geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Geld, tijd, ruimte en anderen deel 2

Deel twee van een drieluik over (nacht)rust

Vandaag vervolgt Renco zijn drieluik met in deel twee aandacht voor ruimte en anderen in relatie tot (nacht)rust. Volgende keer het slotdeel.
| Renco Schoemaker | | Reageren

Mijn vorige blog ging over slaap vatten, mentale rust en de invloed van geld en tijd daarop. Vandaag het vervolg op die blog met de onderwerpen ruimte en anderen. Net als deel 1 is deze blog geschreven op basis van het boek ‘Slaap vatten’ van Bregje Hofstede. Er volgt ook nog een deel 3 waarvan ik de inhoud nog niet verklap.

Teveel woorden

Eigenlijk was dit helemaal niet bedoeld als een twee- of drieluik, maar ik heb soms zoveel woorden nodig dat ik met goed fatsoen niet kan verwachten dat iemand dat in één keer zal lezen. Nu schrijf ik vooral voor mijzelf, maar tot die verloren, trouwe lezer (tof dat je dit leest) zeg ik: plaats gerust een reactie. Onlangs is het reactieformulier in ere hersteld dus ik hoor graag van je. Je kan ook mailen naar info at geloofsvoer punt nl.

Geld, tijd, ruimte en anderen deel 2

“Ook mijn nachten barstten vaak onder het gewicht van een té volgeladen dag. Al het willen, moeten en regelen dat niet meer binnen de oevers van mijn dagen paste vloeide over, de nacht in.”

Ruimte

Leef jij wel in het ‘hier en nu’? Even voor de zekerheid. Wat is hier eigenlijk met je smartphone in de hand. Is dat de plek waar je je fysiek bevindt of waar je je mentaal bevindt? “Hier is elders” schrijft Bregje. Eerder deze week was ik aan het wandelen door de stad en ik had de verleiding weerstaan het nieuwste album van band huppeldepup te luisteren of een leerzame podcast aan te zetten. Of een reeks belletjes te doen. Het was heerlijk weer en ik was oprecht verbaasd – ja zo erg is het dus – over de weldaad die er over me kwam. Geluk en rust in het alledaagse dat binnen handbereik ligt. Natuurlijk is de ervaring niet iedere keer zo, maar ik stel zelf vast: vaker wel dan niet.

Bregje schrijft ook over dingen (opnieuw) zelf maken als manier om meer ‘hier’ te ervaren. Sinds corona is de moestuin enorm in trek, maar ik ben er te lui voor. En dan verplicht immense hoeveelheden groente eten en weggeven Nah. Maar ik ben er volledig van overtuigd dat de buitenlucht een mens goed doet. Liefst een groene buitenlucht. De aanwezigheid van natuur (zoals een park, bos of strand) blijkt de kans op slecht slapen te doen dalen. Vorige week waren wij een week op vakantie in Zeeland. Héérlijk. En gelukkig: wandelen, bij voorkeur in het groen, helpt tegen slapeloosheid. En ik zeg dan: tegen onrust.

Anderen

Naast geld, tijd en ruimte lijkt slaap ook nauw verbonden met de mensen in je leven. En andersom geldt dan ook: een gebrek aan mensen in je leven leidt tot slechtere nachten. Hoeveel vrienden heb je? Zijn er enkelen die de diepte roerselen van je binnenste kennen? Ben je wel eens eenzaam? Heb je geleerd hoe je je hebt te verhouden tot de wereld om je heen? Dit zijn geen alledaagse gespreksonderwerpen, maar raken wel aan de kern wat mij betreft. Bregje schrijft:

Waarom we zo eenzaam zijn? Als antwoord op die vraag liggen verschillende toogwijsheden voor het grijpen. Misschien is onze cultuur te individualistisch en zijn we te veel gericht op succes en op bezit. Misschien voelen we, in een tijd dat banen niet voor het leven maar voor zes maanden zijn, te veel druk om ons eigen hachje te redden om ons veel met anderen te bemoeien. Misschien dénken we alleen maar dat de rest van de wereld wél toffe instagrambare feestjes viert. Misschien werkt het digitale contact, dat steeds meer in de plaats komt van fysiek contact, toch niet zo lekker (een punt dat ik sinds Covid niet meer hoef te maken).

Zelf ervaar ik het in mijn denken en mijn doen: de nadruk op autonomie en individualiteit. De voordelen van die vrijheden zijn mij een groot goed, maar immers aanwezige relativering en onderlinge concurrentie – vaak zeer subtiel – vervreemden en isoleren als je niet oplet. De druk om er toch vooral zélf iets van te maken is groot; er is nauwelijks een groter geheel waartoe je behoort. Toch? Aflevering 8 van de podcast Dit Dus ging daarover. Verlorenheid, rusteloosheid en onrust verklaren de toename in angststoornissen, depressie en ADHD lees ik, ook in de krant. Lijdt de (nacht)rust hier ook onder? Bregje omschrijft de nacht als uiterwaarde:

Ook mijn nachten barstten vaak onder het gewicht van een té volgeladen dag. Al het willen, moeten en regelen dat niet meer binnen de oevers van mijn dagen paste vloeide over, de nacht in. Daar lag ik dan, de boel koortsachtig uit te denken en te overzien. De kleine uren deden blijkbaar dienst als de uiterwaarden van mijn ambities, en ze liepen permanent onder.

