geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Vrij

| Lennert Streuper |
Waar denken mensen aan als ze aan christenen denken? Ik denk dat vrijheid niet het eerste is wat bij hen op komt en daar ben ik mede veroorzaker van….

Afgelopen zondag zongen we een opwekkingslied. Om precies te zijn nummer 720. Tijdens het zingen besefte ik opeens dat ik iets zong, wat voor geen meter klopt. Tenminste niet in mijn leven. Het gaat me om het volgende stukje (dikgedrukte) tekst: In de naam van de Vader, in de naam van de Zoon, in de naam van de Geest voor Uw troon, zijn wij hier gekomen en verhogen Uw naam. U geeft ons genade, U roepen wij aan. Hoor ons loflied Heer, onze dank weerklinkt eng’len buigen neer, Uw gemeente zingt en U draagt ons hoog op Uw vleugels mee. Heel de wereld ziet het: God maakt vrij, God maakt vrij

Zichtbaar?

Ik geloof wel dat God vrij kan maken, maar niet dat de hele wereld dit ziet. Als God vrij maakt, dan zou dat in de eerste plaats toch bij de christenen (degenen die dit geloven) zichtbaar moeten zijn!? Nu wil ik niet beweren dat dit nooit zichtbaar is bij christenen, maar ik heb toch sterk het vermoeden dat wij christenen nou niet meteen bekend staan om onze vrijheid.

Doe een enquête met een groep representatieve Nederlanders en leg ze de vraag voor waar ze als eerste aan denken als ze aan christenen denken. Hoe vaak zullen ze aangeven dat ze aan vrijheid denken?

Verdrietig

Jammer genoeg staan we meer bekend om onze bekrompen ideeën, ons brave leven, onze dogma’s of onze bemoeienis met dingen die volgens ons over de grens gaan.

En terwijl ik zong dat heel de wereld ziet dat God vrij maakt, werd ik verdrietig. Niet omdat God niet vrij zou kunnen maken, maar omdat ik dit onvoldoende uitgewerkt zie in mijn leven. Laat staan dat die wereld om míj heen en er iets van ziet.

Vrij waarvan?

Waar wil God dan van vrij maken? Volgens mij wil God ons op heel veel gebieden vrij maken. De vrijheid om niet verslaafd te zijn aan zonde. De vrijheid om af te zien van de zuigende kracht van het vullen van onze bodemloze put tot acceptatie. De vrijheid om iedereen lief te hebben. Vrij van angst, vrij van bewijsdrang, vrij van verslavingen, vrij van zorgen.

Ambassadeur

Al die vrijheid zou toch enorm veel impact moeten hebben op de wereld om ons heen? Wat maakt dat ik niet bekend sta als de ambassadeur van vrijheid?

Zo’n 6 jaar geleden hield het thema vrijheid me ook flink bezig. Ik ging toen zelfs de straat op met mn camera en stelde jan en alleman vragen over dit thema. En als we dan toch de oude doos erbij halen: Er waren in die periode 2 filmpjes die ik níet zelf had gemaakt, maar graag keek ter inspiratie rondom dit thema.

DWDD

In dit filmpje wordt ‘De wereld draait door’ nog gepresenteerd door Claudia de Breij en heeft Kees Kraayenoord nog haar ;-) Ik ben elke keer onder de indruk van Kees tijdens dit interview. Christenen die in gesprek zijn met ongelovigen lijken zich vaak wat te schamen, of zijn weinig begripvol naar de gesprekspartner, of ze schieten enorm in de verdediging bij kritische vragen. Al met al komen christenen dan vaak niet erg vrij over. In dit interview laat Kees zien dat het anders kan. Ik denk dat Claudia de Breij ‘s avonds, als ze een telefoontje krijgt van een enquêteur met de vraag waar ze aan denkt bij christenen, dit zou kunnen beantwoorden met ‘vrijheid’.

Comfortzone

En hier een filmpje uit de tijd dat Mel Gibson nog haar had en films nog 3 uur mochten duren. De scene motiveert om te leven in vrijheid. Uit een comfortzone te stappen en te gaan voor hetgeen je geroepen bent.

Galaten 5:1 Christus heeft ons bevrijd opdat wij in vrijheid zouden leven; houd dus stand en laat u niet opnieuw een slavenjuk opleggen........... 13Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, 14want de hele wet is vervuld in één uitspraak: ‘Heb uw naaste lief als uzelf.’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.

copyright © geloofsvoer - 2013-

Powered by YOOtheme.