Skip to main content

Hoe veerkrachtig ben jij?

Veerkracht: de vaardigheid om zinvol met verrassingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen om te gaan. Hoe veerkrachtig ben jij?
| Renco Schoemaker |

Over de christelijke mannenbeweging de 4e Musketier is al een hoop geschreven. Over haar eenzijdigheid, gebrek aan Bijbelse legitimering, sociaal-psychologische tint en (stiekeme) vrouwelijke wortels (check ook deze afbeelding). Maar ze is ook geprezen om haar kwetsbare helden. Charismatisch leider @HenkStoorvogel zegt zelf over de @4eMusketier op zijn blog niet bijzonder veel. Vandaag geen kritische toevoeging aan dit alles. Wel een impressie van een LIFE avond over het thema veerkracht. LIFE is onderdeel van de 4e Musketier en richt zich uitsluitend op kerels in het bedrijfsleven: leidinggevende en ondernemers. Doet sterk denken aan Five Capitals, dat klopt. Maar dan (vooralsnog) alleen mannen.

Programma

Meereizend met Robert uit onze gemeente, arriveerde ik rond 18:00 in de Stadsgehoorzaal in Kampen. Ik was al introducee meegevraagd door hem naar deze avond over veerkracht. Vooraf kreeg ik per e-mail een korte omschrijving van wat dat betekent: Veerkracht. Je draagt veel verantwoordelijkheid en bent betrokken en actief. Maar hoe blijf je van binnen vitaal en fris als je gezin, bedrijf, kerk en maatschappelijk leven moet combineren? Ofwel: hoe leid je als (druk bezette?) man een ‘geïntegreerd leven’. Ben je uit één stuk gemaakt?

@JaapBoersema opende de avond een overdenking over veerkracht aan de hand van het beeld van natuur/bomen. Toevalligerwijs is daarover ook een boekje te koop met bijbehorende Bijbelstudies. We stonden nog wat ongemakkelijk in een zaaltje met te weinig zitplaatsen. Een deel besloot toch maar te gaan zitten, al dan niet ingegeven door de forse trek die begon te ontstaan. De maaltijd die daarop volgde smaakte uitstekend en werd compleet gemaakt met een lekker pilsje. Dat kan, zonder gêne. Top.

Daarna verhuisden we naar de theaterzaal waar het structureel 5 graden te warm was. Maar het vochtige voorhoofd en de klotsende oksels weerhielden ons er niet van ons te concentreren op wat @ThimoKooiman te vertellen had over veerkracht. Eerst nog iets over mijn eigen associatie met het woord veerkracht.

Hoe veerkrachtig ben jij?

Wildlife

Zelf moest ik bij het lezen van de uitnodiging voor de LIFE avond denken aan een nummer van La Dispute: All our bruised bodies and the whole heart shrinks (van het album Wildlife). Op een gegeven moment zingt frontman Jordan:

I’m not sure if I’m ready yet to find out the hard way
How strong I am. What I’m made of
I’m not sure if I’m ready yet to walk through the fire
I’m not sure I can handle it

De volledige songtekst vind je hier. Er zit iets in van omgaan met tegenslag, ontdekken hoe sterk je in je schoenen staat wanneer het flink gaat stormen in je leven. Hoe vast is ons geloof? Vertrouwen we op God in goede én slechte tijden? Het thema past erg goed bij het beeld dat ik van de 4e Musketier heb gekregen door het lezen van (onder andere) de eerder aangehaalde artikelen. Uitdaging en jezelf (willen) toetsen om zo te kunnen groeien in de wetenschap dat we het niet alleen kunnen. Die kwetsbaarheid is voor veel mannen niet vanzelfsprekend (mijzelf incluis). Jordan besluit het nummer met:

Everyone in the world comes at some point to suffering.
I wonder when I will. I wonder.
Everyone is out searching for someone or something.
I wonder what I’ll find. I wonder.

Wat je er aan hebt

In de wetenschap dat dergelijke momenten in ons leven (gaan) voorkomen, kunnen we ons er in meer of mindere mate op voorbereiden. Thimo legt uit:

Veerkracht: de vaardigheid om zinvol met verrassingen, veranderingen en onverwachte tegenslagen om te gaan. 

