Skip to main content

De 2023 muziek top 10 (Renco)

Wat waren de beste albums van 2023 volgens Renco?

Renco sluit ook dit jaar weer af met een top 10 waaraan de nodige overpeinzing aan vooraf ging. Luister en lees gezellig mee met hem.
| Renco Schoemaker |

Het was weer een hele bevalling hoor

Zo’n eindejaarslijst is een serieuze aangelegenheid. Tenminste, dat kán je er van maken en dat doe ik dan ook. Ik mag graag heel veel muziek luisteren en probeer te komen tot een lijst van albums die voor mij duidelijk boven het maaiveld uitstaken. Dat kan zijn omdat de artiest iets geheel anders probeert dat slaagt. Een andere band die net zo’n goed album als drie jaren geleden uitbracht kan ontbreken in het overzicht. Zo kom ik uiteindelijk tot een top 10 van albums die voor mij ook 2023 muzikaal weer de moeite waar maakten! Enjoy.

10. Sacred Mirrors

Fallstar

Niet te vangen in genres

#heavy #hiphop #pod

Twee jaren geleden stonden ze ook al in mijn eindejaarslijst met het album Sunbreather waarop ik het aansprekende ‘When Justice Cracks the Sky’ uitlichtte. Dat album eindigde op de vierde plaats waar ze nu genoegen moeten nemen als hekkensluiter. Niettemin een plaats ín de top 10. De heren laten wederom zien hoe je meer toegankelijke, zachte post-harcore afwisselt en mixt met harde metalcore. Dat de nummers goed aansluiten op voorganger Sunbreather is niet zo vreemd: het blijkt dat ze de Sacred Mirrors nummers grotendeels al af hadden vóórdat Sunbreather uitkwam. Hun stijl doet in zekere zin denken aan mastodonten P.O.D. en bij het nummer Eternal Engine (Die Up) is de referentie onmiskenbaar (Ghetto!), aangenaam en zeer goed uitgevoerd. Ditmaal is er meer hoop te ontwaren in de songteksten, bijvoorbeeld in Sky Symmetry (niet te verwarren met Scar Symmetry).

We will set our eyes to the unseen, to the future we could grow
If we can make it up above, we can make it down below
We have fires to fight, we have seeds to sow
but if there’s a heaven above we can make it herе below

Al met al een album dat ik net als voorganger Sunbreather regelmatig aanzet. Het vermogen van Fallstar zich simpelweg niet te laten vangen in een genre maakt het album als geheel sterk. Binnen enkele nummers ontdek je gaandeweg wel een ‘formule’ en dat maakt dat de tiende plaats de juiste is. Daarbij tel ik stiekem mee dat hun live optreden eind 2022 op Loud & Proud tegenviel.

Eternal Engine (Die Up)

Spotify playlist

9.Yes, and​.​.​.

’68

Arrogante klanken

#noisecore #indie #groovy

De ene helft van dit duo bestaat uit Josh Scogin die in de christelijke harde muziek vooral faam maakte in chaotische bands Norma Jean en The Chariot. ’68 is vele malen toegankelijker qua ‘hardheid’ maar de chaos bestaat voort. Twee jaar terug was het een ‘honorable mention’ terwijl ik in 2017 de band al eens tipte. Met het album Yes, and… is het dan eindelijk tijd voor een volwaardige plaats in de top 10. De arrogantie druipt van de nummers af omdat de beide heren spreekwoordelijk schijt hebben aan enige vorm van conventionele structuur in nummers. Zet alle titels van nummers achter elkaar en je ziet dat enige zelfspot ze niet vreemd is. Het nummer They All Agreed heeft die wél en sprak mij tekstueel aan terwijl het muzikaal niet het hoogtepunt is.

This is always my least favorite part
Taking questions that ain’t been said
This is always my least favorite part
Taking questions that ain’t been said

Dit 4e album van ‘68 is een raar album met rare nummers. En toch zette ik hem later opnieuw aan, en opnieuw. Ik sta achter mijn eerdere uitspraak: “Het duo weet muziek te maken die op één of andere manier pakt, zonder dat ik er fán van wordt.” Het is indie rock, maar dan groovy en bovenal noisy (!). En ik glimlach wanneer Scogin opent met ‘take it to the limit, boys!Hopelijk zie ik ze nog eens live.

