Skip to main content

De hoop ontlee(n)d

In 1 Korintiërs 13 vers 13 lezen we over geloof, hoop en liefde. Krijgt hoop wel voldoende aandacht?
| Renco Schoemaker |

Zaterdag 16 januari vond het event plaats van de 4e Musketier (4M) in de IJsselhallen, Zwolle. Het verslag van vorig jaar door Len vind je hier. Net als vorig jaar bezocht ik daar de track speciaal voor ondernemers en ‘high professionals’. Van die laatste term moeten ze echt afscheid nemen, maar oké. Daar waar het vorig jaar ging over meesterschap, ging het dit jaar over de hoop. Zoals spreker en theoloog Patrick Nullens zelf al grapte: we hebben een Belg nodig om ons in Nederland te vertellen over hoop. Maar ook Jan van den Bosch sprak ons even toe na recent een heupoperatie te hebben ondergaan. Tot slot ook 4M oprichter Henk Stoorvogel. Een verslag van deze hoopvolle bijeenkomst!

Masterclass

Tja, what’s in a name dacht ik? Een masterclass hoop. Maar als (zakelijk) lid van 4M én als huurder van hetzelfde pand wilde ik sowieso komen. Al was het een masterclass punniken. De 4M bijeenkomsten zijn eigenlijk altijd wel inspirerend. Helaas moest ik mijn bezoek aan het event ook echt beperken tot deze masterclass hoop. Mijn zoontje Joah (3) was zo knap vervelend. Of zoals een vriend het verwoordde:’Had ie last van de zeurzak?’ Dat had ie zeker. En ik hoopte nog wel langer te kunnen komen..

De start van de masterclass was wat taai met de ‘universitaire’ inleiding over onderzoeksprogramma’s en ‘emoties in de geopolitiek’. In Zwolle praten we meestal anders. In de context van de vluchtelingencrisis legde Nullen wel helder uit dat vernedering gekwetst vertrouwen is, angst de afwezigheid van vertrouwen is en, tot slot, hoop een uiting is van vertrouwen. Hij tipte ons ook op het boek ‘The World of Hope’ door Leo Bormans (bol.com link).

De hoop ontlee(n)d

Hoop en optimisme

Een onderscheid dat Nullen kort aanstipte trok direct al mijn aandacht: wat is nu eigenlijk het verschil tussen hoop en optimisme? Is hoopvol zijn hetzelfde als optimistisch zijn? Als de bijbel en het zo bekende 1 Korintiërs 13 spreekt over geloof, hoop en liefde dan kan daar niet net zo gemakkelijk staan: geloof, optimisme en liefde. It’s not the same (at all).

Hoop: een zekere mate van verwachting (van iets goeds)
Optimisme: de neiging om gunstige uitkomsten te verwachten

Leven vanuit hoop, verwachting en vertrouwen is niet hetzelfde als een goedgelovige houding dat het wel goed zal aflopen. Gevoelsmatig heb je hopelijk scherp wat het verschil is.

De Bijbel over hoop

Nullen wees de volle zaal, ondanks de ‘concurrentie’ van andere interessante tracks op datzelfde tijdstip, op de betekenis van hoop in de bijbel. Dat we betekenis van hoop kunnen ontleden aan de grote daden van God. Met als kernboodschap: vergeet deze grote daden niet, en ontvang daarmee hoop. In het nieuwe testament komt het woord hoop veelvuldig terug. De (theologische) hoop die we putten uit Jezus’ opstanding. Laten we de betekenis en kracht er van niet onderschatten! Hoe hoopvol ben/leef jij?

Efeziërs 2: 12 bedenk dat u destijds niet verbonden was met Christus, geen deel had aan het burgerschap van Israël en niet betrokken was bij de verbondsluitingen en de beloften die daarbij hoorden. U leefde in een wereld zonder hoop en zonder God. (NBV)
1 Petrus 1: 3 Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop. (NBV)
Romeinen 15:13 Moge God, die ons hoop geeft, u in het geloof geheel en al vervullen met vreugde en vrede, zodat uw hoop overvloedig zal zijn door de kracht van de heilige Geeft. (NBV)
1 Korintiërs 13: 13 Ons resten geloof, hoop en liefde, deze drie, maar de grootste daarvan is de liefde. (NBV)

Vijf soorten hoop

Nullen ging ook in op de rechtvaardigheid en barmhartigheid waarover ik eerder blogde. Beide verwachten we ze als vormen van ethische/morele hoop. De hoop dat God alles eens zal rechtzetten; rechtvaardig en barmhartig tegelijkertijd. En de ethiek, het juiste handelen, kent de deugdenethiek stroming waarin de christelijke (of: goddelijke) deugden centraal staan: geloof, hoop en liefde. Zonder hier nu verder over uit te wijden, ivm een gebrek aan tijd en kennis, verdeelde hij hoop op in vijf soorten. Er is geen sprake van een hiërarchie.

soort hoop kenmerk deugden
ambitieus beheersing wijsheid, creativiteit
verbonden hechting liefde, geduld, vertrouwen
moedig overleving moed, zelfbeheersing, kracht
gelovig openheid geloof, onthechting
moreel orde en richting gerechtigheid. barmhartigheid
Het scherm van je telefoon is te klein.

Onderschat

Spreker Nullen sloot af met de uitspraak dat hoop sterk wordt onderschat. En als ik dan naar mezelf kijk kan ik dat onderstrepen. Ik richt me meer op geloof en liefde. Geloof in de vorm van kennis over God zoals te vinden in de Bijbel, maar ook in het herkennen van God (’s leiding) in mijn leven. Daarnaast op de liefde door zo goed mogelijk om te gaan met de mensen om mij heen en uit te delen van wat ik ontvang.

Maar de vraag is of ik daarmee goed gehoor geeft aan de twee grote geboden zoals Jezus die noemt in Mattheüs 22:34-40. In het kort: heb God lief boven alles en je naaste als jezelf. Waar past de christelijke deugd hoop? Nou, volgens mij zit die vast aan het eerste gebod: heb God lief boven alles.

Aan wie ontlenen we onze kracht?
Van wie verwachten we het in ons leven?
Wie zal gerechtigheid en barmhartigheid brengen?
Wie neemt ons aan zoals we zijn?
Wie zal eens terugkomen?
Voor wie zal eens elke knie zich buigen?

Ik hoop op meer hoop. Ik verwacht meer hoop. Help je het me hopen?

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.