Skip to main content

Een seminar Five Capitals 2/2

Als vervolg op een eerdere blog hier nu de persoonlijke ervaring van een Five Capitals Experience seminar. Een intensieve 42 uur die doet na- en overdenken.
| Renco Schoemaker |

Gisteren heb ik gepoogd uit te leggen wat Five Capitals inhoudt, waar het gedachtegoed vandaan komt en waarop het gestoeld is. En ook welke vormen en modellen daarbij gebruikt worden. Vandaag ga ik hierop door, maar dan vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik hoop je mee te nemen in hoe ik de seminar ervaren heb. We startten donderdagavond in Assen nadat ikzelf vanuit een cursus in Woerden moest komen. Ff schakelen. Te laat ook, nou dan sta je meteen achter hoor bij de stopwatch beluste gasten ;-) Doelmatig de tijd besteden, ik houd er wel van.

Donderdagavond

Vers vanuit de auto na mening file kwam ik midden in een aanbiddingsmoment aangestormd. O ja. Opwekkingsliederen zingen hoort dr natuurlijk ook bij. Ik merkte een oprecht verlangen de 42 uur in Gods handen te leggen bij de mensen van NL zoekt… Een contrast met wat ik veelal in de kerk zie (en waar ik mezelf ook schuldig aan maak zo nu en dan): wel bij God willen brengen in gebed, maar vooral zelf de controle willen behouden. Nu wilde men hier ook wel controle hebben, maar vooral op het proces. There’s a difference.

Ik maakte kennis met de kairos-cirkel die ik gisteren al besprak. Via een vriend, die in een huddel zit, had ik er al eens over gehoord. Waar ik bang voor was gebeurde gelukkig niet, namelijk dat we vanalles gaan betitelen als kairos-moment. Het is goed het bij de wat grotere/impactvollere momenten te houden want hoe kun je de gehele cirkel doorlopen vanuit een relatief onbetekenende ervaring/observatie? In de huddels later op vrijdag en zaterdag gingen we er concreet mee verder.

Een seminar Five Capitals 2/2

Aan de slag

Vervolgens mochten we direct aan de slag met een oefening die je ook prima eens zelf kan doen: zet de vijf kapitalen in een volgorde voor jezelf op dit moment in je leven. Dat was nog best even lastig, ook ook confronterend omdat je een rangorde aan MOET brengen. Vervolgens konden we aangeven hoe we verwachtten dat een kapitaal zich zal ontwikkelen. Mijn rangorde:

 1. Intellectueel kapitaal (blijft gelijk)
 2. Fysiek kapitaal (gaat dalen)
 3. Spiritueel kapitaal (gaat stijgen)
 4. Financieel kapitaal (gaat dalen)
 5. Relationeel kapitaal (gaat stijgen)

Na de voor mij lange dag met veel input was er gelukkig tijd voor een pilsje en een nootje. Vervolgens naar vakantiepark Witterzomer voor een te korte en onrustige overnachting.

Vrijdag

08:15 ontbijt klonk, gek genoeg, als uitslapen. Helaas was ik voor 06:30 al wakker. Na een lekkere maaltijd (sowieso prima geregeld, dat eten & drinken!), gebed, aanbidding en een overdenking gingen we aan de slag met onze persoonlijke SWOT. Zet de aanvankelijke walging bij deze term even opzij, want het was zeker een nuttige oefening. Want beantwoord maar eens voor jezelf eerlijk: wat zijn nu jouw sterke zwakke punten? Wat zijn kansen voor je en wat komt op je af aan bedreigingen? Gaan er maar aan staan, voor mij geen dagelijkse kost in ieder geval.

De hamvraag is dan: in welk kwadrant bevind je je vooral? Steek je tijd in dingen waarin je goed bent én waar je kansen ziet? Dat betekent een doorbraak. Zo zijn we de verschillende kwadranten langs gegaan. Ik was positief verbaasd dat je op basis van een zo verguisd model zulke goede inzichten kunt verkrijgen. De aansluiting op de taal van de zakenwereld wordt hier veel natuurlijker gevonden. Ik ben er van overtuigd dat er meer zakelijke groeimodellen te gebruiken zijn in het kader van de vijf kapitalen en het leiden van een geïntegreerd leven.

Vrijdagmiddag was een korter blok bestaande uit twee overdenkingen onderbroken door een teamoefening. Ik heb niet helemaal meer scherp wat precies wanneer was die dag, maar volgens mij hebben we in de middag gesproken over prioriteiten in je leven en over je dromen (wat kan?). Kan je onderstaande prioriteiten in deze volgorde terugvinden, was een vraag.

 1. God
 2. Relaties (gezin & familie)
 3. Missionaire familie (kerk) en roeping
 4. Werk/bedrijf

Veelal moet bekennen dat dit niet het geval is. Voor mij persoonlijk geldt:

 1. Relaties (gezin & familie)
 2. God
 3. Missionaire familie (kerk) en roeping
 4. Werk/bedrijf

Alhoewel ik intellectueel en fysiek kapitaal investeer in de gemeente, lig ik nog achter in het investeren van spiritueel en relationeel kapitaal. Het is allemaal voornamelijk naar binnen gericht en daarmee weinig missionair. Werk/bedrijf staat nu op vier, maar ik verwacht wel dat die weer gaat stijgen als ik niet oplet. Daarnaast moet 2 naar 1 zou ik zeggen. Een seminar als dit helpt daar ontzettend goed bij. Waar komen we vandaan en waar gaan we naar toe? En wat betekent dat voor de inzet van mijn vijf kapitalen? Kortom: bewust nadenken over wat kan. En er kan veel als we onze kracht zoeken in het volgen van Jezus!