They All Agreed

Spotify playlist

8. The Death We Seek

Currents

Massale gitaarmuren

#metalcore #heavy #dualvocals

Alhoewel ik door de jaren heen vooral christelijke, (harde) muziek deel hier op geloofsvoer, is er natuurlijk ook buiten die (ietwat arbitraire) grens veel moois te vinden. Currents kwam met hun derde plaat voor het eerst boven het maaiveld uit, wat mij betreft. Beide voorgangers beluisterde ik veelvuldig en kregen ook een instrumentale release. Maar die brute, zwaar en massale gitaarmuur op dit derde album pakte me direct al in. Eerder deel ik al het nummer Guide Us Home, maar er staat veel moois op. Alhoewel zwaarder en minder ‘wendbaar’ dan Silent Planet, deed dit album me zo nu en dan wel aan ze denken. Een nummer als Remember Me had van Iridescent de kunnen komen en dat is een compliment gezien de nr. 1 plek daarvan op mijn eindejaarslijst van 2021. Zwaar is niet alleen het gitaarwerk, maar ook de tekst. Een fragment uit Unfamiliair.

The way I’d seen it, we were in control
But it’s just not the way this works
It’s not hard to get lost on a path so unfamiliar
A path that’s always been

Currents houdt het geheel toegankelijker en her-luisterbaar door het zware werk af te wisselen met zeer strakke gitaarriffs and catchy ‘clean vocals’ melodielijnen. Daarbij helpt het principe van twee zangers zoals ook We Came As Romans dat goed beheerste voordat zanger Kyle Pavone stierf. Of Currents overeind blijft met één zanger zullen we hopelijk nooit weten. Voor liefhebbers van Miss May I, WCAR en Fit for a King. That’s me :)

Guide Us Home

Spotify playlist

7. Skeleton Psalms

Disciple

Instant evergreen

#hardrock #jesusrock #energy

Deze band bestaat al sinds 1992 en maakt dus al ruim 30 (!) jaar muziek. Een oldie onder hun albums draagt de naam ‘My Daddy Can Whip Your Daddy’. You gotta love the nineties. Zelf haakte ik zo’n 20 jaar geleden aan op hun muziek en zag ik ze meermalen live op Christmas Rock Night. Dat ik hun optredens ‘meh’ vond had waarschijnlijk meer met mijn eigen houding te maken dan met de kwaliteit van hun live optreden. Door de jaren heen heb ik weinig bands consistent live zo sterk horen spelen en de waardering daarvoor groeide mee met de jaren. Het album Long Live the Rebels uit 2016 vond ik simpelweg briljant. Met Skeleton Psalms leveren ze wéér een puik album af. Live op Loud & Proud ’23 was het alsof The Executioner al een evergreen was. Hoe dan?!

Let the hammer swing down
I’ve made my peace
Said my goodbyes
There’s no eulogies
This cross is where I come to die

Steevast komen optreden in Duitsland met een indrukwekkende catalogus aan heerlijk mee-blèhbare nummers – oud én nieuw – kan rekenen op de nodige sympathie. Daarbij helpen hun lyric video’s goed; ze tonen die live ook. Skeleton Psalms is een hard-rock album dat de stijl van Disciple niet herdefinieert, maar zelfverzekerd onderstreept. En qua lyrics is ze een uitgesproken christelijke band; kom daar nog maar eens om in 2023. Ik hoop tot volgend jaar in Duitsland!

Bad Words

Spotify playlist

6. Superbloom

Silent Planet

Dat heet lef hebben

#atmosphere #metal #electronics

Kan Silent Planet haar vorige album Iridescent toppen? Dat was de vraag en het antwoord daarop is een nipte nee. Al vrij snel na dat album kwam de single :signal: uit die ik eerder dit jaar volop meemaakte in de 013 moshpit van een fraaie tour waar ik ook Invent, Animate live zag (viel tegen). Toen Superbloom eenmaal een release date had kwamen ook de singles op gang en daar liep ik niet direct mee weg. De vele music video’s tonen wel dat Silent Planet inmiddels het paradepaardje is van Solid State Records. Antimatter kan ik inmiddels erg waarderen evenals Collider en Anunnaki. Waar ik vooral van onder de indruk ben is de kracht van het album als geheel. Er is goed nagedacht over de volgorde van de nummers maar vooral over de ‘sferische’ samenhang en flow van het album. Qua teksten is poëet Garrett weer op dreef, neem Antimatter.

