Skip to main content

Arjan Lubach (en ik?)

Waarom je als christen zeker moet luisteren naar interviews al deze.

Al eerder luisterde Renco naar Arjan Lubach in de Ongelofelijke Podcast en nu recent in de podcast ‘Met Groenteman in de kast’. Aanrader!
| Renco Schoemaker |

Velen zullen Arjan Lubach kennen en misschien ook wel zijn atheïstische levensovertuiging. In de eerste aflevering van de ‘Ongelofelijke Podcast‘ werd hij geïnterviewd. “Lubach geloofde een substantieel deel van zijn leven dat er een God was. Inmiddels heeft hij zich daarvan afgekeerd. “Ik wil dat religie uit de openbare ruimte gaat”, vertelt de Zondag met Lubach-ster“Dat de indoctrinatie van kinderen verdwijnt en dat de bemoeienis met andere mensen weggaat.””. Recent werd hij geïnterviewd in deze aflevering van de Volkskrant podcast ‘Met Groenteman in de kast’. Het beluisteren waard.

Lubach

Afgelopen week keek ik mijn eerste aflevering Zondag met Lubach. Uit de podcast begreep ik dat het zijn laatste seizoen wordt. Afgezien van de voornoemde Ongelofelijke Podcast episode zag of hoorde ik eerder nooit iets van hem. Dat ik geen ’traditioneel’ televisie abonnement heb draagt daar natuurlijk aan bij. In beide interviews/podcasts vond ik Arjan openhartig en respectvol en tevens niet heel ‘militant’, zoals dat dan heet. Zo staat hij wel min of meer bekend, begreep ik. Maar misschien zegt dat ook vooral iets over mijzelf (dat ik hem niet militant zou noemen).

Los van de religieuze elementen in het gesprek, vond ik het interessant Arjan wat beter te leren kennen. Regelmatig formuleerde hij antwoorden die van mij afkomstig hadden kunnen zijn. Vandaar de titel van deze blog. Op een zeker moment zegt hij dat een gedachte niet ‘onbenut’ kan blijven. Wat fijn om te horen dat er meer mensen zijn die daar last van hebben. Het idee dat een bepaalde gedachte – eentje die jij zelf nuttig, waardevol, origineel etc. vindt – niet weer zomaar mag/kan ‘verdwijden’. Alsof deze nieuwe ‘kennis’ je moreel verplicht tot een vorm van handelen. In mijn geval is dat nogal eens een blog.

Arjan Lubach (en ik?)

‘Waarom doet God dit eigenlijk?’

Ten tijde van corona (lock-down) twitterde Arjan een poll met als titel ‘Waarom doet God dit eigenlijk?’. Wie mee wilde doen had de keus uit 4 opties: grapje, foutje, test of straf. Gert-Jan Segers en Tijs van den Brink moesten dat maar eens uitleggen. Misschien is Lubach toch militanter dan ik had gedacht? Enkele zoekopdrachten tonen meerdere ‘schermutselingen’ tussen hem en ChristUnie leider Gert-Jan Segers. Het zijn moderne, vaak populair geformuleerde variaties van oude, wezenlijke (geloofs)vragen. Vragen waar wat mij betreft iedere gelovige mee geworsteld zou moeten hebben.

“Ik hoef het niet van je af te pakken. Maar we zijn wel beter af met een wereld die is gebaseerd op wetenschap en logica. Zodra je het domein fantasie toelaat, is het hek van de dam. Dan kun je alles toelaten. Je hoeft niets meer aan te tonen.”

Met Groenteman in de kast

Hieronder kan je de podcast ‘in kwestie’ beluisteren. Uiteraard kan je de podcast ook opzoeken in je favoriete podcast app (zoals David Boogerd dat mooi kan zeggen) en vanuit daar luisteren.

Oneens en eens

Wat ik leer uit zo’n interview/podcast is dat Arjan – gekeken voorbij de populaire saus die er elders overheen gaat- terechte vragen stelt. Dat hij het geloof heeft afgedaan om redenen waar ik me in kan verplaatsen. Maar het gaat veel verder dan enkele geslaagde oneliners omdat hij zich wel laat kennen in de podcastaflevering. Hij is, net als de rest, gewoon een mens die dingen meemaakt en heeft meegemaakt die vormend zijn voor zijn wereldbeeld.

Dat zien we vaker om ons christenen heen gebeuren: een veranderend wereldbeeld waarin er geen noodzakelijk voor God meer is. Soms verder weg, soms (heel) dichtbij. Inmiddels vind ik het vele malen interessanter om het dan vooral te hebben over het ogenschijnlijk aantrekkelijker alternatief; de afwezigheid van God. De niet-bestaande God. In plaats van in een vrij zinloze discussie te belanden of geloven in God nu wel of niet van vroeger is, achterhaald en zeker niet voor de slimme mens (het D66 frame).

“Christenen zijn raar”

Een impressie uit 2015. In een uitzending als deze wordt het christelijk geloof geridiculiseerd door Arjan terwijl hij op andere momenten, wanneer er op een geheel andere ‘frequentie’ wordt gesproken over geloof, vele malen milder is. Bij Groenteman geeft hij toe dat hij naarmate hij ouder wordt ook milder is geworden. Hij illustreert dit sterk met enkele gebeurtenissen/mensen uit zijn persoonlijk leven. Vooral de stiltes op het einde zette enkele van deze momenten kracht bij.

Godsbeelden

Arjan verwerpt een God die ik (grotendeels) ook verwerp. Arjan verwerpt religieuze praktijken die ik ook verwerp. Maar hij keert zich ook tegen alle uitingsvormen van het christendom in de openbare ruimte. Het moet ’terug achter de voordeur’ en dat bestrijd ik. Wat is er zónder God? Een vraag die zich op een geheel andere frequentie aandient dan de vraag of christelijk onderwijs toelaatbaar is. Voorbij de inconsistenties in het uitbannen van God uit de (openbare) samenleving is de prominente vraag: wat dan wél?

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.