Skip to main content

Een seminar Five Capitals 1/2

Five Capitals – Je leert Jezus kennen als bouwer van de grootste beweging aller tijden en ontdekt wat hij over jou en je bedrijf te zeggen heeft.
| Renco Schoemaker |

Het gedachtegoed van Five Capitals komt van de 3DM beweging uit Engeland, met als grondlegger Mike Breen. Kernwoorden zijn discipelschap en missionair zijn. Vooral discipelschap is momenteel een erg hippe term, we doen er hier op geloofsvoer ook aan mee.

 

Experience

Afgelopen week, terwijl jullie de sterke blog van Len lazen over onrecht, was ik aanwezig op de “Five Capitals Experience’ in Assen. Ja, want het moet natuurlijk wel een ‘experience’ zijn. Dat is hot. Maar eerlijk is eerlijk, een ervaring was het zeker dus geen woord daarvan is gelogen. Vandaag neem ik jullie graag mee door de seminar Five Capitals. Waar ging het over? Later: wat deed het mij?

 

Een seminar Five Capitals 1/2

Five Capitals

De Five Capitals staan voor, in toenemende belangrijkheid, voor:

5. Financieel kapitaal Heel simpel, de hoeveelheid geld die we tot onze beschikbaar hebben. Jezus spreekt veel over geld in de Bijbel omdat we het risico lopen geld tot afgod te vereren. Dat we niet meer zonder kunnen omdat we onze waarde en identiteit er aan ontlenen. Maar op de juiste manier is geld gewoon een middel te investeren in de volgende 4 kapitalen.

4. Intellectueel kapitaal De creativiteit en de kennis waarover we beschikken. In hoeverre kunnen we denken in concepten en ideeën? Het overstijgt financieel kapitaal omdat je met domweg geld spenderen nog geen ideeën en creativiteit stimuleert. Jezus beschikte over veel intellectueel kapitaal, hij werd niet voor niets Rabbie genoemd.

3. Fysiek kapitaal De hoeveelheid tijd en energie die we beschikbaar hebben voor dingen als taken, projecten en relaties. Dit hangt dus ook samen met onze fysieke gezondheid. Het is van belang dat we een goede balans vinden tussen werken en rusten om zo ook op de lange termijn over fysiek kapitaal te beschikken. Jezus nam regelmatig tijd om te rusten omdat hij moe was.

2. Relationeel kapitaal Het aandeel dat we tot onze beschikking hebben om te investeren in andere als familie en vrienden. Relationeel kapitaal hangt sterk samen met ons gevoel van geluk, gezondheid en welvaart. Dit zijn, zogezegd, de kaders waarbinnen relationeel kapitaal tot volle uiting kan komen.  Jezus investeerde sterk in relationeel kapitaal door zijn fysieke kapitaal in te zetten in zijn relatie met zijn discipelen.

1. Spiritueel kapitaal De belangrijkste, de kracht en wijsheid waarover we kunnen beschikken. Mensen keken op naar Jezus omdat hij beschikte over autoriteit en wijsheid (niet in de laatste plaats door de wonderen). Onze persoonlijke relatie met God voedt ons spiritueel kapitaal welke op haar beurt voeding geeft aan de overige vier kapitalen.

Herkomst

Het begon in mei, tot aan vorige week:

Discipelschap: hype, trend of evangelie? [link] http://t.co/5mC7mkm5rt
— Geloofsvoer (@Geloofsvoer) 10 mei 2014

Discipel zijn: waar te beginnen? Check dit ‘functieprofiel’ [link]: http://t.co/GKQLxGqjk1
— Geloofsvoer (@Geloofsvoer) 19 mei 2014

Discipelschapsontwikkeling in kerken. Hoe? De eerst post in een serie van vijf [link]: http://t.co/A9zdGJWNwR
— Geloofsvoer (@Geloofsvoer) 5 juni 2014