Dat is al breder en bevat dus ook verrassingen en veranderingen (welke niet per sé als tegenslag gelden). De positieve gevolgen van veerkracht spreken tot de verbeelding denk ik:

 • Helpt in moeilijke situaties de kern van de zaak inzichtelijk te maken, en niet overmeesterd te worden door emoties
 • Positieve invloed op gezondheid, productiviteit, work-life balance, omgang met anderen
 • Geïntegreerde en creatieve oplossingen bedenken, ipv alles als probleem of onmogelijkheid te zien
 • Ondersteunt in omgang met afwijzing, teleurstelling, kritiek, negatieve invloeden
 • Ondersteunt ontwikkeling vaardigheid meerdere taken in meerdere verantwoordelijkheidsgebieden tegelijkertijd waar te nemen
 • Ondersteunt gemeenschappelijke productiviteit van een team
 • Flexibel op veranderingen in onze omgeving reageren en persoonlijk te groeien

Bouwstenen

Op de momenten in ons leven waarin we geen veerkracht nodig hebben kunnen we werken aan de bouwstenen zodat we over voldoende veerkracht beschikken als we het nodig hebben. Thimo draagt daarvoor 7 bouwstenen aan (mannenavond hè, modellen en bouwstenen):

 • Verzoend verleden, vergeven en gezond omgaan met angsten en verdriet
 • Realistisch optimisme, gezond vertrouwen, ontvankelijk voor feedback en dankbaar
 • Oplossingsgerichtheid, doelgericht, constructief analytisch en improviserend
 • Werken met talenten, intrinsiek gemotiveerd, groeien en ontwikkelen meesterschap
 • Discipline, controle over eigen gedrag en korte termijn beloning opschorten
 • Zelfbewustzijn en passie, bijdrage door eigen inzet, geloof in (eigen) mogelijkheden
 • Gezonde relaties, positieve omgang met zelf & anderen en bemoedigend netwerk

Thermometer

Na deze persoonlijke, inspirerende maar toch ook theoretische uiteenzetting mochten we zelf aan de slag (en uit de hitte!). Op een kaartje konden we middels een thermometer aangeven hoe het met onze persoonlijke veerkracht gesteld is momenteel. In stappen van 5 tot aan 30. Even had ik de verleiding de zaaltemperatuur in te vullen.. Anyway, ik beschouw mezelf als tamelijk veerkrachtig en scoor 25 (aldus ikzelf). Iets lastiger werd het al toen we per bouwsteen (7 dus, o symboliek) onszelf moesten scoren. Verzoend verleden kreeg een 15, realistische optimisme een 25, oplossingsgerichtheid een 20, werken met talent een 30, discipline een 25, zelfbewustzijn een 30 en gezonde relaties een 20. Als onderzoeker moest het natuurlijk wel gemiddeld op die eerder aangegeven 25 uitkomen. Coherentie best lezers, coherentie ;)

Persoonlijk

In kleine groepjes van drie hebben we de scores met elkaar doorgenomen. Al vrij snel werd het daarbij flink persoonlijk want ga maar na: iedereen heeft wel dingen meegemaakt en de eerste bouwsteen is ‘verzoend verleden’. Gaandeweg kwamen we tot de vraag hoe je kunt vaststellen of je jezelf verzoend hebt met je verleden. Andersom is veel makkelijker: vrije emoties, neerslachtigheid, verdriet, negatief zelfbeeld etc. kunnen allemaal signalen zijn van onverzoend verleden. Maar geldt een afwezigheid van dit alles automatisch tot een verzoend verleden? Lastig en ‘food for thought’. Daarna hebben we voor elkaar gebeden, net als veel van de andere ~100 mannen.

Al met al

Een gezellige, leerzame en inspirerende avond. Wat mij betreft geenszins eenzijdig, freaky of anderszins. De 4e Musketier is eerlijk over haar missie, visie en strategie. Dat spreekt mij als ondernemer aan. Of je het wat vindt of niet is een persoonlijke zaak. Lees vooral nog even verder op De Nieuwe Koers want ik ben hier de 1000 woorden al gepasseerd. Foei.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.