Skip to main content

Meesterschap, Donders!

Leiderschap en meesterschap. Karakter en competentie. Heersen en dienen. Mensen en resultaat. Discipline, strategie en veerkracht. Lezen dus!
| Renco Schoemaker |

Afgelopen week blogde Len over het 4M Event. Zeker de moeite waard nog eens terug te lezen want vandaag blog ik over één van de middag ’tracks’. Over leiderschap, meesterschap en veel minder over vakmanschap zoals Grolsch graag mag benadrukken. Wel mooi plaatje toch? En lekker bier ook. Ik open wat luchtig, maar in feite rust op mijn schouders de ondoenlijke taak over iets te bloggen wat in termen van bezoekersaantallen lijkt op dat van vorige week. Een absoluut hoogtepunt was dat voor Geloofsvoer dus ik berust mij denk ik maar in een ‘leuk staartje’ op de sterke blog van Len. Here we go.

Geloven voor ondernemers

Eerder heb ik jullie deelgenoot gemaakt van mij ervaringen bij Five Capitals. Deel 1 vind je hier en deel 2 hier. Inmiddels ben ik me verder aan het verdiepen in deze vijf kapitalen dus ik hoop er binnenkort meer over te schrijven hier. Five Capitals is een invalshoek op christen zijn en Jezus volgen in je bedrijf, met de nadruk op ondernemers en leidinggevenden. Zeg maar, geloven voor ondernemers. Ik nam jullie later mee in mijn besluit voor nu niet deel te nemen aan het Five Capitals leertraject van twee jaar, door Nederland Zoekt…. Via iemand uit m’n kerk kwam ik in aanraking met de 4e Musketier op een avond voor ondernemers en leidinggevenden. Het onderwerp was veerkracht en ik schreef er deze blog over.

De 4e Musketier noemt haar ‘zakelijke tak’ (mijn woorden) het L.I.F.E. partnernetwerk (Labour, Influence, Finances, Expertise) waar ik me inmiddels bij heb aangesloten. In een volgende blog ga ik 4M LIFE en Five Capitals nader met elkaar verbinden omdat ze mijns inziens beide een poging doen ‘geloven voor ondernemers’ invulling te geven. Het helpt ook mee dat veel initiatiefnemers van Five Capitals uit Zwolle en omgeving komen en de kerels van 4M in hetzelfde kantoorpand huizen als ik.

Meesterschap, Donders!

Geplakt

Voor een totaalverslag van het 4M Event moet je dus hier zijn, ik richt mij alleen op de track over meesterschap en leiderschap. Route4 (jaja, ook een tak van 4M..) schreef er zelf ook al een blog over welke je hier vindt. Hier dus mijn ervaring, gespeend van de 4M marketingmachine ;-) Paul Donders, schrijver van (oa) het boek Meesterschap nam ons mee in de wereld van leiderschap en (of: versus) meesterschap. Z’n boek ligt inmiddels voor me dus ik val jullie misschien nog vaker lastig met zijn invalshoeken. Zijn verhaal ondersteunde hij met een flipover, geen presentatie.

Om maar met de deur in huis te vallen: het voelde alsof God er een beetje tegenaan geplakt werd. Ik hoop niet dat ik spijt krijg van deze uitspraak. Begrijp me niet verkeerd, ik twijfel niet aan het geloof en de overtuiging en oprechtheid van Paul Donders, maar zijn verhaal had niet echt ingeleverd aan inspiratie wanneer het woord God/Jezus/geloven/christen zijn niet voorkwam in zijn verhaal. Of dat de locatie niet de met 5000 (of zijn het er gaandeweg al 6000 geworden?) gevulde IJsselhallen in Zwolle was, maar een conferentiezaal vol met ‘random’ managers uit het bedrijfsleven. Dat zegt (in positieve zin) iets over de inhoud van zijn boodschap, maar stelt (mij) tegelijkertijd wat teleur. Het beantwoordt niet aan dé centrale vraag voor mij: hoe verenig ik nu christen zijn en Jezus navolgen met mijn dagelijkse werk als ondernemer of leidinggevende. Het zegt misschien ook iets over de complexiteit van de vraag zelf..

Leiders en meesters

Sterk vond ik dat er al vrij snel werd afgerekend met de stelling dat we allemaal door dienen te groeien naar een leidinggevende functie. Niet iedereen is leidinggevende en kán leiding geven net zoals we in Nederland wel veel ZP’ers hebben, maar niet 16 miljoen. Het is gewoonweg niet voor iedereen. Net als arts worden niet voor iedereen is, of vul een willekeurig ander beroep is. Toch proef ik met ondernemerschap (en het vaak daarmee gepaarde leiderschap) dat men dit rangschikt boven een ‘normale’ baan. Men romantiseert het ook geregeld heb ik ondervonden. Paul zet tegenover leiderschap meesterschap. En ergens meester in zijn klinkt toch verrekte goed, niet? Het brengt het gesprek over ‘persoonlijke ontwikkeling’ meer in balans omdat gevoelsmatig leiders en meester meer in balans zijn dan leiders en volgers. Denk in deze context ook eens aan dat gesimplificeerde onderscheid tussen denkers en doeners. Blegh.

