Skip to main content

Onbeperkte vrijheid?

| Lennert Streuper |
Na de aanslagen van afgelopen week is er een grote roep om vrijheid van meningsuiting. Met dubbele gevoelens kijk en luister ik naar de oproep. Kunnen we wel saamhorig worden bij een onbeperkte vrijheid?

Na de afschuwelijke aanslag in Parijs wordt er heel terecht opgeroepen tot vrijheid van meningsuiting en saamhorigheid. In ‘De wereld draait door’ willen ze een statement maken. Tijdens de uitzending geven ze veel ruimte aan cabaretiers die religie op de hak nemen. Ze laten duidelijk zien dat ze zich niet laten afschrikken door de aanslag en niet zullen stoppen met het uiten van meningen. Tijdens de compilatie die ze laten zien, wordt ook het christelijk geloof flink onder handen genomen. Ik bemerk een dubbel gevoel bij mijzelf. Tuurlijk ben ik een voorstander van vrijheid van meningsuiting, maar zo bewust provoceren over het geloof dat mij zo dierbaar is… Het saamhorigheidsgevoel was voor mij op dat moment ver te zoeken.

Onbeperkt?

Wat zijn de grenzen van vrijheid? Kunnen we elkaar ongelimiteerd kwetsen, zolang er maar een knipoog in verwerkt is?

Rutte zij in zijn toespraak dat vrijheid altijd samen moet gaan met verantwoordelijkheid, maar niet met zelfcensuur. Klinkt mooi, maar kan zelfcensuur niet juist een gevolg zijn van verantwoordelijkheid nemen? Volgens mij censureren we de hele dag door en dat is maar goed ook! Zonder censuur zou ik veel te vaak onredelijk, onfatsoenlijk, onrespectvol of egoïstisch zijn.

Als ons enige doel in de samenleving ‘het elkaar vrij laten in denken en uiten is’, dan worden we allemaal eilandjes die elkaar negeren, vervelend vinden of misschien zelfs haten. We zijn dan hartstikke vrij, maar er is weinig over van ons ‘wij’.

Ongefundeerd spuien “gewoon omdat het kan” bouwt niet op. Het verblindt ipv verbindt. Ik doel nu niet op Charlie Hebdo. Ik heb me niet inhoudelijk in hun cartoons verdiept. Ik doel op de oproep die nu massaal klinkt om niet te stoppen met het uiten van alle meningen.

Liefde

Volgens mij is er maar 1 manier om vrijheid goed te laten werken en dat is als het gefundeerd is op liefde. Ik weet het, enorm cliché en klef, maar mijns inziens (dus mag ik het noemen ;-)) niet minder waar.

Moeten we dan stoppen met provoceren, heilige huisjes omver walsen, lastige situaties lucht geven door een goeie column, cartoon, theatervoorstelling? Tuurlijk niet! Het geeft stof tot nadenken, nieuwe inzichten, neemt spanning weg, stelt onderwerpen of gezag ter discussie, enz, enz.

Laten we dus vooral niet stoppen met kritisch denken en dit uiten in welke vorm dan ook. Maar een filtertje van verantwoordelijkheid (aldus Rutte) en liefde (aldus God) (of als je niks met God hebt: Lenny) zou er voor kunnen zorgen dat we inderdaad saamhorig worden en blijven.

De God waar ik in geloof is overigens een grote voorstander van vrijheid. Wel eentje waarin liefde de basis is.

Galaten5: 13-15 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’ Maar wanneer u elkaar aanvliegt, pas dan maar op dat u niet door elkaar wordt verslonden.

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.