Skip to main content

Kijkje achter de schermen 6

Waarmee en hoe maken we de geloofsvoer gesprek podcast?

Een nieuwe blog achter de schermen van de podcast geloofsvoer gesprek. Hoe en waarmee maken we die? Het staat hier allemaal op rij.
| Renco Schoemaker |

In oktober 2021 schreef ik deel 5 in de serie ‘Kijkje achter de schermen’ en zette ik uiteen welke hard- en software we gebruiken voor het maken van onze podcast. Ten dele was dat omdat ik er regelmatig vragen over kreeg en die vragen krijg ik nog steeds. Leuk! Daarom hierbij een aanvulling op deel 5 waarin ik uiteenzet wat er veranderd is in de afgelopen 1,5 jaar.

Optimalisaties

Sinds oktober 2021 hebben we een aantal optimalisaties doorgevoerd, variërend van de ontdekking dat onze microfoons werkelijk een voor- en achterkant hebben (geen grap) tot het toepassen van audio effecten op de individuele geluidssporen. Ook het editen gaat vooruit al knippen we zelden tot nooit iets úit een opname. Wel zet ik er af en toe iets tussen, en natuurlijk knutsel ik de intro en outtro en nadien omheen. Een andere verandering is het fysiek in één ruimte opnemen met twee, drie of zelfs vier personen. Dat zorgt voor nieuwe uitdagingen..

Kijkje achter de schermen 6

Hardware – 2 personen

De meeste opnames zijn nog steeds tussen mij en Dick. We nemen op met de Focusrite 2i2 3rd gen audio interface, tweemaal een AT2020 microfoon met Samson popfilter. Die van Dick staat op een Innox IVA 06 desktopstand en die van mij hangt inmiddels aan een RØDE PSA1 ‘microfoonarm’. Ideaal omdat ik zo even tussendoor een intro kan opnemen. Op de oren van Dick (en gasten) een eenvoudige Devine 1000 koptelefoon van Bax Music en voor mij een wat serieuzere ATH-M50X die het editen vergemakkelijkt.

In de podcaststudio van zwager Lennert nemen we profi op met een RØDECaster Pro met daarop aangesloten vier even profi microfoons op microfoonarmen. En de ruimte zelf is natuurlijk ook nog eens geoptimaliseerd voor podcastopnames. Daar valt thuis niet aan te tippen, laat staan bij iemand aan de keukentafel. Voor dat laatste doel schafte ik een Innox Impact Line koffer aan zodat ik de hele 2-personen set-up eenvoudig kan meenemen. Ook probeerde ik een mobiel reflectiescherm uit (de Nowsonic Umbrella) maar die ging retour: te lomp en te zwaar.

Hardware – 3 of 4 personen

Ondanks deze uitstekende set-up, begon het toch te jeuken. De enige mogelijkheid voor podcasten met een gast was door Dick af te bellen, zogezegd. Of door Dick of de gast digitaal te laten deelnemen. Daarmee wordt de interactie totaal anders en het beïnvloedt de geluidskwaliteit negatief. Na lang wachten kwam er via een marktplaats in de buurt een Focusrite 18i8 2nd gen audio interface te koop. Tweedehands wist ik voor weinig ook nog tweemaal de AT2020 microfoon te bemachtigen plus twee foam popfilters. Bax Music deed de Innox desktopstand voor weinig weg en twee afgedankte ‘second chance’ Devine koptelefoons complementeerden de nieuwe, vierpersoons set-up.

Deze week kwam er tóch nog een uitbreiding: een hoofdtelefoonversterker met vier uitgangen. Op deze manier weet ik zeker dat ik via de line-out van de 18i8 te allen tijde de drie of vier koptelefoons kan voorzien van audio én individueel kan regelen qua volume. Al met al kost het ondanks ‘slim’ kopen nog best wat euro’s…Het is dat ik het uitspreid over een langere periode, maar met een set-up als deze moet je wel serieus zijn over dat podcasten (check ook eens mijn andere, komende podcast).

Software

Het opnemen gebeurt nog steeds (naar volle tevredenheid) in Hindenburg Journalist. Belangrijkste wijziging is de toevoeging van audio effecten middels zogenaamde VST plugins. Ik gebruik de gratis bundel MFreeFXBundle en dan in het bijzonder de compressor, noise gate en equalizer. De mogelijkheden gaan op deze manier een stuk verder dan wat Hindenburg zelf biedt. Bij het configureren van dit alles had ik overigens hulp van mijn zeer kundige broertje Jarmo. De Focusrite 18i8 gaat vergezeld van  Focusrite Control software waarin je de in- en uitgang kunt configureren. Handig én noodzakelijk, zo leerde ik.

Voor de distributie van de podcast gebruik ik nog steeds Podbean naar tevredenheid. Het op social media plaatsen heb ik geautomatiseerd in Zapier. Nieuwe podcasts op de geloofsvoer WordPress site gaan zo automatisch via Buffer naar Facebook en Twitter. In aanvulling maak ik zelf, per aflevering, handmatig een zogenaamde Kite link aan zodat een aflevering direct in je podcast app opent. Ideaal voor mij is dat je vooruit kan werken door zaken in te plannen in Podbean en op de geloofsvoer site. In Podbean kunnen we ook het aantal downloads zien per aflevering. Tot slot ontdekte ik dat afleveringen ook tags kunnen krijgen en paste dat toe op het geloofsvoer eengesprek.

Resumé

Voorlopig is het wel even klaar zo, qua aanschaffen. Ik heb nu alles in huis om een fatsoenlijke podcast te maken met één (eengesprek), twee, drie of zelfs vier personen. Het komt nu aan op het verder opdoen van kennis rondom post-productie m.b.v. audio effecten en zo een goede audiokwaliteit te bereiken onder uiteenlopende omstandigheden. Van grote woonkeukens tot zolderkamers tot kleine kerkruimtes. En wie weet voeg ik er nog eens korte videofragmenten aan toe :) Die telefoon heb ik toch al.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.