Vrijdagavond heb ik de borrel gemist omdat ik een vriend in Assen bezocht. Van wat ik hoorde was het erg leuk. Na heel wat intensieve uren is het goed te ontspannen. Voor alles is een tijd. De nachtrust die volgde was al iets langer én rustiger. Als er nog een nacht geweest zou zijn had ik waarschijnlijk geslapen als een roos. Kwestie van wennen aan een korter en smaller bed met een minder comfortabel matras en een flodderig kussen.

Zaterdagochtend

Het sluitstuk van de seminar ging, u raadt het al, over ‘wat zal’. Het ontbijt om 08:00 was wederom voortreffelijk. Na de inmiddels gebruikelijke (=goed) aanbidding, gebed en overdenking mochten we onze eigen dromen met Hollandse nuchterheid gaan omzetten in concrete plannen. Wat worden mijn prioriteiten en waarom? Wat heb ik daarvoor nodig? Voor wie wil ik aanspreekbaar zijn op dit gebied? Wat wordt mijn eerste stap? In een voor Five Capitalse begrippen ruimte hoeveelheid tijd konden we zo in stilte en openheid een aantal ‘starten’ en ‘stoppen’ op rij zetten. Waar wil ik mee starten, maar dus ook waar ga ik mee stoppen? Balans tussen de vijf kapitalen is van belang.

Zonder verder hier in detail te treden formuleerde ik de volgende plannen:

 • Regelmatiger overdenken door meer tijd te steken in geloofsvoer.nl [start]
 • Bewuster afwegen waar ik wel en geen tijd in steek. Zakelijk moet het passen in InzichtM of IB-g. Alles daarbuiten is [stop]
 • De laatste en meest concrete stap zetten in daadwerkelijk tienden afstaan [start]
 • Investeren in relationeel kapitaal door het komende jaar meer op te trekken met jongeren uit onze gemeente [start]
 • Niet langer overal van op de hoogte willen zijn, iets van vinden of een verantwoordelijkheidsgevoel voor dragen [stop]
 • De toerusting van jeugdleiders meer invullen vanuit de huddel en kairos-cirkel thematiek [start]

Daarna was er in klein verband ruimte voor persoonlijk gebed. We sloten plenair met elkaar af en brachten de laatste dingen in gebed bij God. Onder de zegen gingen we huiswaarts. De afsluiting maakte indruk op mij en werd ook emotioneel. Het hoe en waarom daarvan is me nog niet helemaal duidelijk.

Theologische onderbouwing

De onderbouwing van het Five Capitals model zit beter in elkaar dan gedurende het weekend op mij overkwam. Elk dagdeel had zijn eigen waardevolle overdenking, maar ik vond samenhang daartussen moeilijk te vinden. Het kwam niet op mij over als een geintegreerd verhaal, maar meer als een (legitieme) poging ad-hoc onderbouwing te zoeken voor het uitgangspunt ‘wat is’-> ‘wat kan’ -> ‘wat zal’ -> ‘wat kan’.

Ook de poging aansluiting te vinden op het zakelijke vocabulaire vind ik prijzenswaardig, maar kwam ietwat gemaakt over. Een beetje uitleggerig naar wat passend is, maar tevens speculatief. Sprekers waren gelukkig hier ook zelf gereserveerd over, maar van mij had de ervaring niet ingeleverd als men hier wat minder geforceerd de aansluiting zocht met de ‘marketplace’. Terugkijkend op het programma kan ik nog niet goed de samenhang zien tussen de verschillende overdenkingen: Jesus as Builder, Jesus as Pioneer, Jesus as Develper, Jesus as Banker. Wat mij betreft is daar ruimte voor verbetering.

Dus

Het was goed er te zijn. De mannen en vrouwen daar zijn geen praatjesmakers, maar mensen die oprecht God zoeken en Jezus willen volgen. En dat heel concreet. Daar houd ik van. Key takeaway (aansluiting in woordgebruik hè) voor mij is de stap van het aanspreekbaar willen zijn. We hebben doorgaans geen fijn gevoel als iemand ons ongevraagd aanspreekt op gedrag of keuzes, maar laten we dan zelf iemand zoeken waar we aanspreekbaar voor willen zijn. Voorkom dat je blijft hangen in nadenken over wat is en wat kan (alhoewel beide nuttig) en kom ik beweging: wat zal?! Kom uit het grijze gebied zoals verwoord in mijn allereerste blog. Wanneer ons fundament in Jezus is, we ons omringen met familie & vrienden kunnen we vanuit daar onze roeping volgen en discipel zijn in alle facetten van ons leven.

Iemand vatte samen: “Dit weekend heeft me gebracht wat ik verlangde, namelijk mijn leven weer ondergeschikt laten  zijn aan God en Zijn plan. Hij was erbij.”

Amen.

Iets meer over auteur Renco Schoemaker

Renco is ruim 35 jaar, man en vader van twee. Hij was eerder jeugdouderling in zijn gemeente in Zwolle. Hij mag graag fietsen, hardlopen, tv series kijken en bloggen. Luistert tot slot graag naar harde christelijke herrie.

Categorieën

Comments (1)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.