Skip to main content

Een gevoelige man bij 4M event

Ik was op het 4MEvent van de 4e Musketiers. Nu ben ik niet een enorme mán man. Hoe heb ik deze dag ervaren? Kan ik wat leren bij de 4e musketiers, of heb ik er niks te zoeken. Lees het op mn blog.
| Lennert Streuper |

Een beetje ongemakkelijk besluit ik mijn buurman ook maar een mep te verkopen met een kussen. Niet mee doen aan het massale kussengevecht komt ook zo saai over. Mijn buurmannen glunderen van oor tot oor, ik lach als een boer met kiespijn. Opgelegd stoer doen is niet zo aan mij besteed. Ik ben samen met 6000 mannen op het jaarlijkse event van de 4e Musketier in de IJsselhallen van Zwolle.

Mannelijk

Ik ken de 4e Musketier (4M) al vanaf het begin. Dat wil zeggen, ik heb de beweging met veel interesse gevolgd in de verschillende filmpjes/blogs/interviews en verhalen van vrienden. De rode polo heb ik nog niet verdiend. Ik heb me altijd afgevraagd of 4M wel wat voor mij zou zijn. Ik val binnen de doelgroep, want ik ben een man. Maar ik ben niet echt een mán man. Ik werk in de zorgsector, ben gevoelig, zorgzaam, empathisch en ik vind het geen probleem om me open en kwetsbaar op te stellen. Dat is een reden waardoor ik me afvraag of ik iets aan 4M zal hebben. Ik heb het niet nodig om eerst helemaal kapot te gaan, voordat ik door heb wat er echt in mijn hart om gaat en open ben over de worstelingen in mijn leven. Over het algemeen voldoet een “hoe gaat het met je, Len?” prima.

Ik zie het echter als een uitdaging om ook de typisch mannelijke kanten wat meer te ontwikkelen. Dan denk ik aan daadkracht, doorzettingsvermogen en besluitvaardigheid. Zou 4M daar een steentje in kunnen bijdragen? Een karakterweekend is wel heel erg ‘all the way’, eerst maar eens naar het relatief veilige event. Na het kussengevecht luisteren we naar de lekkere Blues van Newworldson en zingen we een aantal liederen. Ons gezang zou niet misstaan in een voetbalstadion, kippenvel! Normaal vind ik drie liedjes wel genoeg, nu mag het nog wel even door gaan. Maar 4M weet dat de meeste mannen het na drie liedjes wel hebben gezien, dus húp, door naar het volgende onderdeel.

Een gevoelige man bij 4M event

Kruis

Henk Stoorvogel neemt het woord en heeft een krachtige, eenvoudig te begrijpen boodschap. Aan de hand van het verhaal over de bloedende vrouw in Marcus 5 legt Henk uit dat ons probleem een klus is voor Jezus. We moeten met vastberadenheid en met de héle waarheid Hem tegemoet treden. Daarbij zal God ons altijd met liefde verwelkomen. De speech eindigt met een oproep om naar het kruis te gaan. Honderden mannen geven er gehoor aan en knielen voor het kruis.

Alhoewel ik het inhoudelijk volledig eens ben met de toespraak van Henk, vind ik het een te eenvoudige boodschap. (misschien niet de juiste woorden, want hoe durf ik de boodschap dat ‘Jezus ons wil vergeven en herstellen en God altijd met liefde naar ons kijkt’ eenvoudig te noemen). Het is een hele diepe waarheid, maar ook een basic boodschap. Persoonlijk had ik graag wat meer diepgang gehoord.

Vooroordeel

Met de vlotte oproep wordt wel even een vooroordeel van mij over 4M overboord gegooid. De oproep om met je shit naar het kruis te gaan volgt niet na een nachtelijke hike door een rivier, of na een beklimming van een berg in Schotland. De oproep volgt niet nadat iedereen fysiek of mentaal kapot is gegaan. We zitten nog geen uur in de IJsselhallen. We hebben hooguit een wandelingetje gemaakt vanaf het station en een paar klappen van een kussen geïncasseerd. Ze hadden de oproep ook aan het einde van de misschien slopende dag kunnen plannen en daar is niet voor gekozen. Een mooi begin van de dag: honderden mannen die met hun volle verstand en al hun energie kiezen voor een overgave bij het kruis van Jezus!

