Skip to main content

Kijkje achter de schermen 5

Om je op weg te helpen bij het starten van je eigen podcast

Dick en Renco begonnen een jaar geleden met de podcast geloofsvoer gesprek. Vandaag een kijkje achter de schermen.
| Renco Schoemaker |

Al langer speelden we met de gedachte een eigen podcast te beginnen; het zal met de leeftijd te maken hebben. Blogs zijn en blijven leuk te schrijven en (terug) te lezen, maar het format podcast biedt natuurlijk de directe interactie. Nu hebben we ons nooit enige illusie gemaakt over het aantal lezers hier, derhalve noch over het aantal luisteraars van de podcast. Het maakt ons eigenlijk ook niet uit omdat het leuk is om te doen. Vandaag een kijkje achter de schermen voor de aspirant podcaster of anderszins geïnteresseerde.

Van 1.0 naar 2.0

De aanleiding voor deze blog is mijn eigen wens de podcast kwalitatief naar een hoger niveau te trekken. Dat doe je primair door interessante onderwerpen op een aansprekende wijze te bespreken en daar kunnen we het nog wel beter doen. Maar de kwaliteit van de opname hangt ook samen met de gebruikte hard- en software. We zijn begonnen met een eenvoudige en goedkope set-up om te kijken of het zou beklijven. Dat noem ik voor het gemak de 1.0 set-up. Inmiddels zijn we bezig richting een 2.0 set-up en dat is een heel avontuur; ik ben namelijk geenszins een audiotechnicus of iets wat daarbij in de buurt komt. Maar er zijn wel degelijk flinke beperkingen aan de 1.0 dus 2.0 it is. Enfin, here we go.

Kijkje achter de schermen 5

Set-up 1.0: hard- en software

Hardware

Toen we begonnen wilden we weinig kosten maken en hadden we ons er ook niet echt in verdiept. We kochten daarom een tweemaal een ‘Rode NT-USB mini‘ microfoon plus tweemaal een degelijke, fraaie USB-C kabel. De microfoon heeft geen standaard – wel een zware voet – dus wanneer we achter ons bureau zitten hogen we hem op met een paar boeken; je wilt immers wel zoveel mogelijk ín de microfoon praten. Ja, da’s wel een minpunt(je). Verder een zeer degelijke microfoon tegen een acceptabele prijs. Hier vind je een review op een andere website. Je plugt er een koptelefoon in zodat je jezelf en de ander goed hoort.

Software

Ook op het gebied van software streefden we first en foremost naar eenvoud. Tja, dan kom je eigenlijk direct uit bij Anchor. Anchor is onderdeel van Spotify en biedt qua software alles onder één (gratis) dak, alhoewel niet zonder limitaties. Het is drie-in-één. Allereerst heb je software nodig om je audio in te kunnen opnemen; dat kan met de Anchor app. Ik plug via USB-C m’n Rode mic in m’n telefoon, start de app en opname, et voila. Podcasten met Dick doe ik remote en de optie ‘podcast with friends’ is ideaal: ik start een opname, nodig Dick uit via een link en hij kan vervolgens vanaf zijn laptop/browser ‘inbellen’ gebruikmakend van zijn Rode mic. Vervolgens wil je de opname editen, voorzien van een intro/outtro en achtergrondmuziek. Dat kan ook met Anchor; vanuit je browser, en niet de app. Zodra je tevreden bent distribueer je via Anchor je podcast naar de bekende podcast directories als Apple Podcasts, Google Podcasts en natuurlijk Spotify. En via RSS is de podcast feitelijk in iedere podcast app te volgen (bijv. PocketCasts).

Waarom dan naar 2.0?

De lage prijs van de mic, de eenvoud en het gemak van Anchor maakt toch dat je niet meer van afstapt van de 1.0 set-up? Nee, da’s niet waar omdat er ook nadelen zijn. Hieronder vind je ze in volgorde van belangrijkheid.

