geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Geld, tijd, ruimte en anderen deel 1

Deel één van een drieluik over (nacht)rust

Vandaag deel één van een drieluik over geld, tijd, ruimte en anderen. Dit in relatie tot (nacht)rust en op basis van het boek Slaap Vatten.
| Renco Schoemaker |

Als er iemand is die praktisch iedere keer binnen 5min slaapt nadat het hoofd het kussen raakt, dan ben ik het. Zoals het cliché gaat soms tot ergernis van mijn vrouw. Daarom besloot ik tot het lezen van ‘Slaap vatten’ van Bregje Hofstede. Om vooral ook begrip te (houden) voor de minder goede slapers onder ons. Ze schrijft richting het einde over hoe geld, tijd, ruimte en anderen invloed hebben op je slaap. En voor mijzelf vertaal ik slaap gemakshalve naar ‘mentale rust’. Vandaag deel 1 van 3 over geld en tijd.

Slaap vatten

Ik kwam op het idee dit boek te lezen na een recensie in Trouw. Van Bregje Hofstede had ik werkelijk nooit gehoord en ook slapen is voor mij geen probleem, zoals ik al stelde. Waarom dan dit boek lezen? Dat was vooral duidelijk werd dat Bregje Hofstede een boek schreef na werkelijk alles geprobeerd te hebben. Dus een boek voorbij de snelle, korte antwoorden. In dat opzicht wekte het dezelfde interesse op als bij de ‘De sjamaan en ik. Een nuchter, geestig verslag van een zoektocht naar zingeving’ van Willemijn Dicke.

Het laatste deel van het boek – wat houdt je wakker – gaat over de “sterk samenhang tussen de manier waarop een maatschappij in elkaar steekt, en de mentale gezondheid van de mensen in die maatschappij.” Daarmee is een antwoord op de slapeloosheid minder biologisch van aard dan gedacht. Achtereenvolgens worden vier “fundamentele, praktische ingrediënten van een mensenleven” behandeld, zogezegd. Ziehier de titel van deze blog.

Geld, tijd, ruimte en anderen deel 1

Geld, economische zekerheid en rust

Onderzoek wijst uit dat een kleinere beurs je kans op slaapproblemen vergroot. Daar is iets bij voor te stellen, denk ik. Zoiets geldt ook voor opleidingsniveau: hoe lager, hoe groter de kans op slecht slapen. Daarnaast rapporteren vrouwen (in Nederland) 1,5x meer slaapproblemen dan mannen. Mocht je drie keer in de spreekwoordelijke prijzen vallen, dan wordt het een zware dobber zou je denken. Tja, die werkt toch wat ontnuchterend wanneer je net uit wanhoop een paar honderd euro kapot hebt geslagen aan een supersonisch, lichtgevend en monotoon zoemend hoofdkussen (of zoiets). Economische zekerheid is niet alleen goed voor je nachtrust, maar ook voor je mentale rust.

De reflex is dan al snel de oplossing zoeken in meer geld. Meer geld = meer economische zekerheid = meer rust. Maar waarom de oplossing niet zoeken in meer tijd? Door zuinig te zijn met geld, krijg je meer tijd. Immers, je hebt minder geld nodig waardoor je minder hoeft te werken en derhalve meer tijd over houdt. Uiteraard zijn er overal fanatiekelingen te vinden, zo ook hier. Google maar eens op FIRE-movement. Daar ligt de nadruk op ‘Retire Early’ maar dat vind ik een weinig boeiende motivator. In deze context kan je het sleetse ‘Leven om te werken of werken om te leven’ ook van stal halen.

Zodra je eens je kostenposten hebt uitgedrukt in het aantal uren dat je daarvoor moet werken, krijg je waarschijnlijk een nieuw perspectief op wat je (kennelijk) belangrijk vindt. Tijd is geld, of valt dat nog te bezien? Bregje schrijft daarover tot slot:

We roepen vaak ‘tijd is geld’, maar in feite zijn geld en tijd niet écht inwisselbaar. Met enige inzet kun je geld vaak wel aanvullen als het op is, maar ben je door je tijd heen, dan is het game over. Omdat tijd niet kan worden ‘bijgemaakt’ is het in feite een hardere munt. Dat betekent dat het eigenlijk niet zo slim is om al je tijd te steken in het vergaren van meer geld. Je kunt beter al je geld steken in het verzamelen van vrije tijd.

“We roepen vaak ‘tijd is geld’, maar in feite zijn geld en tijd niet écht inwisselbaar. Met enige inzet kun je geld vaak wel aanvullen als het op is, maar ben je door je tijd heen, dan is het game over. Omdat tijd niet kan worden ‘bijgemaakt’ is het in feite een hardere munt.”

Tijd: door, door en door

Net als bij geld vergt het niet zoveel inbeeldingskracht om je te bedenken dat (te weinig) tijd van invloed kan zijn op je (nacht)rust, en het tekort daaraan. Zoals hierboven beschreven hangen tijd en geld met elkaar samen. Dit herken ik volop:

Het is die jachtigheid die je aankleeft nadat je de hele dag gefunctioneerd hebt op een heel hoge versnelling: zelfs als het niet meer hoeft kun je niet tot stilstand komen. Je blijft snel lopen, snel praten, met de ene hand eten of een fietsstuur vasthouden, terwijl je met de andere een e-mail beantwoordt. Alsof je een metronoom in gang hebt gezet die niet meer van tempo kan veranderen. Wie zo’n snelheid heeft opgebouwd heeft ’s avonds een lange remweg.

Daaraan zou ik willen toevoegen dat die remweg in algemene zin (zeer) lang kan zijn. Er indien de nachtrust er niet onder lijdt, lijkt er op het eerste gezicht ook niet aan de hand te zijn. Ik noem het bij mijzelf ook wel de informatieverslaving: steeds nieuwe input (willen) verwerken. Door, door, door. Even verder schrijft ze over de ‘uitzetfactor’ waar ik zelf al eerder in andere bewoording kennis mee maakte. Een voorbeeld: je kan niet de hele dag aaneengesloten Teams meetings hebben omdat er dan nul speling is.

Wederom bekend materiaal:

Ik heb altijd de neiging gehad om voor alles wat ik op een dag moest doen precies het aantal uren of minuten in te plannen dat voor de uitvoering nodig was. En zeker niet meer. Was ik klaar met het ene, dan ging ik door met het andere, vlug vlug, want ik zat al zo krap in mijn tijd. Dankzij mijn smartphone hoefde geen moment onbenut te blijven: je mail beantwoorden kan zelfs op de wc.

Dit jaar zou ik mijzelf eigen willen maken, willen leren hoe ik tussen de dingen door en er omheen ruimte inbouw. Zoals Bregje mooi verwoordt: “De verschillende bezigheden zijn nu als koekjes die genoeg afstand tot elkaar hebben op de bakplaat: ze kunnen nog uitzetten, zoals ervaringen dikwijls doen, rijpend en rijzend in een warmbloedig lijf.” Met corona is dat een stuk makkelijker dus de echte uitdaging is gelegen dit te kunnen in het normale leven, voor zover we daar naar terugkeren.

Een zekere dwang

Tot slot over de factor tijd: bouw een zeker dwang in. “Gewoontes zijn zó hardnekkig dat een goed voornemen zónder wat helpende dwang in feite kansloos is.”

Over twee weken het vervolg in deel twee uit dit drieluik.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

copyright © geloofsvoer - 2013-

Powered by YOOtheme.