Skip to main content

Overstap

Overdenking bij een overstapdienst

Het moment waarop jongeren in de kerk de overgang maken van kindermethodes naar geloofsvormen die passen bij tieners: de overstapdienst. Een overdenking van Dick.
| Dick Sluiter |

Het moment waarop jongeren in de kerk de overstap maken van het kindermethodes naar geloofsvormen die beter passen bij tieners: de overstapdienst. Een overdenking bij dit overgangsritueel.

Walkabout

Een walkabout is een traditionele tocht waarbij Aboriginals (oorspronkelijke bewoners van Australië)- individueel of in groep – honderden kilometers afleggen in de wildernis. Deze tochten worden vaak beschouwd als een overgangsritueel voor jongeren, maar Aboriginals van alle leeftijden en van beide geslachten gaan op walkabout.

Ze gaan een weg die hun voorouders ook eerder gingen. Voor duizenden jaren was de walkabout dé manier waarop de diverse stammen elkaar hun verschillende gezangen over de schepping leerden en goederen ruilden.

En waarom moest ik hier nu aan denken? Vanwege dat woord: overgangsritueel. Net als de overstapdienst dat is. Deze dienst is een overstap, een overgang, van de kindertijd naar volwassenheid. Een nieuwe fase. En ook hier staan jullie in een lange traditie, die velen jullie zijn voorgegaan. Maar gelukkig hoefden jullie in ons geval geen honderden kilometers voor af te leggen.

Overstap

Overgang

We kennen wel meer overgangen, al dan niet met rituelen. Neem bijvoorbeeld de overgang van basisschool naar de middelbare school. Groep 8 is eigenlijk één grote overgang, waar je al langzaam afscheid neemt van je huidige, oude school en vooruitkijkt naar je nieuwe school. Werd je op de basisschool nog veel bij de hand genomen, in het begin nog letterlijk, dan leer je op de middelbare school vooral zelfstandig te werken én zelf na te denken. Nog een voorbeeld: veel (ex-) voetballer zullen dit herkennen. Ook daar maak je op een gegeven moment de stap naar een heel veld, geen penalty’s meer na een wedstrijd, want er wordt verwacht dat je meer kan (ook tegen je verlies) en in systeem/team samen spelen.

De overstapdienst is dus ook zo’n overgang: de overstap van kinderkerk naar de tienerdienst/-activiteiten. Je verlaat de oude vorm, de kinderkerk, voor een nieuwe vorm, de tienerdienst. Je bent op een leeftijd gekomen dat je zelf meer kunt nadenken of waarin je dat mag gaan leren ontdekken.

“Prediker 4:9: Als iemand alleen is, kan hij zich niet goed verdedigen. Maar samen kun je een tegenstander aan. Samen ben je sterker. Net als een touw dat gemaakt is uit drie losse touwen. Dat trek je niet zomaar stuk.”

Groter geheel

Als iemand klaar is met ‘the walkabout’ dan is dat niet alleen een knappe persoonlijke prestatie, en dat mag gevierd worden, maar het is ook altijd weer een nieuw welkom in de groep. Want dat is onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je mag er zijn én je bent uiteindelijk altijd onderdeel van een groter geheel, een grotere groep.

De Bijbellezing uit het boek Prediker liet al zien:

 9Je kunt maar beter met z’n tweeën zijn dan alleen. Want samen bereik je meer dan in je eentje. 10Als één van beiden valt, dan helpt de ander hem weer overeind. Maar als je alleen bent, kan niemand je weer overeind helpen.

12Als iemand alleen is, kan hij zich niet goed verdedigen. Maar samen kun je een tegenstander aan. Samen ben je sterker. Net als een touw dat gemaakt is uit drie losse touwen. Dat trek je niet zomaar stuk.

Hoe je met elkaar moet omgaan (Matteüs 14: 19-20)

19 ‘En luister ook goed naar deze woorden: Stel dat twee van jullie samen bidden om iets hier op aarde. Dan zal mijn hemelse Vader zorgen dat het gebeurt, wat het ook is. 20Want overal waar twee of meer gelovigen bij elkaar zijn, daar ben ik ook.’

Gezien worden

Vandaag willen we jullie laten weten:

  1. dat we jullie zien als persoon
  2. dat we jullie zien als onderdeel van de kerk. Daarom doen we dit ook niet op een maandagavond met een klein groepje, maar in een ochtenddienst ten overstaande van een volle kerk.
  3. maar bovenal dat God jullie ziet.

Er zal nog van alles in jullie leven veranderen, je zult meer ‘overstappen’ maken, maar weet dat er naast jou, de ánder (vrienden, familie, de kerk), maar bovenal God is, die ook dit met jullie meemaakt. Zij én Hij geven je de kracht om sterk te zijn, ook op je mindere momenten, als het voelt dat je er alleen voorstaat. Want niet alles wat je mee zult maken zal makkelijk zijn, maar daarom hoop ik dat zult blijven herinneren dat samen sterk maakt. Denk aan het voorbeeld van het drievoudig snoer. Waar je ook heen mag gaan of wat je ook gaat doen; je bent echt niet alleen. Samen maakt sterk.

Ik hoop dat jullie je mogen blijven ontwikkelen, mogen ontdekken dat de kerk een plek kan zijn waar je gezien word. En als wij, als mensen, hierin tekort schieten, weet dan dat God je altijd ziet.

Tot slot rest ons niet meer dan jullie succes te wensen op jullie tocht. Mét God, denk ik er dan achteraan. En vergeet niet even stil te staan bij het oude, het afscheid, maar ook zeker te vieren dat er weer een nieuw moment aanbreekt.

Amen.

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.