1. Niet in één ruimte kunnen opnemen (hard- en software)

Het is om twee redenen in set-up 1.0 niet mogelijk om in één ruimte samen een podcast op te nemen wanneer je beide een eigen microfoon wenst te gebruiken. Met één omnidirectionele microfoon kom je qua hardware een eind (wel separaat aanschaffen dus) maar dat introduceert weer nieuwe nadelen. Die mic pikt namelijk geluid van álle kanten op. Óók de onwenselijke geluiden. Beide een eigen mic dus, maar dat kan niet. Twee USB mics pikken elkaars audio op en het loopt nooit helemaal sync waardoor je een echo krijgt. Dit probleem wordt alleen maar groter wanneer je vanuit de Anchor app een vriend uitnodigt en dus met VOIP latency te maken krijgt omdat je verplicht over het internet moet opnemen. Dit is voor mij dé grootste beperking.

2. Eénsporig opnemen (software)

Het gehele gesprek wordt opgenomen in Anchor als één audiospoor. Dat betekent dat je geen correcties kunt uitvoeren op één van de gesprekspartners. Daarnaast kan je geen spoor toevoegen met bijv, achtergrondmuziek of geluidsfragment. Zeker bij remote podcasting, waarbij iemand ‘inbelt’ via bijv. Zoom of Teams, wil je op alleen dat spoor filtering e.d. kunnen toepassen. Dit is simpelweg niet mogelijk met Anchor. Dit is een belangrijke beperking omdat je nogal eens wat nabewerking kan hebben en hoe meer gereedschap je dan tot je beschikking hebt, hoe beter. Alles op één bult (één spoor) is dan juist wat je níet wilt.

3. Verplicht via telefoon opnemen (hard- software)

Remote podcasting (‘podcast with friends’) is uitsluitend te starten vanuit de Anchor app op je mobiele telefoon. Je neemt dus altijd op met je mobiel en dat komt – natuurlijk afhankelijk van je toestel – de geluidskwaliteit niet ten goede. De remote friend neemt deel via een browser en kan dus wél vanaf laptop/pc deelnemen. Een telefoon heeft nu eenmaal minder ‘aan boord’ om audio op een hoge kwaliteit op te nemen. Lees er meer over. Naar mij smaak klinkt daarom de stem van Dick altijd aanzienlijk voller dan die van mijzelf.

4. Geen eigen distributie (software)

Het feit dat Anchor geheel gratis is, heeft natuurlijk een keerzijde. Ik hoop dat je wat dat aangaat beschikt over een gezonde portie argwaan. Indien het gratis is, word of ben jijzelf het product. Bij Anchor is dat ook het geval, in zekere zin. De podcast distributie naar Apple, Google en andere apps verloopt allemaal via Anchor, ofwel: via hun account. Je hebt er zelf geen enkele zeggenschap over. Je bent eigenlijk helemaal geen eigenaar van je eigen podcast in bijv. Spotify; dat is Anchor. De één zal hier meer principiële bezwaren tegen hebben dan de ander, maar voor mij telt ‘ie zeker mee. Toegeven, je kan de automatische Anchor distributie uitschakelen (behalve voor Spotify) en overstappen naar manuele distributie.

5. Geen website integratie (software)

Anchor biedt een compleet ecosysteem dat er ook nog eens goed uitziet. Je hebt geen mogelijkheid daarbuiten veel te doen, zoals een koppeling naar je (WordPress-)website of een eigen podcast site waar automatisch nieuwe afleveringen aan toe worden gevoegd. Ook een eigen subdomein behoort niet tot de mogelijkheden. Iets als https://podcast.geloofsvoer.nl is simpelweg niet mogelijk met Anchor. Het plaatsen van de podcasts op de geloofsvoer website is daarnaast 100% handwerk. Toegeven, minder belangrijke beperkingen maar toch noemenswaardig voor iemand die om dit soort details geeft.

6. Beperkte analytics (software)

Nauw samenhangend met punt 4. Doordat je ofwel het gehele Anchor ecosysteem gebruikt en dus je podcast distribueert onder het Anchor account, ofwel voor eigen distributie kiest (uitgezonderd Spotify) en dus je analytics op verschillende plekken moet ophalen is het eigenlijk beide net niks. Nu geven we niet zoveel om de statistieken, maar veel mensen vinden het toch leuk om die te zien. En dan is één plek met betrouwbare statistieken én eigen distributie met de Anchor app dus niet mogelijk.