De opgelegde of naïef verkozen route tot zelfverwezenlijking loopt dwars door de nachtrust. Je bent er immers nog niet, toch? (wanneer wel?) Maar hoe ‘ga je op’ in iets groters? Welke keuzes kan of moet je dan maken?

De richting van die keuzes laat zich wel raden. Immers, als je slaapproblemen ziet als ego-problemen, en slapen als opgaan in iets groters, dan ligt de oplossing in minder ‘Ik’ en meer ‘Wij’. Als ik Verhaeghes relaas probeer te vertalen naar concrete ingrepen, dan krijg ik: kijk eens grondig naar  wat je in je leven van de meeste betekenis vindt. Kun je bijvoorbeeld je werk of persoonlijke projecten op een zijspoor zetten wanneer het slecht gaat met een vriend? Ben je echt te druk om je nichtje mee te nemen naar het pretpark waar ze al tijden over praat? Zou je je kunnen inzetten als vrijwilliger? Kortom: heroverweeg je prioriteiten. Focus minder op je eigen succes, en meer op je omgeving.

De vraag willen beantwoorden hoe je opgaat in iets groters is geenszins eenvoudig. Maar (meer) tijd vrijmaken voor anderen, opgaan in ontspannende bezigheden en gesprekken is voor veel mensen goed te doen, lijkt me. Daarvoor zet je de volgende twee bescheiden stappen: telefoon wegstoppen en het gezelschap zoeken. En ten tijde van corona combineert dat zeker goed met een wandeling. Vanmorgen nog gedaan!

Deel 3

En dat wordt het zo langzamerhand tijd voor de vraag die zich gaandeweg meer en meer aandient: hebben we niet zo’n oud boek tot onze beschikking dat over al deze zaken veel wijze en verstandige dingen zegt? Een bijbel die ook een heel ander geluid laat horen dan hetgeen we vaak horen om ons heen? Over de macht van geld, de tijden, natuur en zorg voor anderen? In het derde en laatste deel zal ik de volgende keer deze vier onderwerpen in Bijbelse context behandelen. Tot dan!

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Blog bewerken

Vul hier de titel van je blog in. Ivm de opmaak van de site is een lange titel minder mooi. Benut dan vooral ook de ondertitel.

Vul hier de (optionele) ondertitel van je blog in. Dit is idealiter een complete zin of vraag.

Vul hier de (tot lezen uitnodigende) introtekst van je blog in. Deze tekst verschijnt boven de 'Verder lezen' knop. Bij voorkeur één alinea.

Vul hier de eerste kop van je blog in. Deze kop volgt op de introtekst, maar pas na 'Verder lezen'.

Vul hier de tekst onder kop 1 in, ofwel: de start van je blog. Heb je meer dan één kop nodig in de start van je blog? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3). Indien je gebruik van maakt inzet 1 (optioneel), dan wordt die getoond onder deze tekst.

Vul hier de kop van de (optionele) eerste inzet in. Deze inzet wordt getoond tussen 'Start - tekst' en 'Midden - kop'. En ook boven de quote, mocht je die invullen.

Vul hier de tekst van de (optionele) eerste inzet in. Wordt uiteraard getoond onder 'Inzet 1 - kop'. Heb je meer dan één kop nodig in inzet 1? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Vul hier optioneel een stukje tekst - zonder aanhalingstekens - uit je blog in, dat je uitgelicht wilt zien in een quote. Wordt getoond boven 'Midden - kop'.

Vul hier de tweede kop van je blog in. Indien je gebruik maakt van inzet 1 (optioneel) dan volgt deze kop onder inzet 1.

Zorg dat dit het langste deel van je blog is. Heb je meer dan één kop nodig in het midden van je blog? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Vul hier de kop van de (optionele) tweede inzet in. Wordt getoond tussen 'Midden - tekst' en 'Slot - kop'.

Vul hier de tekst van de (optionele) tweede inzet in. Wordt uiteraard getoond onder 'Inzet 2 - kop'. Heb je meer dan één kop nodig in inzet 2? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Vul hier de derde kop van je blog in. Indien je gebruik maakt van inzet 2 (optioneel) dan volgt deze kop onder inzet 2.

Heb je meer dan één kop nodig in het slot van je blog? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Upload (of selecteer) hier de afbeelding bij je blog. De afbeelding moet 1800 pixels breed zijn en 1200 pixels hoog. Verder mag deze niet groter zijn dan 500kb en moet het een .jpg afbeelding zijn.

Selecteer hier de juiste categorie voor je blog. Meestal is dat Nadenken, maar soms gaat het specifiek over Muziek (voor overzicht oid, níet voor lyric post), Film & TV of schrijf je een Verslag van iets.

Vul hier de 'meta tekst' in bij je blog. Deze tekst wordt getoond in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Maak de tekst zo lang mogelijk, maar niet langer dan 155 tekens. De tekst wordt óók gebruikt bij het plaatsen van je blog op Facebook dus zorg dat het uitnodigt tot lezen ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op dit moment

  • Good Lord the Light

    Een gedicht van Christian Wiman: Good Lord the Light Uit de dichtbundel ‘Survival is a Style’ – Farrar, Straus en Girou…
  • #12 Rationeel geloof

    Op uitnodiging van mij keken we beide een aflevering van het programma Andries, met daarin als gast Jurjen van Houwelingen. Vervolgens ov…
  • Dying Is Absolutely Safe

    Afgelopen week liep ik weer eens een etappe van het Pieterpad. En met alle podcasts in de zomervakantiemodus kom je nog eens aan muziek l…

copyright © geloofsvoer.nl - 2013-2021