Over discipelschap: zijn we consumenten of producenten? [link] http://t.co/e4qQrhCM3p (door @JosDouma)
— Geloofsvoer (@Geloofsvoer) 7 juli 2014

Hot: discipelschap. Mocht u het nog niet gehoord hebben. Wel een werkwoord overigens: http://t.co/G3JKXah5V5 (door @JezusVolgen)
— Geloofsvoer (@Geloofsvoer) 13 september 2014

Wel zijn we hier en daar nog wat verlegen met de term zelf. Keuze voor discipelschap kan verlegenheid doorbreken: http://t.co/VAqI09NwH5
— Geloofsvoer (@Geloofsvoer) 14 september 2014

Ikzelf kan me goed vinden in deze visie. Dat het verder visueel op de website allemaal op en top voor elkaar is helpt natuurlijk ook goed mee (al geven we dat doorgaans niet graag toe). Goed om te noemen is dat ook leiderschap een grote rol heeft wat je ook terug lees onder ‘Life on the Edge’- Because leader by definition are the ones who go first.

Het gedachtegoed komt ook terug in bijvoorbeeld de LEF Learning Community van Navigators (http://www.heblef.nu) en de Learning Community van NL zoekt… (http://nederlandzoekt.nl/leergemeenschap). NL zoekt is tevens de organisator van de Five Capitals seminar.

Opzet

De seminar was opgedeeld in vier blokken: donderdagavond een introductie en kennismaking, vrijdagochtend ‘Wat is?’, vrijdagmiddag ‘Wat kan?’ en zaterdagochtend ‘Wat zal?’. Vanuit de positie waarin je je nu bevindt dromen over waar je naar toe wilt en volgens concrete plannen maken daar te komen. Dit alles met hulp van het model, want daar houden de mannen van, over kairos momenten in je leven. Kairos kan je vertalen als “het juiste moment om iets voor elkaar te krijgen”.

Kortom: je neemt de tijd deze momenten in je leven te observeren, er op te reflecteren en het er met andere te bespreken. Je komt tot inkeer, maar je laat het daar niet bij omdat je gelooft! Dus je je pakt het moment (soms wel God-moment genoemd) en vanuit geloof maak je een plan (hoe kan het anders, beter?). Het is belangrijk iemand te vinden waarvoor je aanspreekbaar wilt zijn op je eigen plan zodat je ook echt gaat doen.

Huddel

Bovenstaande doe je in kleine groepen waar een veilige sfeer heerst. Een kleine groep is echter niet hetzelfde als een huddel. Mike Breen legt hier uitgebreid uit wat het verschil is. Huddel (in het Engels: huddle) komt vanuit de sportwereld.

Huddels zijn gericht op (toekomstige) leiders om daar te leren invulling te geven aan discipelschap in hun leven. Deelname is op uitnodiging (jaja..) en het is de bedoeling dat alle deelnemers naar verloop van tijd eigen huddels starten met nieuwe leiders. Ofwel: exponentiële groei. De huddel groter maken is dus geen doel.

Deelname vergt dat je je open stelt en de andere deelnemers toelaat in je leven; je denken en je doen. Je ritmes en je spirituele kapitaal. Je moet aanspreekbaar willen zijn en soms zal je ook uitgedaagd worden. Kortom: het vergt toewijding.

Impressie

Ik hoop dat ik een beeld heb kunnen schetsen van Five Capitals, maar vooral ook van het gedachtegoed dat hier aan ten grondslag ligt. De 3DM beweging die ik pas kort geleden heb ‘leren kennen’, hoe discipelschap, missionair zijn en leiderschap centraal staan. De verschillende vormen waarin dit in leergemeenschappen tot uiting komt (gericht op verschillende groepen mensen). Maar ook de kairos cirkel en huddels als fundament van een nieuwe beweging. En met Five Capitals dus gericht op het zakenleven, met woorden en beelden die daar aansluiting vinden. Hoe leid ik een geïntegreerd leven?

Mijn persoonlijke ervaringen volgen in een volgende blog.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.