geloofsvoer.nl – voer voor gelovigen. Elke twee weken een blog of podcast van Dick en/of Renco. Lees en luister mee.  

Good Lord the Light

Uit de dichtbundel van Christian Wiman: Survival is a Style

Een gedicht kan je raken zonder dat je precies kunt uitleggen waarom. Vandaag deelt Dick een gedicht van Christian Wiman – Good Lord the Light.
| Dick Sluiter | | Reageren

Een gedicht van Christian Wiman: Good Lord the Light

Uit de dichtbundel ‘Survival is a Style’ – Farrar, Straus en Giroux (februari 2021)

Geraakt

Een gedicht kan je raken zonder dat je precies kunt uitleggen waarom. En als je het al kunt uitleggen zal het misschien gaan over woordcombinaties, associaties en de zinsopbouwen. Oftewel je probeert een rationele uitleg te geven aan een emotionele reactie c.q. gevoel.  Ik ga daarom niets proberen uit te leggen over dit gedicht, behalve dat het mij raakte en emotioneerde. En dat dat de reden waarom ik het graag wil delen

Good Lord the Light

“There is an under, always, through which things still move, breathe, and have their being, quick coals and crimsons no one need see to see.”

Good Lord the Light

Good morning misery,
goodbye belief,
good Lord the light
cutting across the lake
so long gone
to ice —

There is an under, always,
through which things still move, breathe,
and have their being,
quick coals and crimsons
no one need see
to see.

Good night knowledge,
goodbye beyond,
good God the winter
one must wander
one’s own soul
to be.

Poetry Exchange

Meer weten over dit gedicht? Luister dan naar deze aflevering van the Poetry Exchange. Daarin is Krista Tippett te gast. Deze schrijfster en host van de On Being Podcast praat uitgebreid over Good Lord The Light van Christian Wiman. Ze komen verder dan ik in een poging het gedicht uit te leggen.

Je hoort de aflevering hier.

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 35 jaar, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Blog bewerken

Vul hier de titel van je blog in. Ivm de opmaak van de site is een lange titel minder mooi. Benut dan vooral ook de ondertitel.

Vul hier de (optionele) ondertitel van je blog in. Dit is idealiter een complete zin of vraag.

Vul hier de (tot lezen uitnodigende) introtekst van je blog in. Deze tekst verschijnt boven de 'Verder lezen' knop. Bij voorkeur één alinea.

Vul hier de eerste kop van je blog in. Deze kop volgt op de introtekst, maar pas na 'Verder lezen'.

Vul hier de tekst onder kop 1 in, ofwel: de start van je blog. Heb je meer dan één kop nodig in de start van je blog? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3). Indien je gebruik van maakt inzet 1 (optioneel), dan wordt die getoond onder deze tekst.

Vul hier de kop van de (optionele) eerste inzet in. Deze inzet wordt getoond tussen 'Start - tekst' en 'Midden - kop'. En ook boven de quote, mocht je die invullen.

Vul hier de tekst van de (optionele) eerste inzet in. Wordt uiteraard getoond onder 'Inzet 1 - kop'. Heb je meer dan één kop nodig in inzet 1? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Vul hier optioneel een stukje tekst - zonder aanhalingstekens - uit je blog in, dat je uitgelicht wilt zien in een quote. Wordt getoond boven 'Midden - kop'.

Vul hier de tweede kop van je blog in. Indien je gebruik maakt van inzet 1 (optioneel) dan volgt deze kop onder inzet 1.

Zorg dat dit het langste deel van je blog is. Heb je meer dan één kop nodig in het midden van je blog? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Vul hier de kop van de (optionele) tweede inzet in. Wordt getoond tussen 'Midden - tekst' en 'Slot - kop'.

Vul hier de tekst van de (optionele) tweede inzet in. Wordt uiteraard getoond onder 'Inzet 2 - kop'. Heb je meer dan één kop nodig in inzet 2? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Vul hier de derde kop van je blog in. Indien je gebruik maakt van inzet 2 (optioneel) dan volgt deze kop onder inzet 2.

Heb je meer dan één kop nodig in het slot van je blog? Vul ze hieronder in met h3 (kop selecteren -> wijzig 'Paragraaf' naar h3).

Upload (of selecteer) hier de afbeelding bij je blog. De afbeelding moet 1800 pixels breed zijn en 1200 pixels hoog. Verder mag deze niet groter zijn dan 500kb en moet het een .jpg afbeelding zijn.

Selecteer hier de juiste categorie voor je blog. Meestal is dat Nadenken, maar soms gaat het specifiek over Muziek (voor overzicht oid, níet voor lyric post), Film & TV of schrijf je een Verslag van iets.

Vul hier de 'meta tekst' in bij je blog. Deze tekst wordt getoond in de zoekresultaten van bijvoorbeeld Google. Maak de tekst zo lang mogelijk, maar niet langer dan 155 tekens. De tekst wordt óók gebruikt bij het plaatsen van je blog op Facebook dus zorg dat het uitnodigt tot lezen ;-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Populair op dit moment

  • Good Lord the Light

    Een gedicht van Christian Wiman: Good Lord the Light Uit de dichtbundel ‘Survival is a Style’ – Farrar, Straus en Girou…
  • #12 Rationeel geloof

    Op uitnodiging van mij keken we beide een aflevering van het programma Andries, met daarin als gast Jurjen van Houwelingen. Vervolgens ov…
  • Dying Is Absolutely Safe

    Afgelopen week liep ik weer eens een etappe van het Pieterpad. En met alle podcasts in de zomervakantiemodus kom je nog eens aan muziek l…

copyright © geloofsvoer.nl - 2013-2021