G-kracht

Het thema van de dag is G-kracht. De ‘G’ staat voor God, Gezin, Gemeente en Gerechtigheid. Er wordt uitgelegd dat juist mannen veel invloed hebben op hun omgeving. Dit wordt met statistieken onderbouwd. Er wordt genoemd dat wanneer we negatief rondlopen in ons gezin, dit gevolgen heeft. Ik pak meteen mijn telefoon en noteer dit als reminder. Deze is raak!

Dan gaat de groep uiteen voor verschillende tracks. We kunnen kiezen uit verschillende thema’s. Er is een track voor ondernemers, een track voor senioren. Een track over diepgang, gerechtigheid, vaderschap en over karakter. Ik ben op zoek naar meer daadkracht, doorzettingsvermogen en besluitvaardigheid en kies daarom voor de laatste.

Trailer

Met zo’n 1000 mannen volgen we buiten de karaktertrack ;-) We doen verschillende oefeningen die te maken hebben met samenwerking, controle, positie in de groep, vertrouwen, stevig op de benen staan, enz. De oefeningen zijn leuk en worden tussendoor onderbouwd door korte speeches over het leven van Abraham. Bij één oefening moet je met een paar honderd mannen op een plek zien te komen, terwijl een paar honderd andere mannen niet willen dat je op die plek aankomt. Lekker raggen dus, met als resultaat een zere voet. Ik vind het een gave ervaring en door de zere voet vind ik eigenlijk dat ik dé rode polo verdien.

De track over karakter was leuk, maar het heeft absoluut niet mijn karakter veranderd. Het voelde meer als een trailer voor een film: Je ziet dat er wat moois te wachten staat en je wordt nieuwsgierig naar de rest, maar echt geraakt of geïnspireerd wordt je niet. “Misschien moet ik daarvoor naar een karakterweekend”, schiet even door mijn gedachten. Deze gedachte duw ik snel naar de achtergrond en ik neem met een broodje in mijn hand een kijkje bij de boksclinic. Daar spreek ik verschillende mannen die enthousiast vertellen over de verschillende tracks.

Recht doen

Ik kan wat melden over de grappige cabaretier en de leuke muziek van Trinity, maar om de veelheid aan woorden in te perken maken we een sprongetje naar Jan (ook al een Stoorvogel…).

Jan vraagt waar we ons in het dagelijks leven boos over maken. Dit blijken vaak hele andere dingen te zijn dan waar God zich boos over maakt. Jan roept op om ons boos te maken over onrecht. Hij weet op een heel indringende manier feiten over onrecht neer te leggen. Het afgelopen jaar heb ik me al veel verdiept in het thema gerechtigheid #2, daardoor was de boodschap niet nieuw voor me. De mannen die zich nog niet zo hebben verdiept in dit thema, zullen flink wakker zijn geschud. Jan sluit af met de oproep om na te denken om het onrecht te bestrijden, door deel te nemen aan een muskathlon.

Van de 4 “G’s” staat Gerechtigheid door de dag heen het meest centraal. Het thema wordt heel sterk neergezet en de rol die mannen hierin (zowel positief als negatief) kunnen hebben, wordt duidelijk uitgelegd.

Boerenkool

Terwijl heel Nederland het toetje al op heeft, mogen wij eindelijk wat muntjes inleveren voor een bakje boerenkool met een banaan. De smakeloze boerenkool heeft me nog nooit zo goed gesmaakt. De setting met alle kampvuren maakt het compleet. Wel jammer dat veel mannen besluiten hun plastic boerenkoolbakje in het vuur te gooien. Hetzelfde gebeurt met de synthetische kussens. Niet erg milieubewust, terwijl de organisatie wel statements maakt op milieugebied. Ook de enorme troep die inmiddels is ontstaan in en rond de IJsselhallen, staat haaks op de oproep om verantwoordelijk met onze omgeving om te gaan.

