Skip to main content

Hurt

van Johnny Cash

Een beroemde cover, door Johnny Cash gezongen, nog niet eerder door ons gepubliceerd. Een gemis vond Dick, maar daar komt na vandaag verandering in.
| Dick Sluiter

Een beroemde cover, door Johnny Cash gezongen, nog niet eerder door ons gepubliceerd. Een gemis vond ik, maar daar komt na vandaag verandering in. Allereerst raad ik je ten zeerste aan om het nummer mét de beelden te bekijken. Een voorbeeld hoe beelden de muziek versterken of misschien zelfs overstijgen. Wat maakt de beelden in combinatie met de muziek zo ontroerend?

Achtergrond

Johnny Cash ontviel ons al in 2003, maar was een zeer gerespecteerd en gewaardeerd muzikant, met name van countrymuziek. Bekend om zijn lage (bariton-)stem en bijnaam ‘Man in black’, zijn live opnames in de gevangenissen (Folsom Prison en San Quentin), maar ook de biografische film Walk the Line (De vertolking van June Carter leverde Reese Witherspoon een Oscar op). Een ruig leven vol alcohol- en drugsproblemen bracht hem veel problemen, maar na deze verslavingen eindelijk achter zich gelaten te hebben, hervond Cash zijn christelijk geloof.  June Carter speelde een grote rol bij dit herstel. Johnny Cash zou later stellen dat zij én God zijn leven hebben gered. Zij speelt ook een prominente rol in de clip van Hurt.

Nu terug naar de video. We horen en zien een zichtbare oude en kwetsbare zanger te midden van vergankelijke symbolen en memorabilia van zijn omvangrijke carrière zingen over… Ja, waar zingt hij eigenlijk over? Verschillende interpretaties zingen rond: gaat het over zelf pijniging, drugs verslaving, Cash ruige verleden? De clip lijkt aan te sturen op het laatste, maar er is genoeg ruimte voor andere (eigen) interpretaties. De video is doorsneden met christelijke symboliek en verleden en heden lopen door elkaar. En wat de clip bijzonder maakt, gezien de thematiek van vergankelijkheid: June Carter zou drie maanden na het maken overlijden. En het huis uit de video (familiehuis van Cash) niet lang erna volledig afbranden.

Het nummer is overigens een cover, het origineel is van Nine Inch Nails. (Onder de video en lyrics een reactie van de zanger Trent Reznor op deze cover). De lyric tekst is nagenoeg hetzelfde behalve één regel: “I wear this crown of shit” werd door Cash veranderd in “I wear this crown of thorns”. De doornenkroon verwijst naar Jezus (o.a. Matteüs 27:29) gedurende de vernederingen voorafgaande aan zijn kruisiging. De daaropvolgende tekstregel lijkt hierdoor ook een andere betekenis te krijgen: “upon my liar’s chair”, de mislukkingen van Cash om gedurende zijn leven aan Jezus idealen te kunnen voldoen/te kunnen volgen en de gevoelens die dat besef bij hem teweeg brengen.

Hurt

Video

“If I could start again, A million miles away,I would keep myself, I would find a way”

Lyrics

I hurt myself today
To see if I still feel
I focus on the pain
The only thing that’s real
The needle tears a hole
The old familiar sting
Try to kill it all away
But I remember everything

What have I become
My sweetest friend?
Everyone I know
Goes away in the end
And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

I wear this crown of thorns
Upon my liar’s chair
Full of broken thoughts
I cannot repair
Beneath the stains of time
The feelings disappear
You are someone else
I am still right here

What have I become
My sweetest friend?
Everyone I know
Goes away in the end
And you could have it all
My empire of dirt
I will let you down
I will make you hurt

If I could start again
A million miles away
I would keep myself
I would find a way

 

Cover

Het nummer Hurt werd door de bekende producer Rick Rubin aan Cash aangeraden.  Rubin produceerde onder meer Johnny Cash’s American series (zie ook eerdere post Openbaringen). Toen Trent Reznor werd gevraagd of het nummer Hurt überhaupt gecoverd kon worden, was zijn eerste reactie:

flattered [but worried that] the idea sounded a bit gimmicky.

Maar na het zien van de video:

Wow. Tears welling, silence, goose-bumps… Wow. [I felt like] I just lost my girlfriend, because that song isn’t mine anymore… It really made me think about how powerful music is as a medium and art form. I wrote some words and music in my bedroom as a way of staying sane, about a bleak and desperate place I was in, totally isolated and alone. [Somehow] that winds up reinterpreted by a music legend from a radically different era/genre and still retains sincerity and meaning — different, but every bit as pure.

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.