We are broken bodies bound for each other.
In the impact we become antimatter.

The dust hasn’t settled but we feel the decay.
Torn limb from limb I am swearing your name.

Our hands collide, we brace together, in the impact we become antimatter.

Al met al levert Silent Planet met Superbloom wederom een sterk album af. Even divers en hard, maar experimenteler. Als geheel blijft het heel goed overeind; dit album zet ik aan om in de bepaalde stemming te komen of te verblijven. De ‘atmosferische’ nummers van het album overtuigend individueel veel minder. Gelukkig staan er ook een aantal harde krakers op die de repeat knop wel kunnen verdragen.

Antimatter

Spotify playlist

5. Dominion

War of Ages

Doordenderend

#metal #metalcore #christcore

Nog een oudgediende uit de Facedown Records stal in deze top 10, naast Fallstar en Holy Name. Deze veteranen veroverden met Dominion voor het eerst een plek in mijn lijst. Niet dat eerdere albums als Void en Alpha slecht waren, maar voor mij springt dít album er bovenuit. Eigenlijk gebeurde precies het tegenovergestelde met het recente album Death Below van August Burns Red. Dominion opent direct al sterk met Famine die, vreemd genoeg, niet als single uitkwam. Overigens hier geen dure music video’s, maar wat meer bescheiden lyric video’s. Dominion dendert als album lekker door waarbij het technische gitaarwerk het pompende riffen (chuggen) afwisselt en de refreinen doorgaans wat rust bieden in tempo. War of Ages behoort ook tot de groep uitgesproken christelijke metalbands en het nummer Dominus reken ik tot één van de hoogtepunten van het album.

Holy, Holy, Lord God Almighty
Before your throne who was and is to come
Forever you are the sole creator
Every knee will bow before You

Er staat veel moois op Dominion en het doet denken aan bands als For Today en Sleeping Giant. Het gaat up-tempo in Victorum en in Death zit zo’n heerlijke rif dat ik alleen daarom al het album opnieuw wil luisteren. Al met al is het album harder dan de voorgangers en misschien is dat wel de reden dat mijn oor positief opveerde bij de eerste luisterbeurt. En natuurlijk de gitaar- en zangmelodieën die voorkomen dat het één grote grijze geluidsmassa wordt.

Death

Spotify playlist

4. Purify and Refine

Born Through Fire

As I Lay Dying 2.0

#metalcore #trashy #steriods

Over Tim Lambesis en zijn band As I Lay Dying heb ik al het nodige geschreven hier op geloofsvoer. In 2019 was daar het lang-gehoopte evenals niet-verwachte album Shaped By Fire dat nipt in mijn eindejaarslijst landde. Toegeven, het album staat niet vaak meer op; de ijzersterke single My Own Grave ten spijt. Inmiddels is de band uit elkaar gevallen al wordt er nog steeds getoerd. Ik hoop ze volgend jaar in Duitsland weer live te zien. Dankzij Derk (podcast) maakte ik kennis met zijn nieuwe project/band Born Through Fire dat Tim in elkaar zette met Wolves at the Gate guitartist Joey Alarcon. Ofwel: het luisteren waard. Oh boy, it has written AILD all over it. Dit is niet alleen het album wat Shaped By Fire had moeten worden, maar dan beter. Onversneden harde metalcore zonder formulematig te worden. In Bone by Bone ‘zingt’ hij.

Through the pain that I faced
It was the suffering that woke my soul
Through the pain that I faced
I had to be broken bone by bone

Tim blijft zeer getalenteerd en lijkt in deze combinatie nieuw terrein te willen en kunnen verkennen: meer groove, meer trash, meer (jawel) goth. Het levert een heerlijk metalcore album op dat ik talloze keren opzet met een grote grijns op mijn gezicht. Daarbij helpt heerlijke gitaarwerk van Joey zeer zeker; neem bijvoorbeeld de laatste minuut van Blood Fire Pain. The new and improved As I Lay Dying!

The Reckoning

Spotify playlist

3. Holy Name

Holy Name

Tommy Green is back!