 

Set-up 2.0: hard- en software

Hardware

Om tegemoet te komen aan de hierboven genoemde bezwaren – met bezwaar 1 bovenaan natuurlijk – ontkom je niet aan een zgn. audio-interface. Ofwel een speciaal daarvoor ontworpen apparaat dat audio input (via de mic) omzet naar output die door je laptop ‘op te nemen’ is naar een audiobestand. Dit raakt dus ook bezwaar 3 omdat je niet langer via je telefoon opneemt. Ik koos de Focusrite 2i2 3rd edition. Op audio-interface sluit je dus aan de ene kant één of meer microfoons aan (of: muziekinstrumenten) en aan de andere kant een USB-C kabel naar je laptop. Je hebt echter ook een andere microfoon nodig, eentje met een zgn. XLR aansluiting. Dat zal zeer waarschijnlijk een condensatormicrofoon zijn, en geen dynamische microfoon. Die laatste is vooral geschikt voor instrumenten, maar voor stemopname geldt doorgaans het advies voor een condensatormicrofoon. Die heeft 48v voeding nodig, maar kan geleverd worden door je audio-interface. Ik koos voor de Audio-Technica AT2020 microfoon. Die microfoon moet ergens aan vast en dat werd een eenvoudige Innox IVA 06 desktop microfoonstandaard voorzien van een Samson PS01 popfilter om letters als de B, P en F wat te ‘remmen’ voordat ze de microfoon bereiken. Ook nodig: een (bekabelde) koptelefoon, maar die had ik nog liggen. Anders zou ik gaan voor de scherp geprijsde Devine Pro 2000.

Software

Wanneer je Anchor de deur wenst te wijzen, heb je dus wel drie zaken op te lossen, zie hierboven bij set-up 1.0. Het opnemen, editen en distribueren. Het opnemen loopt via de hierboven genoemde audio-interface richting de laptop, maar daar dien je dan wel software op te hebben draaien die ermee overweg kan. Ik zag het gratis en moeilijke Audacity niet zitten en koos uiteindelijk voor Hindenburg Journalist. De Pro versie stelt je in staat om meersporig op te nemen via Zoom, Teams etc. Ofwel: mijn eigen input via de 2i2 naar Hindenburg en de input van Dick via Zoom naar Hindenburg. Super, want in dezelfde ruimte opnemen past niet altijd. Ook het editen gebeurt in Hindenburg. Uiteraard kan dat per individueel spoor en zijn de editing en filtering mogelijkheden vele malen groter dan bij Anchor. Hindenburg biedt ook ondersteuning voor VST plugins. Houd je over: het distribueren van je podcast. Ik koos na lang wikken en wegen voor Podbean. Doorslaggevende redenen: 1) ongelimiteerd gebruik, 2) scherp geprijsd, 3) eigen domein en 4) podcast website templates. Podbean host dus je podcast en vanuit daar distribueer je eenvoudig zelf. Ook maak je er embeddable players aan voor op je (eigen) site. Neat. Eerlijk is eerlijk; tov Anchor heb je jezelf wel een hoop nieuwe zaken eigen te maken. Dat zal niet iedereen zien zitten. Ik wel :)

Nog een hoop te leren

Ja, zo voelt het wel. Ik heb nog een hoop te leren. Maar door af te stappen van Anchor heb je ineens invloed op alle aspecten van podcasten. Dat spreekt mij, als Android fan, bijzonder aan. Natuurlijk, het wordt ook duurder. Je moet immers (andere) hardware en software aanschaffen en maandelijks betalen voor de podcast hosting (Podbean). Deels is de hardware wel op de kop te tikken via marktplaats. Maar na een jaar podcasten hebben we wel besloten dat dit iets is waar we veel plezier in hebben. Zeker, er is altijd wel ruimte voor verbetering, maar zonder illusies over de omvang van onze schare luisteraars kan dat steeds met kleine stapjes. Nu eerst maar eens Hindenburg goed onder de knie krijgen (en mezelf in stereo opnemen haha). Wie weet voor mijn verjaardag de Rode PSA1?

 

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.