geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.

 

Toekomst

Naar aanleiding van het PKN jaarthema: Van U is de toekomst

Dick hoorde iemand zeggen: dat is toekomstmuziek. Dat betekent: we weten het (nog) niet. En hij schreef er deze blog over.
| Dick Sluiter |

Hoe zal het de komende tijd gaan? Een vraag die ik de laatste tijd vaak hoor langskomen. Corona gerelateerd uiteraard. Ik vermoed dat de PKN op deze onzekere toekomstverwachtingen heeft ingespeeld met het jaarthema: van U is de toekomst.

Ik hoorde iemand zeggen over die verwachtingen: “dat is toekomstmuziek” . Dat zeggen we vaak als we aan willen duiden dat we niets kunnen zeggen over die toekomst. Dat weten we (nog) niet. Mooi woord ook. Zodoende kwam ik op het onderwerp van deze blog: toekomstmuziek

 

Toekomstmuziek

Waar je naar geluisterd hebt? Muziek uit achtereenvolgens 2001: A Space Odyssey (Strauss – Also Sprach Zarathustra), Star Wars (John Williams – Main Title Theme), The Terminator (John Williams – Main Theme) en Inception (Hans Zimmer – Time)

Muziek uit sciencefictionfilms. Muziek uit films over de toekomst. Toekomstmuziek.  Als je deze muziek zou moeten omschrijven dan kom je uit op woorden als dreigend, spannend en hoopvol. Waarom nu deze fragmenten? Omdat dit vast gevoelens zijn die we herkennen als we nadenken over de toekomst. Hoe zal het komend jaar gaan op school, werk of met mijn relatie? Ook in de kerk is er onzekerheid over de toekomst.  De corona heeft veel ongewis gemaakt. Het ene moment konden we de toekomst nog vol goede moed aan en het volgende moment zagen we alles afbrokkelen. Daarom is het mooi dat er in het thema van dit jaar het vertrouwen in God erbij wordt gehaald. Want zeggen/zingen wij niet vaak: van Hem is de toekomst?

Dat wil overigens niet zeggen dat de toekomst vast ligt of minder spannend of dreigend is. We hebben (nog) niet het vermogen gekregen om in de toekomst te kijken. En wat sciencefictionfilms vaak laten zien: als we dat vermogen al zouden hebben , dan zijn we er waarschijnlijk toch niet blij mee. Er zijn verschillende films die spelen met dit idee, maar elke keer denk je:  wie wil nu precies weten hoe zijn leven er uit gaat zien? Of nog enger: weten wanneer je overlijdensdatum is? Ik niet in ieder geval..

 

Toekomst

“Daarom is het mooi dat er in het thema van dit jaar het vertrouwen in God erbij wordt gehaald: van U is de toekomst.”

Uitverkoren

In die sciencefictionfilms is er vaak een uitverkoren persoon (bijvoorbeeld Anakin Skywalker uit Star Wars of Arnold Swarzenegger uit The Terminator ) op wiens schouders alle hoop van de mensheid ligt. Zij moeten de mensheid verenigen en zorgen voor een betere en hoopvolle toekomst. De overduidelijk link met het christendom ligt voor het oprapen, want die kent ook een uitverkoren mens: Jezus. Hij laat zien dat we moeten proberen én leren om (niet makkelijk) deze hoop vooral bij Hem (en God) neer te leggen. Wij als mensen komen namelijk maar tot zover. En de rest is aan Hem. Van U is de toekomst. En dat gaan we proberen toe te passen als we aankomend seizoen van alles gaan ondernemen, organiseren en bedenken. En hoe dit allemaal zal gaan lopen…? Gelukkig maar dat deze toekomst dus niet alleen afhangt van ons succes. Wat is een gelovige/kerk immers ‘waard’ als we dit niet uit handen kunnen geven?

Muziek beleven

Als we zo speculerend vooruit kijken zeggen we soms: dat is nog toekomstmuziek. Met die nadruk op: dat weten we nog niet. De soundtracks die we eerder hoorden illustreren nu juist mooi dat je best een poging kan wagen. En dat die muziek een niet te onderschatten middel is.

Ik mag graag naar concerten gaan en het mooie daarvan is, net als in de kerk, dat je schouder aan schouder van muziek mag genieten  zonder afleiding. Je mag dichtbij de ander staan, dichterbij dan je normaal zou mag komen. En ook het samen muziek luisteren, is op een of andere manier een hele andere belevenis dan dit alleen doen. En we hebben verplicht veel alleen of in kleine kring moeten doen tijdens de corona. Het is dus ook een oefening in samen zijn.

Uitstijgen

En op de beste momenten laat muziek je even uitstijgen bij de realiteit. Je beleeft op dat unieke moment, het is ook weer voorbij zodra het stopt, een boven jezelf uitstijgend ervaring. Ook nu kom je weer even los van dat individuele, naar binnen gekeerde leven. Je komt misschien dichter bij God. Je voelt je één met de anderen, de tradities of met de kerkgemeenschap. Ik was van het weekend in een kerk waar weer voluit werd gezongen. Dat was echt prachtig!

Laten we dus vooral veel muziek maken en dit dan ook samen beleven: dat lijkt me een mooie en hoopvolle wens voor de toekomst. Van U is de toekomst: dat klinkt als muziek in de oren.

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

copyright © geloofsvoer - 2013- - powered by YOOtheme.

volg ons   —