Skip to main content

Stavesacre – Acquiesce

De band Stavesacre maakt in 1997 het album Absolutes met daarop het prachtige nummer Acquiesce.

Vandaag gaat het over ’to acquiesce’ met de woorden van Mark Solomon, zanger van de band Stavesacre. Ruim 20 jaar terug geschreven.
| Renco Schoemaker

In 1996 bracht Stavesacre haar eerste album uit, getiteld ‘Friction’. Daarna volgden ‘Absolutes’ (1997) en ‘Speakeasy’ (1999) al maakte ik pas echt in 2001 kennis met ze bij het uitkomen van ‘Collective’. Ik heb m’n moeder flink aan het hoofd gezeurd hierover want de CD was besteld bij een (evangelische) boekhandel in Deventer (wij woonden in Wijhe). Er moest dus frequent (fysiek) geïnformeerd worden of mijn bestelling al binnen was. Collective is voor mij nog steeds een uitstekende verzameling Stavesacre nummers bij, alhoewel Acquiesce ontbreekt. Geen verzameling is perfect in de ogen van de fan. Andere nummers uit de early years waar ik vaak naar terugkeer: ‘Gold and Silver’, ‘Rivers Underneath’ en ‘Zzyzx Scarecrow’.

Acquiesce

Zo’n woord dat je bijna niet in één keer goed uit kunt spreken: acquiesce. Heeft niets te maken met acquisitie en een goed, enkelvoudig woord in het Nederlands ontbreekt wat mij betreft. Het is namelijk méér dan ‘instemming’ omdat er ook iets van stilzwijgen en berusting in zit. Een vorm van passiviteit dus. Dat in combinatie met de lyrics, die perfecte basloop en het ingetogen, strake drum- en gitaarwerk maken dit voor mij een nummer waar ik vaak naar luister.

Acquiesce means essentially “to comply quietly,” so it should not surprise you to learn that it is ultimately derived from the Latin verb quiescere, meaning “to be quiet.” It arrived in English around 1620, via the French acquiescer, with the now obsolete sense “to rest satisfied.” The earliest known recorded use of the word acquiesce in the sense of “to agree or comply” appeared in the writings of the English philosopher Thomas Hobbes in 1651. In his masterpiece Leviathan, Hobbes argued that people must subject themselves completely to a sovereign and should obey the teachings of the church. Encouraging his readers to adopt his position he wrote, “Our Beleefe . . . is in the Church; whose word we take, and acquiesce therein.”

Bron

Stavesacre – Acquiesce

Video

“At the moment, I am broken parts”

Lyrics

Even now
Your eyes are courting sleep
I’ll stay by your side
As I’ve always been
Sleep tonight
May your dreams reveal my love for you
Beyond what I must do
Do you know my plans for you?

To separate myself from where my treasure lies
Then naked in this cold and lonely unforgiving life
Be stripped away of all delusions of the man I’d like to be
At the moment, I am broken parts
Sure of only weaknesses with nothing left to show
No illusions left to hide behind
Burning clean has been both agony and absolute release
Can I hope to pass this test?
Is my destiny the wilderness?

The hardest part of letting go
Is trusting you with everything
In laying bare my soul
Is truly seeing who I really am
Father, what is man that You are mindful of him?

Can I pass this test?
Is my destiny this wilderness?

To stand alone
Against a life of wretchedness
Impossible to hope and so I plead your graciousness
Show me your glory
May my life reflect your presence
And never again find myself in anything less

The hardest part of letting go
Is trusting you with everything
In laying bare my soul
Is truly seeing who I really am
Father, what is man that You are mindful of him?

Verder luisteren

In deze voor mij legendarische top 10 komt Stavesacre ook voorbij met hun ‘post-Collective’ self-titled album Stavz’a’ker. Daarop staat (wederom) ‘Sad Parade’, maar ook prachtnummer ‘Blind Hope’. De EP uit 2004 en de ‘How to Live with a Curse’ uit 2006 konden mij minder bekoren, maar in 2017 verscheen MCMXCV die op plaats 4 eindigde in mijn top 16 (jaja). Met een nummer als Accelerating Into Brake Lights, laten Mark Solomon en kompanen zien het nog niet verleerd zijn.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.