Doorgroeien

Je kan in zowel leiderschap en meesterschap groeien, maar uitblinken in beide is moeilijk. De groei gaat over de sporen ‘karakter’ en ‘competentie’. Competenties zijn gemakkelijker te leren, ontwikkelen en trainen dan karaktereigenschappen. Dat karakter, daar zit je toch meer mee opgescheept. Maar vrees niet, ook daar is verandering mogelijk (iets dat ik zelf ook van harte geloof). Kernwoord daarbij is discipline (lijkt ’n beetje op dat hippe discipelschap). Henk Stoorvogel noemde het toepasselijk ‘vlieguren’ maken.

Paul Donder onderscheidt leiderschap in 4 stappen/niveau’s. Check ook deze afbeelding op de Route4 website.

  1. Zelf leiderschap (vertrekpunt!)
  2. Projecten leidinggeven
  3. Mensen leidinggeven
  4. Organisaties leidinggeven

Groeien in leiderschap kan door tegelijkertijd te groeien in zowel karakter als competentie (zie ook presentatie hierboven). Dat leidt echter niet noodzakelijkerwijs tot ‘het gedaan krijgen van dingen’, ofwel: mandaat. Daarvoor is ook nog charisma nodig. Paul vat het samen in de formule: karakter + competentie + charisma = mandaat. Dit geldt onverkort dus ook voor de groei in meesterschap omdat daar dezelfde sporen van karakter en competentie aan ten grondslag liggen.

  1. Talent
  2. Professional
  3. Reisgezel
  4. Meester
  5. Kunstenaar

Er is nog veel te zeggen over dit alles, maar ik wil ook richting een afronding. Wat ik nog wel wil noemen is de aansprekende definitie van wat een professional nu eigenlijk is. Het is een term die we maar al te graag en vaak gebruiken. In de zaal voor deze LIFE track zat een paar honderd man, allemaal ondernemers en ‘high professionals’, aldus Henk Stoorvogel. WAT is een high professional?! Volgens mij zaten we vooral als kerels bij elkaar om te leren over hoe werk en geloven/navolgen meer hand in hand kan. Terug naar de definitie: Een professional levert continue werk van een hoog niveau af. Van leerling (starter) naar professional kost je 5000 uur, een kleine 4 jaar. Eat that. En dan ben je op de tweede trede. Dus laten we inderdaad, zoals Paul noemde, de blabla achter ons laten. We hoeven ons niet te laten voorstaan op onze positie, onze kennis, onze macht, onze resultaten. Bovenstaande 5 treden zijn heerlijk ontnuchterend in deze.

God als verbinder

Hierboven schreef ik dat God ook thuis had kúnnen blijven in dit verhaal, maar dat betekent niet dat Hij geen rol heeft in het verbinden van alles. Paul benoemde dit wel degelijk aan de hand van 1 Korintiërs 3: Jezus als fundament van alles wat we bouwen (al is dat nog wat abstract). In Hem zorgen we dat veel competentie zonder karakter niet leidt tot arrogantie en machtsmisbruik. Andersom is Hij het in wie we onze identiteit vinden wanneer we over veel (en een sterk) karakter beschikken, maar nauwelijks over competentie (de burn-out ligt op de loer). Ook verbindt Hij in Jezus het heersen en dienen met elkaar. Leiders dienen te heersen. Of anders: leiders heersen dienend. In Hem kunnen we in liefde omgaan met anderen terwijl we oog houden op het behalen van zakelijke resultaten. Misschien dan toch het begin van het antwoord op de vraag hoe we geloven en navolgen kunnen invullen in een organisatie met een zakelijke (commerciële) agenda.

Tot slot

Idem aan de wens van 4M om tijdens/na zo’n event in beweging te komen, nodige Paul ons op een prettige manier nadrukkelijk uit hetzelfde te doen. Wat zijn je talenten? Waar ligt je passie? Verbind die met elkaar. Oef, ik moet bijna braken bij het typen van deze woorden. ‘Ga in je kracht staan’. Burp. Maar dat is wel te makkelijk van mij, want ik geloof (en ondervind) dat tijd steken in zaken waarin je goed bent én die je gaaf vindt veel minder energie kosten. Sterker nog, het levert vaak energie op. Als ik dan mijn passie en talent verbonden heb, als ik dan in mijn kracht sta, prima!

Maar het kan concreter: zorg dat je voldoende training krijgt zodat je talenten verder ontwikkelen. Omring je met mensen die jouw interesse/passie delen zodat je jezelf kunt spiegelen en scherpen aan anderen. Paul noemt het een tribe. En, tot slot, wijs één of meerdere mentoren aan die jou in dit alles kunnen sturen, steunen en aanvuren. Tot slot krijgen we een schema mee waarin we dit alles aan het papier kunnen toevertrouwen. Op welk thema (karakter én competentie) wil ik wat behalen (leerdoel) en hoe ga ik daar komen? En wat of wie heb ik daar bij nodig? En dan zijn we weer terug bij Five Capitals waar ik ook huiswaarts ging met eenzelfde schema. Nu die coach nog. Of heb ik genoeg aan dé Coach?

Er valt nog zoveel meer over te zeggen, maar dat bewaar ik voor een latere blog.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is krap 40 jaar, man en vader van twee. Hij is ouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en podcasts maken. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.