Skip to main content

Status

| Lennert Streuper |
Onze keuzes en handelen wordt vaak bepaald door een drang naar status. Is het niet op de mainstream manier, dan wel op de alternatieve manier. Wat te doen?

Een vriend van mij heeft een goed lopend bedrijf. Op een dag, na een belangrijke meeting met een toekomstige klant, liepen die vriend en de klant samen naar de parkeerplaats. Daar deed mijn vriend iets opmerkelijks. Aangezien het bedrijf nog niet zo lang bestond, reed hij nog in een autootje die hij als student had gekocht: een oude, tot roze verkleurde Corolla. Terwijl de klant voorbij reed in een dikke Audi, stond mijn vriend al leunend tegen een auto te bellen. Hij leunde niet tegen zijn eigen auto, maar een auto daarnaast: een dikke BMW…

Drang

Ik noem nu een leuk voorbeeld uit iemand anders leven, maar ik kan ook volop voorbeelden noemen uit mijn eigen leven. Voorbeelden waaruit blijkt dat ik op zo’n manier handel, dat mijn status er van stijgt. Zonder dat ik het door heb, lijkt dit toch een drijfveer of motivatie te zijn van keuzes die ik maak.

De foto’s die ik op Facebook plaats, zijn bovengemiddeld goed gelukt, of geven de illusie dat ik veel vrienden heb. De motor die ik rijd moet wel een bepaald imago hebben. Ik ga naar een evangelische gemeente. Daar bouw je status op met ‘echtheid’, dus ik gedraag mij ‘echt’. Veel van mijn gedrag wordt beïnvloed door een drang naar status.

Status vs status

Het bijzondere met status is, dat als we de ‘mainstream’ status niet kunnen bereiken, we voor de alternatieve status kiezen. Als we het ene podium niet kunnen beklimmen, beklimmen we een ander podium. Ik werk bijvoorbeeld in de zorgsector en verdien niet bakken met geld. Ik kan niet de statusverhogende producten kopen en kies dus voor de alternatieve, ethische status: die van “ik laat mij niet meeslepen door een consumerende maatschappij”. Een dikke Bmw geeft status, maar een Toyota Prius ook. 500 Facebook vrienden geven status, maar 20 Facebook vrienden en verkondigen dat je voor échte relaties gaat, geeft ook status. Als we de ene status niet kunnen behalen, kiezen we voor een andere status.

Jojo

Er zit een gevaar in dat we onze identiteit verlenen aan de dingen die we hebben, die we doen of die anderen van ons zeggen. Dit maakt ons zeer kwetsbaar. Wanneer we onze eigenwaarde hieraan meten, zal onze gemoedstoestand op en neer gaan als een jojo. Iemand heeft achter mijn rug om negatief over me gepraat en daardoor ik zit diep in de put. Ik krijg complimenten over de promotie die ik maak op het werk en mijn dag kan niet meer stuk. Het geld is op en ik moet mijn Audi inruilen voor een Fiat….. Ga zo maar door. Onze waarde wordt afhankelijk van deze onvoorspelbare externe factoren. Om een beetje grip hierop te krijgen, werken we aan een goed imago, of goede status.

Wat moeten wij nou met die status? Er is natuurlijk niks mis met ambitie, geld verdienen, idealen, geliefd zijn bij mensen, schoonheid of succes. Het wordt pas een probleem als we deze dingen verbinden aan onze identiteit. Is dit wél verbonden aan ons ‘zijn’, dan zijn we overgeleverd aan de grillen van onze baas, de grote van ons netwerk of de wispelturigheid van de mode. Ik ben niet een Audi, ik ben Len.

Jezus

Jezus is in dit opzicht uniek. Hij had in Zijn leven hier op aarde alle mogelijkheden om status na te streven. Ondanks dat maakt Hij constant keuzes die in die cultuur absoluut niet statusverhogend waren. Hoewel zeer intelligent, gebruikte Hij eenvoudige verhalen om dingen duidelijk te maken. Hij Ging in een mannencultuur makkelijk om met vrouwen en kinderen. Onderging bespottingen, had eenvoudige leerlingen. Hij liep niet te koop met het feit dat Hij rabbi was, terwijl dit een zeer gerespecteerde positie was. Hij netwerkte niet zozeer met alle hooggeplaatste leiders, veel meer met de kampers en marrokkanen van die tijd. Hij deed niet net alsof hij altijd blaakte van energie, zo sliep Hij terwijl er een enorm publiek op Hem stond te wachten. Hij had vast kunnen regelen dat Hij als zeer knappe man geboren zou worden, maar Hij schijnt niet echt een fotomodel te zijn geweest. En zo kan ik nog wel even doorgaan met voorbeelden waaruit blijkt dat Jezus niet bezig was met een goede status.

Geliefd

Volgens mij kon Hij zo vrij leven, doordat Hij een intieme relatie had (heeft) met zijn Vader.

Onze identiteit moet net als bij Jezus geworteld zijn in God. Hij heeft ons gemaakt en houd van ons. Ik hoef mijn eigenwaarde niet meer te meten door in andermans ogen te kijken, maar ik kijk in de ogen van God en denk: O ja, ik ben geliefd!

Het is niet zo dat als je een dikke Bmw hebt, je motivatie is om meer status te verkrijgen. Ook gaan voor échte vrienden i.p.v. 500 facebook vrienden, hoeft niet te leunen op de drijfveer van status. Oftewel, we kunnen niet voor een ander beoordelen of iemand handelt voor de status. We kunnen wel in ons eigen hart kijken en nadenken wat onze motieven zijn voor de dingen die we doen. Waarvan raken we in de put, en waarom raken we daarvan in de put? Waarom willen we nou persé die ene gadget en waarom moet ik zo nodig rond bazuinen dat ik de buurt schoonmaak? Zijn we tevreden met onze roze Corolla of willen we een dikke BMW?

De gebruikte foto, “my bling bling” is copyright (c) 2014 door ‘pheezy’ en beschikbaar gemaakt onder de Creative Commons Attribution 2.0 Generic licentie

Comments (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer over Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.