#metal #praisecore #drone

Toen jaren terug Tommy Green aankondigde dat zijn band Sleeping Giant met I Am in 2018 haar laatste werk zou afleveren was het even slikken. Dat album topte voor mij niet het meesterwerk Finished People uit 2014, maar vormde wel een waardig afscheid van een unieke en uitgesproken christelijke (one-of-a-kind) hardcore band. Check bijvoorbeeld Tithemi eens. Nu is Tommy terug met een zeer unieke plaat. Met Holy Name blijft hij one-of-a-kind muziek maken – ik kan werkelijk geen band bedenken die muziek maakt in deze spreekwoordelijke hoek. Toegeven, ik verdraag één luisterbeurt van het album per keer. En dit is vooral omdat het tempo laag ligt, het gitaarwerk repetitief is en de zang er wat vreemd in gemixt is. Dat is geen briljante marketing, ik weet het. De speelduur is ook nog een 50 min. En toch. En toch heeft dit album door de maanden heen zeer vaak op gestaan. In Meet Me Somewhere Quiet bezingt Green zijn bijna jaloersmakende verlangen.

Jesus I love to be with You
Jesus I’ve come to be with You
I’ll keep my heart with diligence
I’ll pray with vigilance behind it all through it all I love

Holy Name was niet zo sterk geweest zonder de verschillende ‘guest vocallists’ die er aan meewerkte. Daarmee kan Green zijn constante, atmosferische geluid ten gehore brengen terwijl het zwaardere werk wordt verricht door enkele welbekenden in het wereldje. Persoonlijk favoriet is album closer St. Dismas waarin de gitaren onverstoord doorgaan terwijl de teksten, zang en sfeer iets heel bijzonders neerzetten. De latere live EP is ook sterk!

St. Dismas

Spotify playlist

2. OMNI Part 1

Project 86

Nog één keer (heel) goed

#metal #hardcore #omnious

Toen ik eind 2022 Andrew Schwab weer eens live zag, en na afloop weer eens sprak (jaja: fanboy), werd mij duidelijk dat dit wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. In vijftien jaar tijd zag ik P86 een krappe tien keer optreden, schat ik. Hij vertelde dat hij werkte aan zijn afsluiter, zijn magnum opus. Na een zeer succesvolle crowdfunding campagne werd OMNI ook nog eens een dubbelaar, opgeleukt met een heus (strip)boek. Enfin, toen daar de eerste single kwam was ik totaal van de leg. Met Metatropolis zette hij iets neer waarvan ik niet had gedacht dat hij het in zich had. Over deze single, volgende singles en het album als geheel is heel goed nagedacht. Het (concept) album klopt qua verhaal, visuals (!), muzikale stijl en sfeer. Niet eerder leverde hij zo’n coherent en zwaar album af en stiekem verteer ik het slecht dat ik er – waarschijnlijk – nooit iets live van zal horen. Nummers als 0 > 1, Spoon Walker en Virtual Signal vragen schreeuwen daar immers om. In Skinjob doet ook Norma Jean zanger Cory Brandan nog even mee die merkbaar zijn stempel op het album zet.

Bow before her
Submit to the black presencе
Bend thе knee
Watch your will dissolve into the earth below

Thematisch is Schwab zeer sceptisch tegenover de toenemende rol van IT, grote techbedrijven en AI. Ditmaal staat het gehele album in dat teken en hij slaagt er zeer goed in die boodschap in overtuigende samenhang over te brengen. Mocht je nog over eenzijdig enthousiasme beschikken ten aanzien van digitalisering, think again. Hoe dan ook: Andrew Schwab levert. Magnum. Opus.

Spoon Walker

Spotify playlist

1. Mosaic

Theocracy

Powerrrmetal

#metal #trash #vocals

Sommige jaren strijden album om de eerste plaats in mijn hoofd, maar dit jaar was dat niet aan de orde. Bij het horen van het album Mosaic wist ik het al vrij snel: dit gaat niet meer getopt worden dit jaar. Twintig jaar nadat Matt Smith dit project in z’n eentje startte met het album Theocracy is hier na zeven jaar wachten de opvolger op klapper Ghost Ship uit 2016. En het wachten werd rijkelijk beloond. Dit is een metal album zoals je ze zelden hoort: tempo, vlotte riffs, catchy melodieën, strakke drums en muzikale variatie. En alhoewel ik dacht dat het onmogelijk was, hebben ze tóch het nummer I Am van het album As The World Bleeds weten te kloppen met album closer Red Sea. Wát een episch nummer is dat zeg. Maar er staat geen slecht nummer op dit album, zoals het een nr. 1 betaamt. Aan single Mosaic moest ik even wennen, maar wát een lekker nummer. Andere favorieten zijn trashy Return to Dust, het snelle Deified en de ballad The Greatest Hope (wat een stembereik).

