Jongeren nemen niet meer vanzelfsprekend het geloof over van hun ouders en gemeente. Ze moeten onderzoeken en bevragen, het uittesten. Sommigen doen dit al jong, anderen later. Sommigen stellen rationele vragen, anderen meer op het niveau van ervaring of gevolgen voor je leven. Om een volwassen geloof te ontwikkelen, is het ontzettend belangrijk dat jongeren worden aangemoedigd deze vragen te stellen en dat hun vragen serieus worden genomen.
Het geloofsgesprek en het leren verwoorden van de betekenis van het geloof in Jezus Christus voor jouzelf heeft daarin een belangrijke rol. De grootste reden voor het loslaten van het geloof door jonge mensen blijkt niet zozeer de (geloofs)twijfel zelf te zijn, maar het zwijgen over dat geloof en de twijfels. Jongeren leren hun geloofsmening te vormen door niet alleen zelf te leren verwoorden wat ze geloven of wat ze daarin lastig vinden, maar ook door dat te horen van anderen.
Kernwaarde 3: Hart voor jongeren hebben
In de kerken die in het Growing Young-onderzoek waren betrokken, blijken alle generaties het jongeren te gunnen dat ze gezien worden en tot hun recht komen. Kerkleden zijn in jongeren geïnteresseerd, proberen hen te begrijpen en bij hen aan te sluiten. Hierdoor voelen jongeren zich thuis in de gemeente. Jonge mensen willen immers, nog meer dan volwassenen, gezien en gekend worden, zich geaccepteerd en geliefd voelen. Dat komt doordat ze zelf nog in ontwikkeling zijn en daardoor onzeker zijn. Toch vinden veel kerken dit lastig.
Vaak zijn we als volwassenen geneigd om jongere generaties (met name tieners, jongeren en jongvolwassenen) te beoordelen op basis van het gedrag dat eigen is aan hun leeftijd of hun generatie, ‘De jeugd van tegenwoordig!’ Of we krijgen juist medelijden met hen door de grote prestatiedruk die jongeren ervaren of de slechte kansen op de woningmarkt. Medelijden zonder werkelijke empathie of verbinding met de jongere zelf. Zowel de veroordeling als medelijden zorgt ervoor dat je afstand houdt en geen contact van hart tot hart zoekt. Juist vanuit een houding van empathie ontdek je hoe God bezig is in de levens van jonge mensen. Daarom is het belangrijk om in de kerk van jongeren te houden. Niet omdat ze de kerk van morgen zijn, maar vooral omdat ze nu al vorm geven aan de kerk van vandaag.
Kernwaarde 4: Verantwoordelijkheid geven
Er blijkt een relatie te zijn tussen de mate waarin jongeren zich betrokken voelen en de verantwoordelijkheid die ze krijgen. In de onderzochte kerken (uit het Growing Young onderzoek) hadden jongeren veel verantwoordelijkheden en werden ze gestimuleerd niet alleen te participeren, maar ook leiding te geven op allerlei plekken in de gemeente.
Verantwoordelijkheid geven is zowel voor de gever als de ontvanger spannend. Growing Young gebruikt hiervoor het beeld van het doorgeven van sleutels. Denk aan het moment dat ouders hun kind net na het behalen van het rijbewijs de sleutels geven van hun eigen auto (áls ze dat al aandurven). Dat is spannend voor zowel de ouders als de jongvolwassene die hiermee een nieuwe verantwoordelijkheid krijgt.
Dit heeft een positieve invloed op de jongeren zelf: zij voelen zich serieus genomen en betrokken, ze beseffen dat ze nodig zijn. Bovendien kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden en waar ze goed in zijn. Ze voelen dat ze uitgedaagd worden, er wordt echt iets van hen verwacht. Ze raken meer met de gemeente verbonden doordat ze deze taken met anderen doen en zij investeren op hun beurt weer in anderen. Actieve jongeren brengen levendigheid in de gemeente en zorgen ervoor dat de gemeente bij de tijd blijft. Als jongeren in de gemeente zichtbaar zijn, trekt dit ook weer andere jongeren en gezinnen aan.
Geef een antwoord