Skip to main content

Vergeven

| Lennert Streuper |
Ik ben al heel wat jaartjes christen. Toch kwam ‘vergeven’ niet in mij op toen me onrecht werd aangedaan.

Ik wordt niet snel boos. Ik blijf vaak lang geduldig. Te lang. Ik hoef dan ook niet zo vaak iemand te vergeven. De noodzaak om te vergeven lijkt vaak ver weg. Alhoewel ik al heel wat jaartjes christen ben, ben ik nog een groentje op het gebied van mensen vergeven. Het was dan ook niet mijn eerste reactie toen ik vorig jaar het volgende mee maakte.

Deal

Ik houd van motor rijden. Het liefst op een motor met flink wat power. Nu had mijn huidige motor met zijn 1000cc al flink wat pk’s, maar alles went. Daarom moest er een nieuwe komen. Uiteraard had ik ook een paar nuttige redenen, zodat mijn vrouw ook akkoord ging (“Schat, ik wil een motor met meer pk’s” leek niet te werken…). Het werd een soort gedoog-akkoord.

Naast mijn liefde voor motoren, heb ik ook een liefde voor koopjes. Deze twee probeerde ik dan ook te combineren in mijn zoektocht. Al snel stuitte ik op een mooie motor met meer pk’s (en voor de kenners onder ons: 2 cilinders). De verkoper kende ik via een motorforum, het leek daarom een goedkope en toch betrouwbare deal. Naast motorcontact, kregen de verkoper en ik ook andere leuke gesprekjes over de whatsapp. Door wat tegenslagen rondom de totstandkoming van de koop, bood de verkoper ook nog 3 maanden garantie aan.

Tikken, knallen, zweten en plassen

Na alles netjes in een contract te hebben opgesteld, reed ik met een big smile huiswaarts. De big smile werd kleiner toen ik een raar tikje in het blok hoorde. De verkoper liet via de whatsapp weten dat het tikje geen kwaad kan en stelde me bovendien gerust met de garantie. Een week later gebeurde dan toch hetgeen waar ik al voor vreesde. De tik werd een knal: koppeling kapot. De garantie gold alleen bij de monteur (beunhaas) van de verkoper. Dus met de motor op de aanhanger richting de andere kant van het land. Na 8 weken(!) niet te kunnen rijden kreeg ik mijn motor terug. De tik was weg, daarvoor in plaats lekte het ding olie. De mon… beunhaas had me al gezegd dat dit kon gebeuren. “De komende 100km kan hij een beetje zweten”. Na 300km zweette dat ding nog steeds. En flink ook, de plassen lagen er onder. Weer een whats-appjes naar de eigenaar. Weer laten repareren. Een week later lijkt alles dan toch oké. Met een voorzichtige lach reed ik weer rond op het pk monster.

Boos

Het mocht niet lang duren. Zonder waarschuwing van tikjes of gezweet hield het ding er mee op. Bak kapot. Kosten: net zoveel als de motor me in totaal gekost had. De verkoper reageerde inmiddels niet meer echt op mijn whats-appjes, terwijl ik nog aardig wat geld van hem tegoed had. De beunhaas leek van de aardbodem verdwenen.

Ik was behoorlijk teleurgesteld in de verkoper. Ik vertrouwde hem, maar hij kwam zijn afspraken niet na. De weken die volgden mailde/belde/appte/facebookte ik, om hem te herinneren aan onze deal. Er kwam geen reactie en mijn mailtjes werden vervelender. Ik was boos. Heel boos! Hij was niet de eerste persoon die de afgelopen tijd mijn vertrouwen had beschaamd en blijkbaar was het de druppel. De verkoper stond voor meerdere personen en samen hadden ze een flinke emmer in mij gevuld. Het ging me niet eens meer om het geld.

Vergeven

Ik overwoog een ritje naar zijn huis met een paar van mijn neven. Ik overwoog hem en zijn bedrijf zwart te maken op het internet. Ik sliep slecht, was kortaf tegen mijn vrouw en kinderen. Ik had last van een boosheid die ik niet goed onder controle had. Ik had er na een aantal maanden zo’n last van, dat het zo niet verder kon. Al maanden kon ik niks anders bedenken dan boosheid gebruiken om gerechtigheid te krijgen. Vergeven kwam niet in mij op. Totdat 2 dierbaren in 1 week toch dit advies gaven.

Ik besloot hem te whatsappen. Ik appte over mijn boosheid en mijn telleurstelling in hem. Maar ik appte hem vooral om door te geven dat ik hem vergeef. Op het moment dat de 2 vinkjes verschenen voelde ik me heel wat kilo’s lichter. Wat was het heerlijk om te stoppen met boos zijn en wat gaf het een rust om te vergeven.

Les

2 weken later wordt ik gebeld door een onbekende dame. Het blijkt de vriendin van de verkoper te zijn. Ze legt uit dat haar vriend flink in de problemen en schulden zit en dat ze bezig is om alle schulden voor haar vriend af te lossen. “Ik zie veel mailtjes en appjes van jou. Volgens mij krijg jij ook nog geld van mijn vriend, klopt dat?”

Deze hele situatie is een enorme les voor mij geweest. Ik had al mijn kracht en boosheid gebruikt om er voor te zorgen dat gerechtigheid zou zegevieren. De gerechtigheid bleef ver weg en de boosheid begon aan me te vreten. Hoe harder ik mijn best deed, hoe slechter ik sliep en hoe kribbiger ik werd. Op het moment dat ik besloot te vergeven kreeg ik rust. Daarbovenop kwam en een knipoog van God (tenminste: zo ervaar ik het) in de vorm van gerechtigheid.

Spreuken 20:22 Zeg nooit bij jezelf: "Ik zal het hem betaald zetten!" Vertrouw op de Heer, Hij komt voor je op.
Efeziërs 4:31-32 Laat je gevoelens van wrok, drift en woede varen. Schreeuw en vloek niet, maar vermijd iedere vorm van slecht gedrag. Wees goed en hartelijk voor elkaar en vergeef elkaar zoals God u heeft vergeven in Christus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.