Another lifetime closing as the shadows take his mind
And that daily heartbreak tears this scar open every time
No one there, Seems so unfair
He calls her name alone then breaks down again ‘cause he forgot she’s gone

De speelduur van Mosaic van ruim een uur mag gerust indrukwekkend worden genoemd, juist omdat het album nergens inzakt. Naast de sterke zang van Matt gaat de eer daarvoor wat mij betreft uit naar gitarist Taylor Washington. Zelfs na talloze luisterbeurten kan ik heerlijk genieten van al het moois dat hij ten gehore brengt. Ik ben niet de enige die laaiend is over dit album: overal lees ik lovende recensies over dit meesterwerk. Zo durf ik het al wel te noemen. Kippenvel!

Deified

Spotify playlist

En er is nog (zoveel) meer…

Dit jaar geen tegenvallers en aandacht voor lelijke albums covers. Wél aandacht voor vier uitstekende EP’s en de gebruikelijke ‘honorable mentions’ die de lijst niet haalden, maar toch om één of andere reden noemenswaardig zijn. Daarover gesproken; het is noemenswaardig dat het album Death Below van August Burns Red de lijst NIET haalde. De nieuwe American Arson ook (net) niet en de aangename albums van Citizens, The Classic Crime, Off Road Minivan en Red haalden de lat van het maaiveld evenmin. Tot slot maakte Wolves at the Gate nog een uitstekend album, maar ja: alleen covers. Ik moet streng zijn! Ook het album van Scar Symmetry pakte me als geheel onvoldoende. Nou ja, je leest hier vooral in dat een top 10 maken ook wat pijn doet die ik hier(onder) probeer te verzachten.

Epische EP’s

Texas in July

Without Reason

Bijna tien jaar hoor je niks en dan ineens is daar een nieuwe EP met beuknummers als Razor’s Edge en Put To Death én met heerlijke afsluiter Goodbye. Een aangename verrassing zo op het einde van 2023.

Anberlin

Convinced

Anberlin heeft de smaak te pakken met EP’s, wat mij betreft. In 2022 was daar Silverline en dit jaar Convinced. Daarvan kwam Lacerate al voorbij hier. Maar ook ‘jazzy’ closer Nothing More staat vaak aan hier.

Night Verses

Every Sound Has a Color …

Wat doe je wanneer je zanger opstapt? Precies, doorgaan als instrumentale band. Deze EP haalt het niet bij het briljante Gallery of Sleep, maar bracht me wel weer in instrumentale sferen.

Earth Groans

Tong Tied

Earth Groans past perfect in dit hoekje want zij brachten alleen nog maar EP’s uit sinds hun start in 2017. Geen van de voorgaande vier pakte, maar Tong Tied wél. Circûl pìììt. Een heerlijke bak herrie.

Honorable mentions

Lacey Sturm

Kenotic Metanoia

Het album kwam te laat uit om serieus kan te maken op een plaats in de top 10. Anders was ‘ie daar zeker geland. Dit hard-rock album is heel erg goed. Single Breathe With Me had me in één luisterbeurt.

Porcupine Tree

Deadwing (Remaster)

Volgens mij ben ik via Dick eens uitgekomen bij Porcupine Tree en zij brachten dit jaar een remaster uit van hun succes album Deadwing. Heerlijke, progressieve rock die mij uitstekend bevalt.

Svalbard

The Weight of the Mask

De muziek is al net zo vreemd als de album cover. Het is (post-)hardcore met een ongebruikelijk zwaar aanwezige synthesizer. Maar zo’n nummer als Faking It gaat er bij mij in als zoete koek. Lekkah!

Story of the Year

Tear Me to Pieces

Soms probeer je een nieuwe (rock)band en kom je uit op onverwachts moois (A Song for Dan!). Zo ook dit album met daarop bijvoorbeeld het even catchy als stevig Afterglow.