Promotie

Na het eten schuifelen we weer met z’n allen naar de grote zaal. We blijken te gaan kijken naar een reclameblok. Eerst komt Andries Knevel met een verhaal over de EO. Dan wordt er een award aan de ChristenUnie overhandigd. Er wordt een oproep gedaan om een kindje van Compassion naar huis mee te nemen en er wordt tijd genomen voor Open Doors. Inhoudelijk zijn het mooie praatjes (en voornamelijk Open Doors brengt een erg indrukwekkend verhaal/lied ten gehore). Toch word ik (en de mannen om mij heen) wat melig als het zoveelste collecte-emmertje voorbij komt. Er wordt in ieder geval sterk opgeroepen tot het stellen van een daad. En 4M schroomt niet om in te vullen wat die daad kan zijn. Wat dat betreft voelt het vandaag een beetje als een promotiedag. 4M doet geweldige dingen en dat laten ze weten ook. Mag ik daar tegen zijn? Eigenlijk niet, want ze doen ook écht geweldige dingen. Maar het staat me wel een beetje tegen dat één van hun vele activiteiten en/of partners het antwoord is op de vraag die ze zojuist bij je hebben gepland.

Geestelijk vaderschap

Wim betreedt het podium. Geen Stoorvogel, maar een Hoddenbagh. Het gaat over geestelijk vaderschap en de kracht en kwaliteiten van verschillende generaties. “God legt door generaties heen Zijn hand op je schouder. Bij wie kan jij een hand op de schouder leggen?”, typ ik in mijn memo-app. Wederom krachtig en eenvoudig. We sluiten af met gebed in kleine groepjes.

Inmiddels zijn we bijna 12 uur onderweg en betreedt André van Zijl het podium. De liederen zijn me niet bekend en ik doezel langzaam weg. Ik blijk de karaktereigenschap doorzettingsvermogen onvoldoende te hebben ontwikkeld vandaag, en besluit (dat dan weer wel ;-)) een kwartiertje eerder in de auto te stappen.

Resumé

Onderweg vertel ik hoe ik de dag heb ervaren. Over het algemeen genomen vond ik het een mooie dag. Ik ga echter niet echt geïnspireerd naar huis en dat vind ik wel jammer. Waarschijnlijk heeft dit voornamelijk te maken met het feit dat gerechtigheid de boventoon voerde. Een thema dat me al eerder bij de strot heeft gegrepen. 4M is erg pragmatisch en slagvaardig. Grote woorden en een eenvoudige boodschap. Zelf houd ik meer van filosoferen, doorbomen, nuance en diepgang. Dit miste ik vandaag. Het geregisseerd stoer doen omdat we mannen zijn, staat me tegen. Dit ben ik echter (tegen mijn verwachting in) nauwelijks tegen gekomen vandaag. Alles bij elkaar concludeer ik dat het niet helemaal mijn smaak is. Maar dat hoeft ook niet. Een smaakje, is maar een smaakje. Ik ben het inhoudelijk volkomen eens met hun boodschap en standpunten. Ze zijn radicaal in hun boodschap en het evangelie blijft recht overeind staan. Verder weten ze heel veel mannen te raken en in beweging te krijgen. Dat vind ik geweldig om te zien!

Om even terug te komen op mijn begin-vraag: Heb ik hier als gevoelige, kwetsbare man wat te zoeken? Jazeker! Ze kunnen me niet zoveel leren op het gebied van kwetsbaar zijn, maar waarschijnlijk wel op het gebied van daadkracht, doorzettingsvermogen en besluitvaardigheid. Of hun ‘methodes’ werken bij mij, zal ik eigenlijk eens moeten ontdekken tijdens een karakterweekend. Dat het niet helemaal mijn smaak is, kan ik me prima overheen zetten.

Iets meer over auteur Lennert Streuper

Lennert is ruim 35 jaar, getrouwd en vader van twee zonen. Hij was Jarenlang jeugdleider en kerkt bij een evangelische gemeente. Het allerliefst zit hij met zijn vrouw, vrienden of zwager te bomen over het leven.

Categorieën

Comments (6)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.