote indruk en veel reacties los. Ik ben persoonlijk niet een heel groot fan van haar muziek, maar vanwege haar bijdrage aan de christelijke gemeenschap, haar vroege overlijden en het feit dat ze een nummer over hemelvaart heeft geschreven kon ik een eerbetoon toch niet laten.

Johann Sebastian Bach

Overleden op 28 juli 1750.

Ik denk niet dat er op Geloofsvoer ooit een stuk heeft gestaan over Bach, maar laat ik dan de eerste zijn. Bach wordt beschouwd als een van de voornaamste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek. Hij schreef veel religieus geïnspireerd muziek, onder andere in de vorm van oratoriums (omvangrijke vocale muziekstukken met geestelijke inhoud), waaronder het Himmelfahrtsoratorium. Klik op de link voor een eventuele duiding/interpretatie voor wat je hieronder kunt luisteren.

Bachs muziek geldt als hoogtepunt van Lutheraanse kerkmuziek en als “muzikale uitdrukking van de Reformatie”. Naar Bachs mening had muziek twee wezenlijke doelen: muziek behoort “tot Gods eer en tot zielsverrukking” te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.