Skip to main content

Super Team

Dick keek de Pixar short ‘Sanjay’s Super Team’ en dit deed hem schrijven over de korte aandachtsspanne van mensen i.r.t. de kerkelijke rituelen.
| Dick Sluiter |

Sanjay’s Super Team is een short (kort-) film van Pixar. Voor hun grote bioscoopreleases stopt deze filmstudio altijd een kleine film als een soort van amuse. In het geval van de release van de film The Good Dinosaur (2015) de short Sanjay’s Super Team. Het verhaal is gebaseerd op de ervaringen van de regisseur zelf; Sanjay Patel.

Verhaal

De short verhaalt van een kleine Indiase jongen die graag superheldenfilms kijkt, terwijl zijn vader zich ondertussen bezig houdt met traditionele, religieuze handelingen, in dit geval Hindoestaanse rituelen. Een poging van de vader tot betrokkenheid lijkt te mislukken, maar de aanvankelijke teleurstelling van de vader, krijgt op het einde toch nog een positieve draai.

Ik vind dit allereerst een alleraardigste schets van onze tijd, gezien de constante afleiding, veroorzaakt door onder andere de westers (pop-)cultuur via de (sociale) media. Maar ook de wanhopige pogingen van oudere (religieuze) generaties om aandacht voor hun oude tradities te krijgen en te behouden. Maar ook de (persoonlijke) invalshoek van de regisseur vind ik merkbaar en de uiteindelijke oplossing vind ik mooi gevonden.

 

Super Team

Aandacht

De short laat zien dat het niet meer vanzelfsprekend is dat je de aandacht nog weet vast te houden (voor lange tijd). Dit was natuurlijk altijd al een discussie tussen een oude en nieuwe generatie, je moet je immers ergens tegen afzetten, maar het huidige tijdsgewricht lijkt de kloof wel te vergroten. Dit gaat dan ook niet alleen over religieuze tradities, maar over meerdere zaken. Informatie moet sneller en krachtiger worden overgebracht om de aandacht ten minste even vast te houden. Films van tegenwoordig kenmerken zich door een steeds snellere opeenvolging van beelden, waarbij je ogen vaak niet meer weten waar te kijken.

Muziekartiesten merken dat luisteraars niet meer een heel album kunnen afluisteren, dus de release van singles is de belangrijkste aandachttrekker geworden. Menig boekenwinkel heeft zijn deuren moeten sluiten, dat is echt niet alleen vanwege de E-readers als concurrentie, maar ook omdat men simpelweg de tijd en rust niet meer heeft om een boek te lezen. Liever krijgen we onze teksten via een interactieve website, met allerlei opties om de tekst te ‘verrijken’. Informatieoverdracht in het algemeen moet meer zintuigen aanspreken dan bijvoorbeeld, zoals hierboven al genoemd, alleen platte tekst, maar dit moet ook worden aangevuld met audio en video.

Rituelen

Ook de kerk en andere religieuze instituten hebben te maken met deze afleiding/korte aandachtsspanne. Religieuze rituelen voldoen in dat opzicht niet meer aan de eisen van de burger die ze op andere vlakken in hun leven wel vervuld zien worden, althans op het gebied van snelle en gevarieerde informatieoverdracht. De religieuze rituelen blijken bijvoorbeeld te archaïsch in taalgebruik, duren te lang, vanwege kennisgebrek ontstaat ook nog eens verwarring en wordt er al snel afgehaakt etc.

Kansen

Deze short laat echter ook de kansen zien. Een samensmelting van vormen die we zelf niet altijd bedenken, maar die altijd al hun weg hebben gevonden en via een trial-and-error methode en/of survival of the fittest hun waarde in de toekomst mogelijk nog doen gelden. Niet elke nieuwe vorm heeft namelijk eeuwigheidswaarde, soms werkt het maar een bepaalde periode, maar dit kan over de tijd natuurlijk wel gebeuren. Vormen die een combinatie aangaan met rituelen, zoals in de short de superheldenverbeelding samensmelt met de personificatie van de Hindoestaanse goden. Een nieuwe manier om traditionele rituelen mee te nemen naar onze tijd, zonder aan betekenis te hoeven verliezen, Samensmeltingen waarvan je zelf niet zou kunnen dromen en/of verzinnen, maar een ander misschien wel.

Iets meer over auteur Dick Sluiter

Dick is zo’n 40 jaar, getrouwd en vader van drie kinderen. Hij is zeer geïnteresseerd in alles wat met religie te maken heeft, van kunst tot wetenschap en van traditioneel tot postmodern.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.