Skip to main content

Make Me An Offer I Cannot Refuse

Een nummer van Sufjan Stevens van het album The Ascension.

Onlangs kwam het nieuwe album van Sufjan Stevens uit, getiteld The Ascension. Daarop ook het nummer Make Me An Offer I Cannot Refuse.
| Dick Sluiter

Vandaag wil ik het openingsnummer van het nieuwe album van Sufjan Stevens met jullie delen: Make Me An Offer I Cannot Refuse. Deze quote komt je vast bekend voor: die heeft zijn bekendheid te danken aan de film The Godfather (1972).

Sufjan Stevens

Ik ken Sufjan Stevens vanaf zijn album Illinois uit 2005. Dit album zou uiteindelijk tot mijn allereerste echte concert leiden: Paradiso, Amsterdam 2006 (recensie in Trouw). Hij was toen nog van plan om een album van elk van de 50 staten van Amerika te maken, maar later zou blijken dat het bij zijn eerdere album Michigan en dit album Illinois zou blijven.

Sufjan Stevens bleef echter muziek maken, in allerlei gedaantes en samenwerkingsverbanden. Zijn output gaat van abstract elektronisch (The Age of Adz) tot folk-achtig (Carrie & Lowell). De fanatieke volgers hebben alles in huis, van zijn bijdrages aan rapalbums (!), verzamelalbums tot soundtracks (o.a. het vele prijswinnende Call Me By Your Name (2017) en begeleidingsmuziek voor theater en balletvoorstellingen aan toe. Deze fans kijken dus niet meer op of om van een nieuwe stijlverandering. Fans die pas inhaakten ten tijde van zijn meest succesvolle plaat Carrie & Lowell uit 2015 ( over de band met zijn dan net overleden moeder) zullen wel geschrokken zijn.  De nieuwe plaat The Ascension was toch weer een behoorlijke stijlbreuk met dat voorgaande album. De reacties zijn min of meer samen te vatten in de recensie van de Volkskrant. Sufjan Stevens lijkt zich dus maar weinig te leiden door verwachtingen en/of commercieel succes en dat maakt hem vermoedelijk ook zo geliefd bij een grote groep trouwe fans. En ook ik kan niet wachten om hem, in vermoedelijk post-corona tijden, voor de vierde keer weer live te mogen zien.

Make Me An Offer I Cannot Refuse

Video

Lyrics

Move me
Move like the waters I cannot drink
I have lost my patience
Make me an offer I cannot refuse

Move through to me
Show me the face of all of my dreams
Was it all for nothing?
Make me an offer I cannot refuse

Move through to me
Move like the ghost of a hazardous demon
Was it all forgiven?
Make me an offer I cannot refuse

Move like a centipede
Foolish as I am, follow my lead
I have lost my preference
Make me an offer I cannot refuse

Move through to me
Show me the face of the radical dream
There’s no time for innocence
Make me an offer I cannot refuse

Shall you refuse me? (Shall you refuse me?)
Show me the face of the radical dream
There’s no time for severance
Make me an offer I cannot refuse
Shall you abuse me? (Shall you abuse me?)
Show me the grace of a natural king
Lord, I need deliverance
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
Make me an offer I cannot refuse
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)
(Cannot refuse, cannot refuse)

The Ascension

Quote van genius.com:

The song mostly reflects Stevens’ ‘sense of urgency’  surrounding the LP, as Stevens exasperatedly demands a sign of presence from God in response to the chaos and devastation caused by humanity.

When talking about the song in a radio interview with Double J’s Zan Rowe, Stevens stated:

I think in some ways that song’s about giving God an ultimatum, “What do you have to say for yourself? If you are the divine being that you say you are, and if you are the sort of creative source of all living things – according to some religions – then what do you have to say for humanity? For your creation and its devastation?” I’m being a little bit melodramatic and didactic and angry. But I needed to embody that perspective to commit myself to the role. That song is about frustration and exasperation to my divine creator. It’s kind of hilarious and ridiculous, but also it’s a moment of catharsis for me. I felt like I needed to start the record with an exclamation point.

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.