Skip to main content

Wayfaring Stranger

Dick herkeek de fantastische film 1917 en toen viel hem het nummer I Am a Poor Wayfaring Stranger op. Het wordt a capella gezongen in de film. Vandaag meerdere versies van het nummer in deze lyric post.
| Dick Sluiter

Ik herkeek de fantastische film 1917 laatst weer en toen viel het nummer I Am a Poor Wayfaring Stranger op.  In deze filmscene zingt een soldaat a capella een folk/gospel original tijdens een zeldzaam rustmoment te midden van het oorlogsgeweld. Ik bleek het nummer al te kennen via 16 Horsepower, en over die versie ga ik het zo hebben, maar ik wil de desbetreffende filmscene je toch niet onthouden. Je hoeft de film niet gezien te hebben, om onder de indruk te geraken. Let ook op de visuele religieuze symbolen naast de tekst verwijzingen.

The Wayfaring Stranger

Het nummer ‘wayfaring stranger’ (oftewel een ‘zwervende vreemdeling’) is een Amerikaanse folk/gospel traditional. Het nummer wordt ergens aan het begin van de 19e eeuw gedateerd. De songtekst werd in 1858 voor het eerst gepubliceerd. Zoals met veel traditionals is ook dit nummer vaak gecoverd, in verschillende gedaantes en met (lichte) variaties in de songteksten. Bekende namen zoals Johnny Cash, Jack White (van de White Stripes) en Emmylou Harris hebben het nummer onder handen genomen.

Het nummer verhaalt over harde tijden met leed en heftige gebeurtenissen, maar waar er wordt uitgekeken naar de verlossing en thuis mogen komen (bij God). Ik vind de cover van 16 Horsepower mooier, minder ‘clean’ zogezegd en daardoor voelt het voor mij authentieker/doorleefder. Overigens ook ontdekt door een film: Gouden Palm winnaar Titane (2021).

Wayfaring Stranger

Video

“I’m goin’ there to see my loved ones Gone before me one by one I’m only goin’ over Jordan I’m only goin’ over home”

Lyrics

I’m just a poor wayfaring stranger
Travelin’ through a world of woe
Ain’t no sickness, toil, nor danger
In that bright land to which I go

I’m goin’ there to see my Father
Said He’d meet me when I come
I’m only goin’ over Jordan
I’m only goin’ over home

I know dark clouds gonna gather ‘round me
I know my way it’ll be rough and steep
Yet beautiful fields lie just before me
Where God’s redeemed did vigils keep

I’m goin’ there to see my loved ones
Gone before me one by one
I’m only goin’ over Jordan
I’m only goin’ over home

I’ll soon be free from earthly trials
This body rests in the orchard’s yard
I’ll drop this cross of self-denial
And go singing home to God

I’m goin’ there to see my Savior
To dwell with Him no more to roam
I’m only goin’ over Jordan
I’m only goin’ over home
I’m only goin’ over home

Johnny Cash

Nooit een kans laten liggen om ook Johnny Cash aan het woord te laten:

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 40 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.