Skip to main content

8x kring vs kerk

Elke week zitten we er weer: in de kerk. Ik ervaar echter meer kerk-zijn in de kring dan in de kerk zelf. Laten we de frequentie omdraaien: elke week kring, maandelijks een kerkdienst. Lees in 8 punten waarom.

Elke week doen we het weer: met z’n allen zitten we in een grote zaal een kerkdienst te houden. Niks mis mee natuurlijk! Ik zit er zelf ook heel regelmatig tussen. Maar terwijl ik daar zit, mis ik iets. “Gelukkig is er over twee weken weer kring, daar komt het kerk-zijn meer uit de verf dan in de kerk zelf”, bedenk ik me. Dit is geen nieuwe gedachte. Al een paar jaar vraag ik me af waarom we in de kerken zoveel focus leggen op de gezamenlijke zondagochtenddienst en de kringen meer als bijzaak zien.

Ik heb het volgende voorstel: van de 4 weken zitten we drie zondagen in een wijkkring en 1 zondagochtend hebben we een gezamenlijke kerkdienst. Waarom? Hierom (in willekeurige volgorde):

1. Kerk-zijn is aandacht voor het individu

Gemeenschap. Omzien naar elkaar. Een veilige plek waar je je gekend weet. Waar zowel je bagger als je toffe kanten welkom zijn. Een plek om bemoedigd te worden of anderen te bemoedigen. Volgens mij is het onmogelijk om hier ruimte aan te geven met een paar honderd man in een zaal met een afgebakend programma. Je gaat al snel op in een massa. Een kring is hier bij uitstek wel geschikt voor.

2. Kerk-zijn is maatwerk

We hebben allemaal zo onze eigen wensen, behoeften, idealen, verlangens, kwaliteiten, meningen, talenten en gaven. Hier is natuurlijk niet allemaal ruimte voor tijdens een kerkdienst. Het gevolg is een soort gemiddeld compromis in een vorm gegoten. Over het algemeen ziet die vorm er als volgt uit: mededelingen/ aanbidding/ preek/ gebed/ koffie. In een kring is veel ruimte voor maatwerk: Wat hebben we in huis en hoe gaan we hier ruimte voor maken? Welke vorm gebruiken we? En welke vorm gebruiken we volgende week?

3. Kerk-zijn is ruimte voor talenten/gaven

Een kerkdienst vraagt om bepaalde talenten en gaven. Uiteindelijk is er in verhouding maar een klein groepje wat hier daadwerkelijk wat mee kan. De ‘vacatures’ zijn vervuld en de rest hoeft niet persé iets te doen met zijn talent of gave. Maak de groep veel kleiner (kringgrootte) en er zijn volop mogelijkheden om je ei kwijt te kunnen. Er is namelijk nog steeds behoefte aan allerlei rollen of functies (dit neemt niet heel veel af als je de groep verkleind). Naast je ei kwijt raken, kan je bovenal met z’n allen actief op zoek naar manieren om God te dienen.

4. Kerk-zijn is laagdrempelig

In verschillende kerken waar ik kom (de meer evangelische hoek), is er halverwege de dienst de mogelijkheid om zelf ook wat inbreng te hebben. Op dat moment worden we uitgedaagd om niet alleen te consumeren. Een mooi streven, echt waar! Maar ook rete-spannend. Zelfs na een paar preken te hebben gehouden in een kerkdienst, vind ik het nog steeds heel spannend om iets in te brengen tijdens dit ‘open kwartiertje’. Het valt me op dat het vaak dezelfde mensen zijn die de vrijmoedigheid nemen om hier gebruik van te maken. Tijdens een kring avond hoor ik mensen dingen delen, terwijl ik diezelfde mensen nooit hoor in de kerkdienst. Een kring is veel laagdrempeliger om inbreng te hebben. Zowel gericht naar elkaar als gericht naar God.

5. Kerk-zijn sluit aan bij het dagelijkse leven

Ik ben heel tevreden over de preken die ik hoor in de kerk. Maar je voelt de ‘maar’ al aankomen: alhoewel ik het inhoudelijk echt top vind, blijkt het onmogelijk te zijn om elke week weer een nieuwe preek te verwerken en ook nog handen en voeten te geven in mijn leven. Het is gewoon teveel. Stel je voor dat je één keer in de vier weken een preek hoort tijdens de kerkdienst. Dan kan je er in de kring over doorpraten en uitdiepen. Of misschien sloot het niet erg aan bij het merendeel van de kring en besluiten jullie om ergens anders in te verdiepen.

6. Kerk-zijn is relevant voor de omgeving

Hier heb ik maar weinig woorden voor nodig: Wekelijks met een wijkkring bij elkaar zitten geeft heel veel mogelijkheden om in die wijk extern gericht te zijn.

7. Kerk-zijn is dynamisch en in beweging

Kerk zijn is niet een georganiseerd instituut. Het is verbonden zijn met elkaar en met God. De eerste christenen deelden hun leven met elkaar. Aanbaden God, zochten elkaar veel op en aten samen. Dit noemden zei kerk zijn.

8. Kerk-zijn is de juiste focus

Ik geloof dat die focus zou moeten zijn: samen met elkaar Jezus volgen. Ik vind dat er bij het op touwen zetten van wekelijkse kerkdiensten veel tijd en energie gaat zitten in randzaken. Vergaderen, voorbereiden, communiceren, klaarzetten, organiseren, roosteren, oefenen. Het is een hele organisatie die gerund moet worden. Volgens mij is een kring efficiënter en geeft de energie die er in wordt gestopt veel meer rendement.

Kerk zijn is natuurlijk nog veel meer. Maar hier even 8 punten van kerk-zijn die mijns inziens veel beter uit de verf komen in een kring.

Ik wil ook voorstellen om die kringen te maken op basis van geografie. Wijkkringen dus. Laten we niet comfortabel met alleen maar vrienden of leeftijdsgenoten gaan zitten. Dat schuurt te weinig en wordt misschien te eenzijdig. Bovendien geeft een wijkkring meer mogelijkheden om ook wijkgericht dingen te ondernemen.

Waarom ook nog een gezamenlijke dienst? Waarom niet alleen samen komen in kringen? Het lijkt me erg mooi om elke vier weken met een grote groep bij elkaar te zijn en samen God een centrale plek te geven. Af en toe goede muzikanten en een goede spreker (voor het geval deze niet je je kring zit ;-)) is ook niet verkeerd. Verder is een grotere koepel waar je op terug kan vallen ook niet verkeerd. Er zijn zat scenario’s denkbaar die niet altijd opgelost kunnen worden door het beperkte groepje mensen uit de kring. In die gevallen kan het goed zijn om terug te kunnen vallen op mensen die daar eventueel wel de kwaliteiten voor hebben.

Wekelijks kleinschalig, met een overkoepelende achtervang en regelmatig een gezamenlijke dienst. Het beste uit twee werelden als je het mij vraagt. Wat jij?

 

 

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.